SZTE Info

Kiemelt_Szabadegyetem_2019tavasz

Sokszínű tudomány az SZTE Szabadegyetem XXIII. szemeszterében

Újabb tudományágakkal bővül az SZTE Szabadegyetem programja. A Szegedi Tudományegyetem egyik legnépszerűbb ismeretterjesztő előadás-sorozatának XXIII. szemesztere 2019. február 13-án kezdődik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tudomány sokszínűségét mutatja meg az SZTE Szabadegyetem XXIII. szemesztere. A Szegedi Tudományegyetem legnépszerűbb ismeretterjesztő sorozatának új szakasza 2019. február 13-án kezdődik és május 15-én zárul. A 11 előadó közül 3 vendég, míg 8 az SZTE 4 karát (SZTE Állam- és Jogtudományi Kar, SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, SZTE Természettudományi és Informatikai Kar) képviselő oktató és kutató – tudtuk meg dr. habil. Zakar Pétertől, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesétől.

 

SZTE_Szabadegyetem_2018osz_VT

A házasság hete rendezvény-sorozathoz is kapcsolódik az SZTE Szabadegyetem tavaszi szemesztere. E hagyományt folytatva a párkapcsolaton belüli erőszakmentes kommunikáció témájával startol a tudománynépszerűsítő program. Az SZTE Szabadegyetem XXIII. szemeszterének további 10 témája közül 4 szorosan kötődik a természettudományokhoz; de szó esik az irodalom és a színház, a filozófia és a történelem, a kisebbség és a többség fontos kérdésköreiről is.

 

Hagyományosan szerdánként 18 órakor az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK) kongresszusi termében kezdődik a program. Az előadás része az SZTE Szabadegyetem tantárgynak, a hallgatók kreditpontot kapnak érte. Az egyetemisták számára most is adott a lehetőség arra, hogy az előadások után közvetlenül kérdéseket tegyenek fel az előadóknak. A program – az eddigi szemeszterekhez hasonlatosan – utólag megtekinthető lesz az SZTE Tudásportálján.

 

Az SZTE Szabadegyetem – XXIII. szemeszter programja, időrendben: 2019. február 13. – Rambala Éva (Nemzetközi Erőszakmentes Kommunikációs Központ): Szívek és szavak – az erőszakmentes kommunikáció szerepe a párkapcsolatban; február 20. – Prof. Dr. Hannus István (SZTE TTIK): A kémia és a kémikusok az irodalomban és a zenében; február 27. – Dr. Tamási Zsolt (Marosvásárhelyi Katolikus Líceum): Erdély 1848-49-ben, a katolikus egyház szerepe és hatása a forradalomra.

2019. március 6. – Pelyach István (SZTE BTK): A márciusi ifjak és a forradalom; március 13. – Dr. Török Tibor (SZTE TTIK): Mit árulnak el a genetikai adatok a honfoglalókról?; március 20. – Dr. Szalay István (SZTE JGYPK): A magyar matematikai nyelv megteremtése.

2019. április 3. – Prof. Dr. Deák Ágnes (SZTE BTK): Államrendőrség Magyarországon, 1849-1867; április 10. – Prof. Dr. Csejtei Dezső (SZTE BTK): Spengler filozófiája; április 17. – Prof. Dr. Balogh Elemér (SZTE ÁJTK): Egyházi bíráskodás a középkorban.

2019. május 8. – Tompa Andrea (Babeș–Bolyai Tudományegyetem, Színház és Televízió Kar): Szelíd farkas - kisebbségábrázolás irodalomban, színházban; május 15. – Prof. Dr. Szabó Gábor (SZTE TTIK): Vallás és tudomány.

 

A Kolozsvárról száműzött, majd Szegeden befogadott egyetem hagyományait folytatja az ismeretterjesztő előadássorozat: az SZTE Szabadegyetem XXIII. szemesztere is a tudomány újdonságait villantja fel.


*

Az előadás-sorozat része az EFOP-3.6.1-16-2016-00008 számú, „Intelligens élettudományi technológiák, módszertanok, alkalmazások fejlesztése és innovatív folyamatok, szolgáltatások kialakítása a szegedi tudásbázisra építve" című SZTE fejlesztési projektnek.


SZTEinfo

Fotók: Gorcsa Oszkár

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2019. január 09.

SZEM_2018_dekanok_nyito

Mi a szegedi egyetem küldetése? A 2000-ben született 12 karú szegedi universitas kari vezetőinek válaszai az SZTE honlapján a Pillanatfölvétel a dékánoktól interjúsorozatban olvashatóak. Ezekre épül a Szegedi Egyetem Magazin alábbi összeállítása, amely az SZTE 12 karának hasonlóságait, az összetartó és előre vivő erőket villantja föl.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • április 26.
  12:10 - 13:10
  Verset mond: Varga Norbert művészeti vezető (Szegedi Egyetemi Színház)
 • április 26.
  17:00 - 18:00
  IV. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozó (SZESZT): április 26–27–28. péntek–szombat–vasárnap. A IV. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozó elsősorban egyetemisták munkáit vonultatja fel. Az SZTE Kulturális Iroda, a Szegedi Egyetemi Színházért Egyesület és a Szegedi Egyetemi Színház társulatának szervezésében országos és egyben nemzetközi egyetemi színházi találkozó kerül megrendezésre. Helyszínek: JATE Klub, Szegedi Nemzeti Színház balett-terme, SZTE BTK régi tornaterme, ZUG Színház és Művészeti Tetthely, Szegedi Pinceszínház A találkozót szakmai beszélgetések, tréningek és koncertek kísérik. Vendégeink: Debreceni Egyetemi Színház (DESZÍNHÁZ), Janus Egyetemi Színház (JESZ – Pécs), Veszprémi Egyetemi Színpad (VESZ), SGR Projekt (Székelyudvarhely), Homo Ludens Project, Kooperáló színházpedagógiai alkotótér (Szegedi Nemzeti Színház) A fesztivál részletes programja: www.szegediegyetemiszinhaz.hu/szeszt Az előadásokra a belépés ingyenes, de regisztrálni érdemes: szegediegyetemiszinhaz@gmail.com
 • április 26.
  17:00 - 19:00
  Az előadás témája a társasjáték-pedagógia - vendégünk Lencse Máté játéktervező, az Igazgyöngy Alapítvány Toldi Tanodájának szakmai vezetője. Az előadás a társasjáték-pedagógia alapelveiből kiindulva leginkább arra fókuszál majd, hogy miért és hogyan lépjünk ki klasszikus pedagógusi szerepünkből. Mit nyújthat egy társasjáték, mitől működhet jól egy pedagógiai célú játékalkalom? Milyen feladataim vannak, milyen szerep jut nekem pedagógusként egy ennyire indirekt szituációban? Pedagógus és gyerek, de gyerek és gyerek között is számtalan különbség adódhat mind tapasztalatban, mind képességben, így az esélykiegyenlítés és az előnyadás a társasjáték-pedagógia kiemelten fontos területe, ezzel is foglalkozunk majd.
 • április 26.
  19:00 - 20:00
  Mimose, egy bordeaux-i pop együttes gitárosa, ma már saját dalaival lép fel, egyszerre zeneszerző és szövegíró. Francia nyelven előadott laza, de mégis romantikus számai egyaránt szólnak életörömről és szerelmi bánatról, az élet elkerülhetetlen eseményeiről, az álmokról. Az Alliance Française Szegedi Francia Kulturális Egyesület szervezésében
 • április 26.
  19:00 - 20:00
  Sötétedés után az időjárástól függően távcsöves bemutató