Bezár

Hírarchívum

kiemelt_fuveszkert_rozsak

Kertészkedjünk együtt az SZTE Füvészkertben!

Kertészkedjünk együtt az SZTE Füvészkertben!

2019. február 07.
2 perc

Az ismeretterjesztés is célja és vállalt feladata a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertnek. E küldetés jegyében az SZTE Hortus Botanicus – hagyományosan sikeres rendezvényei mellett – a kertészkedőknek is szervez programokat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Az elméleti ismeretek átadása mellett a gyakorlati tudás megszerzésének is ideális terepe az SZTE Füvészkert. Így nagy hangsúlyt fektetünk a tanultak gyakorlati elmélyítésére – ajánlja a kertbarátok figyelmébe a 2019. március 9-én induló, Kertészkedjünk együtt a Füvészkertben! című program-sorozatot Németh Anikó. Az SZTE Füvészkert igazgatója, a Magyar Kultúra Napján 2019-ben Kölcsey-éremmel kitüntetett biológus feladatának érzi a kertkultúra népszerűsítését. Ez is oka annak, hogy elvállalta a Szegedi Kertbarát Kör elnöki teendőit, illetve azt, hogy e szép hagyományú civil szervezetet programjainak az SZTE Füvészkert adjon otthont.

 

Az SZTE Hortus Botanicus egyidős a Szegedi Tudományegyetemmel. Vagyis a Kolozsvárról száműzött, a Tisza-parti városba befogadott universitast azzal is támogatta Szeged, hogy a felsőoktatási intézmény számára 1922-ben 20 katasztrális holt szántóföldet adományozott egyetemi füvészkert létesítésére. Azóta bővült a Hortus Botanicus területe és tevékenységi köre is változott. Az ismeretterjesztő funkció azonban változatlan maradt.

 

Szubtrópusi növények a hazai kertekben. Ez Gál Tamás előadásának, a Szegedi Kertbarát Kör 2019. március 20-án 15 órakor az SZTE Füvészkertben kezdődő programjának a címe. A civil szervezet 2019 tavaszi rendezvényei között március 20-án 16 órától Bardócz Attila földrajzos és Németh Anikó biológus szemszögből összegzi indonéziai utazási élményeit. A talajművelés különböző módszereit április 11-én 15 órától Gál Tamás a házi kertek szempontjai alapján mutatja be.

 

A kertkultúra terjesztésében szerepet vállaló SZTE Füvészkert újítása az 5 szombat délutáni, 2019. március 9-én kezdődő, május 4-én záruló sorozat. A Kertészkedjünk együtt az SZTE Füvészkertben! felhívásra jelentkezők megismerkedhetnek a különböző talajtípusokkal, a komposztálás titkaival, a növényvédelemmel, a balkonkertészet alapjaival, s kerttervezési ötleteket is kapnak. A programra jelentkezni 2019. március 1-jéig lehet a Füvészkert e-mail címén:  fuveszkert@bio.u-szeged.hu

 

– Invitálunk mindenkit, aki kedvet érez a kertészkedéshez, azonban eddig még nem volt bátorsága belekezdeni, vagy már kertészkedik ugyan, de ismereteit szeretné bővíteni a témában – ajánlja az érdeklődők figyelmébe új rendezvényüket Németh Anikó, az SZTE Füvészkert vezetője.

 

Az SZTE Hortus Botanicus hagyományosan sikeres rendezvényeit 2019-ben is életre hívja. A szokásosnál is tágabbra nyitja kapuit az SZTE Füvészkert 2019. június 22-én, a Múzeumok Éjszakája, június 29-30. között a VI: Levedula napok, július 27-28. között a XII. Lótusz Napok, szeptember 15-én, a Rovarfogó Növények Napja, október 6-án, a Gombásznap, majd október 13-án a Tök Jó Nap idején.

 

További részletek az SZTE Füvészkert honlapján itt.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek