SZTE Info

Kiemelt_Titanic

„A Szabadtéri” Titanicja utasaiban minden néző önmagára ismerhet?

Unikális a Szegedi Szabadtéri Játékok Titanicja. A Brodway-siker Dóm téri változatának különleges vonása, hogy például csak itt csendül fel a Végtelen óceán című dal. A szereposztásban két, Szegedről indult alkotó neve is föltűnik. Közülük Frankó Tünde operaénekes, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar elődintézményének egykori hallgatója valós személy, Ida Straus alakjában mutat mintát a szerelemre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A katasztrófa után 85 évvel, 1997-ben jelent meg a filmvásznon és a zenés színpadon is a Titanic 1912-es tragédiájának története. Mi köze a Titanic című filmnek az ugyanabban az évben Brodway-sikerré lett musicalhez? – ismételte sokunk kérdését Jászay Tamás, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar oktatója, mikor a REÖK-beli közönségtalálkozó moderátoraként fordult Somogyi Szilárdhoz, a Szegedi Szabadtéri Játékok 2019. évadában a legtöbbször játszott produkció rendezőjéhez.


Kozonsegtalalkozo

 

 

A mélységes szeretet himnusza


– Semmi köze a két alkotásnak egymáshoz. Ám a világ ki volt és ki van éhezve a tragédia mögötti romantikus történetekre – válaszolt a 2019. augusztus 9-i hazai ősbemutatót követően öt estén – augusztus 10-én, 11-én, majd 16-án, 17-én és 18-án – látható musical színpadra állítója. A különbségek közül az egyik legjelentősebb a központi szerelmi szálban, a Vágó Zsuzsi és Veréb Tamás által megformált szereplők – a kitalált Kate McGowan és Jim Farell – karakterében fedezhető fel. A 11 Oscar-díjas filmbeli Rose jómódúként, ezzel szemben a musicalbeli Kate a harmadik osztály utasaként reménykedik „az Új Világban”.


Titanic_kozonsegtallkozon_FT

 

Különleges zenei kvalitásokat kíván a Titanic. Kifejezetten klasszikus hangképzést igényel a Straus-házaspár duettje. A valós személyeken és eseményeken alapuló történet a mélységes szeret himnusza: beteg férje, Isidor nélkül nem hajlandó a társadalmi helyzetükből adódóan számukra felajánlott mentőcsónakban maradni Ida. A Szegedi Szabadtéri Játékok produkciójában "a Titanic igazi szerelmespárját", a valóságban az egykori Macy’s Nagyáruház 67 éves társtulajdonosát, Isidor Straus alakját a több „klasszikus musical” főszereplőjeként megismert Földes Tamás, míg 62 éves feleségét, a hétgyerekes családanyát, Idát az operaénekes Frankó Tünde alakítja.


Titanic_j_CSA

 

– Gazdagsága ellenére mérhetetlenül szerényen viselkedik ez a házaspár a színpadi történés miden pillanatában, egészen a végig – fogalmazott Frankó Tünde. Az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar elődintézményében diplomát szerző művész szerint a Titanic című film egyik legmegrendítőbb jelenete a kabinjában egymást ölelve a halált váró idős házaspáré…

 

 

Kódolt tragédia


„Elsüllyedt egy hajó, tele álmokkal és álmodókkal…” – olvasható a Szegedi Szabadtéri Játékok honlapján a 2019. évi előadás-sorozatban legtöbbször közönség elé vitt produkció, a Titanic szereposztása fölötti ajánlóban. „A mai napig nem hagyja nyugodni a fantáziánkat” a mindannyiunk által ismert történet.


Titanic_2_CSA

 

– Szimfonikus mű a Titanic zenéje – jelentette ki Balassa Krisztián karmester. Nagyívű, fantasztikusan hangszerelt alkotás a Peter Stone sztorijára Maury Yeston által írt zene. A musical dallamvilágában ráismerhetünk keringő- és valcer-töredékekre. Az ország legnagyobb csillagboltos színpadán is fölhangzik a Titanic zenészei által az utolsó percekig játszott, a korszak egyik legnépszerűbb himnusza, az Őszi dal. Ugyanakkor csak a Szegedi Szabadtéri Játékokon látható előadásokon csendül fel a Végtelen óceán című dal.

 

A Titanic 1912. április 15-én hajnalban süllyedt el, legalább 1500 ember vesztette életét. A tragédia-sorozat keresztmetszetét adta a Brodway-produkció.

 

– Meghökkentő, megdöbbentő drámai történetek sokaságát zárta magába a Titanic. A véletlenek sorozatos összejátszás vezetett a katasztrófához – fogalmazott a rendező. Felfogásában egy szétesett világ áll össze egy hajóvá, amely a végén újra szétesik. Úgy állította színpadra a közismert történetet, mintha már a kezdet kezdetén kódolva lett volna a tragédia.

 

 

Társadalmi különbségek


Az óceánjáró fedélzetén elkülönített társadalmi osztályokat „A Szabadtéri” produkcióban a jelmeztervező Cselényi Dóra feladata volt ruhájukkal jellemezni.

 

– Mozgásban is megjelenik az emberek közti különbség – jelentette ki a közönségtalálkozón a Szegedről elszármazott koreográfus, Barta Viktória. Elmondta: a drámai pillanatokat erősíti „a végzet táncosainak” nevezett hat fős csapat. Ők sodorják a Titanicot a végzet felé: élet-halál kérdésekben döntő Sors istennőkként. – A „darab a darabban” koncepció jegyében négy különböző koreográfiát kellett készítenem a harmad-, a másod- és az elsőosztály utasai, valamint a szólisták, azaz „a végzet táncosai” számára – magyarázta.


Titanic_Detari_CSA

 

A Titanic különböző osztályaira jegyet váltó utasok között nincs átjárás. Például a másodosztályról előrébb akar lépni Alice Bean, a férjes asszony, akiről megformálója, Détár Enikő elmondta: a nőkön múlik a világ előrehaladása. A feltörekvő asszony a férjével – Kiss Zoltán alakításában – civódva mutatja be a szereplőket.

 

– A Titanicban fölvillantott sok apró karakterben minden néző megtalálja azt, akivel a saját jelenében azonosulni tud. E musical nagyszerűsége abban rejlik, hogy nem a múltban vagy a jövőben, hanem itt és most hat – fogalmazta meg a Szegedi Szabadtéri Játékokon bemutatandó musical sikerének titkát a komikus jelenetekben nagyot alakító Kerényi Miklós Máté. Az első osztály stewardja, azaz utaskísérője szerint ezek olyan előadások, amelyekben lehet abban reménykedni, hogy a Titanic végül mégsem süllyed el...


Titanic_Vago_Zs_CSA

 

A Szegedi Szabadtéri Játékok színpadára vitt Titanicért több mint 250 ember dolgozik: például 102 ember küzd az életéért, amikor a korának legnagyobb utasszállító óceánjárója hullámsírjába zuhan… A szegedi ősbemutatóra a 107 évvel ezelőtti legendás hajót Khell Csörsz varázsolta a Dóm téri színpadra. A tengerfenéken 1996-ban meglelt roncsok ihlették a díszletet.


Titanic_kapitany

 

– Ki okozta a katasztrófát? Egy vezető mennyiben képes és mennyiben akar felelősséget vállalni? A vezetők és a tehetős emberek felelősségét feszegeti a Titanic. A tulajdonos, a tervező és a kapitány „csak” egy-egy apróbb hibát követ el, de ezek eredőjeként olyan katasztrófa következik, amely minden utast érint, az egész világot megrendíti – fejtette ki a Titanic kapitánya alakjában föllépő Ottlik Ádám. – Az emberek tettei vezetnek a végzethez.

 

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Csukás Alexandra; Ú. I.


Korábban írtuk a Szegedi Szabadtéri Játékok 2019. évi bemutatóiról:

„A Szabadtéri” opera bemutatóján az énekkarban énekelt az SZTE ZMK hallgatója

Aidaként debütál a szegedi szabadtérin Ádám Zsuzsanna, az SZTE egykori hallgatója

Molière: Don Juan és a „független szcéna” – a szegedi nyári színházak és az SZTE oktatók szerepei

„A Szabadtérin” is az egyetem – az alkotásról és az alkotóról szól a Szerelmes Shakespeare

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 19.
  17:00 - 18:00
  A Trianonról közérthetően és a Trianon Nagy Háború alatti előzményeiről, az Osztrák-Magyar Monarchia bukása c. kötetekről beszélgetés Bencsik Péterrel (BTK Jelenkortörténeti Tanszék), Gulyás Lászlóval (JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézet) és Döbör Andrással (JGYPK dékán).
  Az esemény ingyenes, és nem kötött könyvtári tagsághoz.
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  „Szubjektív prezentációs elődás a Giotto-kápolnáról (Padova), a S. Vitalis, a St. Apollinaris templom, a Galla Pracidia mauzóleum (Ravenna) mozaik műalkotásairól, valamint az Aquileia padló mozaikjairól.”
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  Az SZTE JGYPK Művészeti Intézete és a SZÖG-ART Művészeti Egyesület szervezésében
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  FONTOS! A beszélgetésre ezúttal az American Corner helyiségében kerül sor, ezért kérjük, részvételi szándékod jelezd az alábbi linken: https://forms.gle/eoeGHb3zt2YcLG949
  ÚJ! A Fotósok Amerikában című előadások olyan vendégek meghívásával kerülnek “műsorra”, akik fényképeztek az Államokban vagy szakmai, elméleti munkát végeztek az Amerika - Magyarország tengelyen. Akik testközelből élték meg a természeti csodákat és a nyüzsgő (vagy épp szellemjárta) városokat, saját képeik segítségével kalauzolnak minket a távolba. Ezt kiegészítve olyan elméleti hátteret igyekszünk felépíteni a további előadásokkal (beleértve az Amerikai fotósok sorozatot is), amelybe a hallgatóság könnyedén beleillesztheti az ott járt alkotók élményeit, érzelmeit. Első vendégünk Kurucz Árpád, aki 2006-tól 2015-ig a Népszabadság, jelenleg a Getty Images, az Anadolu Images török hírügynökség és a Magyar Nemzet fotósa. Fontosabb díjai: 2010 Picure of the Year International első díj, Ringier International Photo Award, Magyar Sajtófotó pályázatokon különböző kategóriadíjak, Munkácsi Márton kollekció díjak. Képeit jelentette már meg a New York Times, a Time, a Getty Images és a Politico is.
 • szeptember 20.
  08:30 - 12:15
  A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük jelezze legkésőbb 2019. szeptember 16. 12.00 óráig a szocmunka@etszk.u-szeged.hu email címen.
  Program:
  8.30-9.00 Regisztráció
  9.00-9.10 Köszöntő
  Héderné Dr. Berta Edina dékán; SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar
  9.10-9.40 Hová is tettem? Demenciával járó kórállapotok felismerésének és ellátásának irányelvei
  Dr. Pákáski Magdolna tudományos főmunkatárs, osztályvezető; SZTE ÁOK Pszichiátria Klinika
  9.40-10.10 Ráncok – egy barátság története az Alzheimer-kór árnyékában
  Dr. Baginé Dr. Tóth Erika Hajnalka osztályvezető főorvos; SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika
  10.10-10.25 Kávészünet
  10.25-10.55 Demencia a beteg szemszögéből
  Kőműves Zsuzsanna Judit felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus
  10.55-11.10 Én és a demencia
  Szabó Sándorné érintett családtag
  11.10-11.40 Tánccal a demencia ellen – mozgás, öröm, agytorna 50 év felett
  Tyukász Brigitta gyógytornász, szenior táncoktató; Odú Központ, Pedagógiai Szakszolgálati Intézmény, Szeged
  11.45-12.15 Séta az Erzsébet ligetben a Belvárosi híd újszegedi hídfőjéig