SZTE Info

Megújult képzéskínálattal várja a Mezőgazdasági Kar a jövő agrárszakembereit

Korszerű újításokat vezet be az SZTE Mezőgazdasági Kara: a cél, hogy a végzett szakemberek a digitális tudást az agrárszektorban is kamatoztatni tudják. A nemzetközileg is elismert kar felsőoktatási szakképzésekkel, alap- és mesterszakokkal várja a jövő agrárszakembereit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Rohamléptekben fejlődik a magyar mezőgazdaság, ezért az oktatásban is újításokat vezet be a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara – nyilatkozta a Rádió7 Közös Nevező műsorában Horváth József, az intézmény dékánja, aki azt is hozzátette, hogy az egyetemi hallgatók visszajelzései kedvezőek az innovációkkal kapcsolatban, de az oktatók számára is rendkívül fontos az újdonságok beiktatása a tanórákba, ezért az egyetemen januártól bevezették a precíziós mezőgazdaság oktatását.

A karon folyó kiváló oktató és kutató munkát a brit QS rangsor is elismeri: a QS World University Rankings by Subject listán a mezőgazdasághoz kapcsolódó képzések rangsorában a 201-250. az SZTE.


A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara kollégiumával, és könyvtárával együtt Hódmezővásárhely központjában várja a hallgatókat. A kar három alapszakkal – vidékfejlesztési agrármérnöki; mezőgazdasági mérnöki; vadgazda mérnöki; mezőgazdasági mérnöki (angol nyelven) – kettő felsőoktatási szakképzéssel – mezőgazdasági felsőoktatási szakképzés; ménesgazda felsőoktatási szakképzés – és a vidékfejlesztési agrármérnöki mesterszakkal várja a továbbtanulókat.


A vidékfejlesztési agrármérnökök megismerhetik a vidékfejlesztésben végbemenő folyamatok közgazdasági és pénzügyi összefüggéseit, kölcsönhatásait. A képzés során modern, fenntartható technológiákat tanulnak meg a hallgatók. Az alapképzés elvégzése után pedig lehetőségük nyílik mesterképzésen folytatni a tanulmányokat. A mezőgazdasági mérnöki szakon tanulók elsajátíthatják hogyan kell a növénytermesztési, állattenyésztési és kertészeti feladatokat megtervezni és irányítani, illetve megismerkedhetnek az ökológiai gazdálkodással is. Ha valakit a biológia és a természettudomány érdekel, és a természeti erőforrások megóvásában is szívesen részt venne, akkor tökéletes választás lehet a vadgazda mérnöki képzés. Manapság egyre nagyobb igény jelentkezik az olyan szakemberek iránt, akik korszerű szemlélettel és megfelelő biológiai, természettudományos és gazdálkodási ismeretekkel felvértezve képesek a környezeti kihívásokat kezelni, és így, aktívan részt vesznek majd a vadállomány és élőhelyük fenntartásában.


Azok a hallgatók, akik magasabb szinten szeretnének részt venni a képzésekben, azoknak kitűnő lehetőséget nyújtanak a duális képzések. Akik ezt a képzési formát választják, bepillantást nyerhetnek egy valós vállalat környezetébe és szakmai rejtelmeibe. Emellett pedig aktívan részt vehetnek a cég szakmai munkájában, így pedig képzettebb és tapasztaltabb szakemberekké válhatnak. A duális képzésben részt vevő hallgatók feladata kettős: egyrészt a hagyományos képzés keretein belül folytatnak tanulmányokat, másrészt gyakorlati időt töltenek el munkahelyi környezetben. Így megszerzik a munkahely által igényelt készségeket, megismerik az adott gyakorlati helyet.


Az alap-, és mesterképzések mellett felsőoktatási szakképzéseket és szakirányú továbbképzéseket is kínálnak a Mezőgazdasági Kar. Ezekről további információ itt.


A Mezőgazdasági Kar saját kollégiuma közel háromszáz férőhelyével a nappali és levelező tagozatos hallgatóknak biztosít egész évben szálláshelyet. A Mezőgazdasági Kar négyemeletes kollégiumában több ágyas szobák, közös fürdők és elektromos főzőlappal ellátott konyha áll a hallgatók rendelkezésére. A szabadidő hasznos eltöltésére a kollégium kiterjedt zöldövezettel rendelkezik, illetve több olyan hely, helyiség áll a hallgatók rendelkezésére, melyek a sport és a kulturális tevékenységek lebonyolítását segítik. Így a hallgatók rendelkezésére áll a kondicionáló terem, a játékszoba (asztalitenisz, csocsó, kártya, stb.), a szabadtéri pálya, az udvari főzőhely és a tornaterem.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *