SZTE Info

Kiemelt_Eplatform

Az építőipari cégek fantáziáját is megmozgatják az SZTE mérnök képzései

Legyen láthatósága és iránya az építő – építész kompetenciának a Szegedi Tudományegyetem jelenlegi és jövőbeni mérnöki képzéseiben. Ez is célja a Digitális Építőipari Platformnak, amelyet elsőként az SZTE Mérnöki Kar és a Csongrád Megyei Építész Kamara írt alá.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az építőipari munkaadók, valamint a helyi szakképzésben érintett intézmények vezetőinek fantáziáját is megmozgatta az SZTE Természettudományi és Informatikai Karán induló új műszaki képzés híre. A Szegedi Tudományegyetemen már meglévő gépészmérnök kurzus mellett a villamosmérnök képzés is stabil alapja lehet egy vonzó építőipari életpálya modellnek, hiszen az épületek egyre nagyobb hányadában nyer teret az intelligens eszközök beépítése. Ezek az okos és egyben energiatakarékos berendezések mindegyike magas szintű informatikai ismereteket igényel a tervezőktől, a gyártóktól, a kivitelezőktől és az épület üzemeltetőktől egyaránt. Ennek a koncepciónak jegyében gyűltek össze az SZTE Mérnöki Karán az Építő-KITT Klaszter szervezésében a hazai és a nemzetközi klaszterek – alulról jövő kezdeményezésként – a Digitális Építőipari Platform szervezeti kereteinek a kidolgozására.

 

Az SZTE MK 2019. február 14-i Építő-KITT Klasztertalálkozójának Meghívója itt elérhető.

 

Melyek a Digitális Építőipari Platform fókuszai? Például: a szakgimnáziumokból az egyetem felé indulók „felmenő rendszerű” kredit transzfere, míg a másik az iparágban egyre elterjedtebbé váló 3 dimenziós Épület Információs Modell (BIM) képzés beindítása. A klaszterközi találkozón mindegyik érintett fél egyetértett abban, hogy mindez nagyfokú partnerséget és újszerű módszertani eszközök kidolgozását igényli majd, hogy az „ősi iparág” helyi szereplői is mielőbb bekapcsolódhassanak az építőipar globális megújulásába, az informatikai paradigmaváltásba, az IPAR4.0 vízió megvalósulásába.


Eplatform1

 

Az Építőipari Kutatási Innovációs és Technológiai Transzfer (Építő –KITT) Klaszter által kezdeményezett Építőipari Életpálya Modell kerekasztal programon megfogalmazódott, hogy ahol hiányzik az intézményesült építőipari specifikációjú felsőoktatási fókusz, ott a korszerű ismeretekkel bíró munkaerő vonzása, illetve helyben tartása gondot jelent a munkaadók számára – tudtuk meg a programot kezdeményező Volford Lászlótól. A hálózatfejlesztő szakember szerint a munkavállalók folyamatos, iskolarendszeren kívüli továbbképzése is korlátos. Mindezen hátrányok azonban előnnyé formálhatók át, ha a városban megtalálható állami-, önkormányzati-, kamarai-, civil erőforrások, a meglevő IT fejlesztői háttér és az iskolavárosi potenciál, valamint a klaszterek kapcsolatrendszere koordinált szervezésre kerülnek a digitális oktatási tér hálózatos követelményei szerint.

 

Mi a Digitális Építőipari Platform célja? Olyan versenyképesség javító digitális építőipari oktatási-, szervezési megoldások kidolgozása, amelynek legfőbb pillérei a kormányzati IPAR4.0 törekvések (az Irinyi terv, a műszaki felsőoktatás megerősítése) és más - az átalakulásban élenjáró - iparágak hasznosítható eljárásai (például a LEAN szemlélet, előregyártás).


Eplatform2


A programot támogató erőfeszítések közül kiemelhető a hármashatár mentén - a nemzetközi szinten is – versenyképes iparág megteremtésében érintett kamarák erőfeszítései, továbbá a Szegedi Tudományegyetem - e témakörben releváns karainak - duális képzési gyakorlata – húzta alá a szakember.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex