Bezár

Hírarchívum

Háromoldalú együttműködés a frissdiplomások itt tartása érdekében

Háromoldalú együttműködés a frissdiplomások itt tartása érdekében

2019. március 01.
2 perc

A frissdiplomások régióban tartásáért működik együtt a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Szegedi Tudományegyetem és Mórahalom önkormányzata. Erről a kamara Mórahalom Térségi Szervezetének beszámoló ülésén írtak alá szándéknyilatkozatot 2019. február 27-én.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A frissdiplomás fiatalok nagy arányban hagyják el Csongrád megyét, illetve a magyar és a vajdasági oldalon a határ menti gazdasági teret. A frissen végzettek Budapesten vagy külföldön vállalnak munkát, eltávolodva ezzel attól a régiótól, amelyben nevelkedtek és felsőfokú végzettséget szereztek. Ugyanakkor a BSc végzettséget szerzők elvándorlásával párhuzamosan csökken a mesterképzésekre és más képzésekre jelentkezők száma.


A Szegedi Tudományegyetem, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, és Mórahalom önkormányzata közösen végeznek felmérést majd arról az egyetemi hallgatók és a középiskolás diákok körében, hogy milyen tényezők befolyásolják munkahelyválasztásukat, és hogy mely tényezők fennállása esetén maradnának a térségben. Szeretnék megismertetni a fiatalokkal azokat a tényezőket, amelyek miatt érdemes a régióban munkát vállalni, továbbá népszerűsítenék a vállalkozói létet is a diplomát szerzők körében. Ehhez hozzájárulhat az a korai karriermenedzsment, amelynek révén a térség diplomásokat fogadó vállalatait, intézményeit ismertetnék meg a fiatalokkal. Ugyanakkor feltérképezik a gazdasági tér vállalkozásainak, gazdasági képzési igényeit is, és azt, hogy mely területeken tudnak együttműködni a szegedi egyetemmel. Mindezen tevékenységek megvalósítására a szándéknyilatkozat aláírói közösen pályáznak hazai vagy határon átnyúló tevékenységre.


Az együttműködés hozzájárulhat ahhoz, hogy a régióban kedvező változások induljanak el a frissdiplomások itt tartása érdekében, amellyel hozzájárulhatnak a határ menti gazdasági tér fellendítéséhez. A nyilatkozatot az egyetem részéről Rovó László rektor, Mórahalom részéről Nógrádi Zoltán polgármester, az iparkamara képviseletében pedig Nemesi Pál elnök írta alá.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek