SZTE Info

Egymilliárd forintból fejlesztenek új takarmányt a szarvasmarháknak a Szegedi Tudományegyetemen

Tejelő szarvasmarháknak fejleszt takarmányt a hároméves projekt keretében a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem. Céljuk olyan termék előállítása, melyekkel felválthatják a külföldről behozott árut.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásával megvalósuló projekt célja, egy olyan speciális készítmény kifejlesztése, amely többek között a pálmaolaj alapú zsírkiegészítések kiváltására alkalmas. Ezen felül az új termék a lecitinnek köszönhetően az energiahiány pótlása mellett további funkcionalitással is rendelkezne.


A tejtermelő tehén a rendelkezésre álló alapanyagokat az egyes szervek igényeinek megfelelően osztja fel, azonban a tejtermelés megfelelő szintjének megtartása érdekében képes saját testtartalékainak mozgósítására, akár egészségének kárára is. Éppen ezért kiemelten fontos a genetikai potenciállal rendelkező állományok teljes értékű takarmányozása.


A programban kiemelt szerepet kapnak a különböző mutatók nyomon követése és elemzése. Ennek értelmében többek között a tej összetételét, illetve a szaporodásbiológiai- és anyagcsereforgalmi mutatókat is folyamatosan figyelni és értékelni fogják.


A projekt jelentőségét és aktualitását mutatja, a jelentős gazdasági kár, amelyet a tejtermelő állományok megnövekedett selejtezése okoz. A kiesés okai a különböző anyagcsere- és szaporodásbiológiai zavarok, anyagforgalmi betegségek, melyeket a tejtermelés táplálóanyag- és energia igényének kielégítési „kényszere” indukál.


A kutatás-fejlesztési 2018-1.3.1-VKE-2018-00033 projekt összköltsége meghaladja az egymilliárd forintot, melyből több, mint 760 millió forintot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszíroz.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • augusztus 26. 08:00 - 31. 20:00
 • augusztus 28. 08:00 - 30. 18:00
  Az SZTE BTK Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék nemzetközi konferenciája
 • augusztus 28. 13:00 - 31. 20:00
  A Hajnal István Kör Társadalomtörténeti Egyesület, a Móra Ferenc Múzeum és a SZAB Filozófiai és Történettudományi Szb. szervezésében
 • augusztus 30.
  09:30 - 12:00
  9:30 Arrival and Presentation of SZTE Service Units: Frankofon Centre, American Corner, Confucius Institute, SZTE Counseling, Demola Programme; Meet the representatives at their stands;
  10:00 Opening Ceremony
  Welcome Speech: Dr. habil Péter Zakar, Vice Rector for International and Public Relations,
  and by Dr. Tamás Bene, Director for International and Public Relations
  10:30 Introduction of Mentoring System, Student Unions
  Presenter: ESN Szeged, EHÖK
  10:45 Introduction of the Stipendium Hungaricum Scholarship Programme;
  Presenter: Office for Full-time Study Programmes
  11:00 Presentation held by the Hungarian Police Department
  11: 30 Immigration Issues
  Presenter: Directorate General for Alien Policies
 • augusztus 31.
  10:00 - 16:00