SZTE Info

Kina

Szerezz mélyebb ismereteket Kínáról!

A Lakitelek Népfőiskola 2019 áprilisában Kína Kollégium néven indít, két éven keresztül, nyolc hétvégi alkalommal zajló szakirányú képzést. A képzés során a fiatal jelentkezők megismerkedhetnek a tradicionális és a modern Kínával, vallási, politikai és társadalmi rendszerével. Jelentkezni március 5-ig lehet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Lakitelek Népfőiskola 2019-ben egy nyolchetes Kína Kollégium névre keresztelt átfogó szakirányú képzést indít. A Kína Kollégium remek lehetőség olyan fiatalok számára, akik tanulmányaik vagy munkájuk révén érdeklődnek az ázsiai állam iránt. A kollégium tagjai, a speciálisan felépített tematika, valamint az interdiszciplináris szemlélet alapján összeállított előadói stábnak köszönhetően hazánkban egyedülálló szaktudásra és elméleti ismeretekre tehetnek szert.


A képzés célja, hogy a kormányzati célrendszerben központi helyet elfoglaló Kínával összefüggő külpolitikai irányvonal sajátosságainak, valamint az ázsiai állammal összefüggő komplex ismeretek bemutatására sor kerüljön. Az elméleti és gyakorlati foglalkozások során a hallgatók megismerik a keleti-nyitás politikáját a Kínával kapcsolatos tudományok és a sinológia neves szakértői és ismerői, valamint a kormányzati szakemberek és diplomaták által tartott előadásokon. A képzés kitér az ázsiai állam vallási, politikai és társadalmi rendszerére is. Emellett Peking biztonság-, gazdaság- és nagyhatalmi politikájáról is szó lesz, ismertetésre kerülnek a kínaiakkal való kapcsolattartás sajátosságai, a magyar-kínai kapcsolatok története, a magyarországi kínai kolónia létrejötte, annak sajátosságai és szerepe. A kollégium hallgatói lehetőséget kapnak, hogy munkacsoportokban tevékenykedve a megszerzett elméleti tudást a gyakorlati képességekkel ötvözve elsajátítsák a területtel összefüggő lényegi ismereteket.


A képzésre nyolc alkalommal kerül sor 2019 áprilisa és 2020 decembere között, negyedévenként egy-egy bentlakásos hétvége alkalmával, melynek költsége 5000 Ft/alkalom. Emellett 2019 júliusában egy nyári szabadegyetemet is tartanak.


Elsősorban olyan 35 év alatti fiatalok jelentkezését várják, akik felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató egyetemi hallgatók, doktoranduszok, a terület iránt érdeklődő fiatal felnőttek, akik jelenlegi, vagy későbbi tanulmányaik, valamint munkájuk kapcsán szeretnének mélyebb ismereteket szerezni Kínáról, vagy akik tudásuk szélesítése okán érdeklődnek az ázsiai nagyhatalommal kapcsolatos ismeretek iránt.


A Kína Kollégiumra 2019. március 5-ig lehet jelentkezni, az adatlap kitöltésével, fényképes önéletrajz és motivációs levél megküldésével a kasznar.attila@gmail.com e-mail címre. A jelentkezési lap itt érhető el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex