SZTE Info

Kiemelt_AMMagazin_2018_2019

Online és nyomtatásban is olvasható az SZTE Alma Mater Magazin új száma

„A tehetséget ki kell emelni” – vallja Miklósa Erika operaénekes. A szegedi JATE egykori hallgatója arról is vall, hogy miként kötődik alma materéhez. A JATE másik alumnusa, Temesi Ferenc író pedig legújabb, 49/49 című regényéről és szerelmeiről árul el titkokat – a Szegedi Tudományegyetem Alma Mater Magazin legújabb számában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Mentorálás az, amikor valaki a bölcsességét … más bölcsességének az építésére fordítja” – idézi David Clutterbuckot, a mentoring szakértőjét az SZTE Alumni ügyekért felelős rektori megbízottja. Prof. Dr. Görög Márta a szegedi egyetem Alma Mater Magazin legújabb számában – többek között – az alumni mozgalom értékközvetítő és közösségépítő tevékenységére irányítja a figyelmet.


AMMagazin_borito_kep_2018osz_2019tavasz

A Szegedi Tudományegyetem alumni mozgalma tevékenységhez járul hozzá, hogy az Alma Mater minden télen megjelenteti éves Magazinját, amelyet online formában juttat el a volt hallgatók és jelenlegi partnerei számára.


Tematikus az Alma Mater Magazin legújabb, 2018/2019. száma. A lapban az SZTE Alma Mater hagyományos rendezvényei, az Alma Mater Mikulás, az Alma Mater Weekend programjai, a 45 éves JATE Klub múltjának felvillantása kapott helyet.

 

A szegedi felsőoktatási intézmények egykori egyetemi polgárai – Miklósa Erika operaénekes és Temesi Ferenc író – jelenlegi sikerei mellett azt a nagyon fontos kérdést járják körül, hogy a Szegedi Tudományegyetem milyen formákban járul hozzá az egyetemi hallgatók munkaerő-piaci elhelyezkedésének elősegítéséhez.

 

Személyes sikertörtéténetek segítségével mutatja be az "AMMagazin” az SZTE alumni mozgalmának legfontosabb formáit: az SZTE Alumni Mentorprogramot és eredményeit, az SZTE Alma Mater Díj kitüntetettjeit, a duális képzéseket, valamint az SZTE Virtus Program tevékenységét.


AMMagazin_belso

 

Az SZTE Alma Mater központi missziója a közösségi kapcsolatok és a közösségépítés. A szervezet feladatának tekinti, hogy választ találjon arra a kérdésre, hogyan lehet a 21. századi virtuális térben értéket közvetíteni, közösséget építeni és megerősíteni az egyetemhez való kötődést. Megannyi szolgáltatásával támogatja és kapcsolja vissza az egyetemhez a végzett alumnusokat, miközben programjaival támogatja a jelenlegi hallgatók végzés utáni elhelyezkedését.További részletek: az SZTE honlap Alma Mater aloldalán.

 

Az SZTE Alma Mater Magazint online formáját itt „lapozgathatja”:

https://issuu.com/sztealmamater/docs/181214_almamater_magazin_v5_egyben_

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex