Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_Szabadegyetem_2019tavasz

Sokszínű tudomány az SZTE Szabadegyetem XXIII. szemeszterében

Sokszínű tudomány az SZTE Szabadegyetem XXIII. szemeszterében

2019. február 11.
3 perc

Újabb tudományágakkal bővül az SZTE Szabadegyetem programja. A Szegedi Tudományegyetem egyik legnépszerűbb ismeretterjesztő előadás-sorozatának XXIII. szemesztere 2019. február 13-án kezdődik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tudomány sokszínűségét mutatja meg az SZTE Szabadegyetem XXIII. szemesztere. A Szegedi Tudományegyetem legnépszerűbb ismeretterjesztő sorozatának új szakasza 2019. február 13-án kezdődik és május 15-én zárul. A 11 előadó közül 3 vendég, míg 8 az SZTE 4 karát (SZTE Állam- és Jogtudományi Kar, SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, SZTE Természettudományi és Informatikai Kar) képviselő oktató és kutató – tudtuk meg dr. habil. Zakar Pétertől, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesétől.

 

SZTE_Szabadegyetem_2018osz_VT

A házasság hete rendezvény-sorozathoz is kapcsolódik az SZTE Szabadegyetem tavaszi szemesztere. E hagyományt folytatva a párkapcsolaton belüli erőszakmentes kommunikáció témájával startol a tudománynépszerűsítő program. Az SZTE Szabadegyetem XXIII. szemeszterének további 10 témája közül 4 szorosan kötődik a természettudományokhoz; de szó esik az irodalom és a színház, a filozófia és a történelem, a kisebbség és a többség fontos kérdésköreiről is.

 

Hagyományosan szerdánként 18 órakor az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK) kongresszusi termében kezdődik a program. Az előadás része az SZTE Szabadegyetem tantárgynak, a hallgatók kreditpontot kapnak érte. Az egyetemisták számára most is adott a lehetőség arra, hogy az előadások után közvetlenül kérdéseket tegyenek fel az előadóknak. A program – az eddigi szemeszterekhez hasonlatosan – utólag megtekinthető lesz az SZTE Tudásportálján.

 

Az SZTE Szabadegyetem – XXIII. szemeszter programja, időrendben: 2019. február 13. – Rambala Éva (Nemzetközi Erőszakmentes Kommunikációs Központ): Szívek és szavak – az erőszakmentes kommunikáció szerepe a párkapcsolatban; február 20. – Prof. Dr. Hannus István (SZTE TTIK): A kémia és a kémikusok az irodalomban és a zenében; február 27. – Dr. Tamási Zsolt (Marosvásárhelyi Katolikus Líceum): Erdély 1848-49-ben, a katolikus egyház szerepe és hatása a forradalomra.

2019. március 6. – Pelyach István (SZTE BTK): A márciusi ifjak és a forradalom; március 13. – Dr. Török Tibor (SZTE TTIK): Mit árulnak el a genetikai adatok a honfoglalókról?; március 20. – Dr. Szalay István (SZTE JGYPK): A magyar matematikai nyelv megteremtése.

2019. április 3. – Prof. Dr. Deák Ágnes (SZTE BTK): Államrendőrség Magyarországon, 1849-1867; április 10. – Prof. Dr. Csejtei Dezső (SZTE BTK): Spengler filozófiája; április 17. – Prof. Dr. Balogh Elemér (SZTE ÁJTK): Egyházi bíráskodás a középkorban.

2019. május 8. – Tompa Andrea (Babeș–Bolyai Tudományegyetem, Színház és Televízió Kar): Szelíd farkas - kisebbségábrázolás irodalomban, színházban; május 15. – Prof. Dr. Szabó Gábor (SZTE TTIK): Vallás és tudomány.

 

A Kolozsvárról száműzött, majd Szegeden befogadott egyetem hagyományait folytatja az ismeretterjesztő előadássorozat: az SZTE Szabadegyetem XXIII. szemesztere is a tudomány újdonságait villantja fel.


*

Az előadás-sorozat része az EFOP-3.6.1-16-2016-00008 számú, „Intelligens élettudományi technológiák, módszertanok, alkalmazások fejlesztése és innovatív folyamatok, szolgáltatások kialakítása a szegedi tudásbázisra építve" című SZTE fejlesztési projektnek.


SZTEinfo

Fotók: Gorcsa Oszkár

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek