SZTE Info

Kiemelt_Nyilt_nap

Új fejlesztésekről, szakokról, ösztöndíjakról az SZTE nyílt napján

A Szegedi Tudományegyetem szakkínálatának és szolgáltatásainak bemutatása mellett a legújabb fejlesztésekről is szó esett a 2019. február 2-i programon. Középiskolásokat és a szülőket tájékoztatta a továbbtanulásról és a felvételiről második összegyetemi nyílt napján az SZTE. Az informálás kari nyílt napokon és cset-üzenetekkel folytatódik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Teljes, több mint háromszáz szakból álló képzési kínálatát, illetve a kormányzati és uniós forrásokból megvalósuló fejlesztéseket is bemutatta nyílt napján a Szegedi Tudományegyetem. – Magyarország egyik legnagyobb egyeteme, az SZTE 12 kara és Tanárképző Központja 13 képzési területre várja a továbbtanulókat – fogalmazott a 2019. február 2-i programot megnyitó köszöntőjében Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora.


Nyilt_nap_1

 

A kor kihívásaira reagál az SZTE. Például az új szoftverorientált villamosmérnök szakra 50, a gyakorlatorientált üzemmérnök-informatikus képzésre akár 100 „gólyát” is fogad 2019 szeptemberétől az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Informatikai Intézet. A duális formájú mérnök, informatikus és agrárképzés mellett az országban egyetlenként az SZTE ETSZK kínálja a szociális munka szakon e tanulási formát. Az SZTE a távoktatási lehetőségeket bővíti, folyamatosan korszerűsíti a képzései módszertanát.


Nyilt_nap_2


– A legtöbb uniós pályázati forrást az SZTE nyerte a hazai felsőoktatási intézmények közül: összesen több mint 48 milliárd 679 millió forintból valósulhatnak meg az oktatást, a kutatást és a gyógyítást szolgáló fejlesztések – jelentette be Dr. Fendler Judit. Az SZTE kancellárja több uniós projektre – például az Egészségtudományi Képzési Tömb, illetve az SZTE Fogorvostudományi Kar elhelyezésének tervére, a Skill laborra, a mentőautó-szimulátorra, a középiskolások idegennyelv tanulását segítő programra – is ráirányította a figyelmet.


IMG_8583Az SZTE orvosképzését megújító Készségfejlesztési Központot használat közben tekinthették meg a sajtó munkatársai.A hazai felsőoktatást érintő uniós projektekről László András, a fejlesztéspolitikai kommunikáció összehangolásért felelős miniszteri biztos számolt be. Ezekről az eredményekről az SZTE nyílt napjának résztvevői is tájékozódhattak, itt zárult az Innovációs és Technológiai Minisztérium információs sorozata.

 

Az SZTE hagyományainak megfelelően a középiskolások a jelentkezési lap kitöltésében is segítséget kaptak. A Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese, Dr. Habil. Gellén Klára – az Oktatási Hivatal vezetőivel együtt – a gyerekeik továbbtanulását lehetővé tevő családok szempontjai alapján csoportosította a szülői értekezleten tanácsait, osztotta meg tapasztalatait, válaszolt a felvételivel kapcsolatos kérdésekre.


Nyilt_nap_szuloi_GK

 

– Miért az SZTE? Ez olyan kulcskérdés, amelyre számos érvet felsorakoztatva válaszolunk az SZTE www.u-szeged.hu honlapja felvételizőknek szóló oldalán. Az indokok sorából kiemelem, hogy a szegedi egyetem jellemzője a tudomány, az oktatás és a munkaerőpiac hármasának szerves egysége – fogalmazott az SZTE oktatási rektorhelyettese.


Nyilt_nap_3


A brit Quacquarelli Symonds (QS) nemzetközi felsőoktatási listáján a legjobb magyar egyetemként rangsorolt Szegedi Tudományegyetem kiemelt célja a tehetséggondozás. A felvételizők számára 2018-ban elindított „SZTE START Tehetséggondozó Program" révén 50-100 ezer forint ösztöndíjat nyerhetnek azok a 12. évfolyamos középiskolás diákok, akik első helyen jelentkeznek a szegedi egyetem valamely képzésére, és oda felvételt nyernek.


Nyilt_nap_szuoloi


Az SZTE összegyetemi nyílt napon résztvevők informálódhattak – többek között – az SZTE hallgatóinak a költségtérítését segítő támogatási formákról, valamint a hazai és nemzetközi ösztöndíjakról is.


A SZTE célja a nemzetközileg is versenyképes kutatás művelése. Ezt segíti – többek között – az Új Nemzeti Kiválóság Program, amely a kutatói és alkotói kiválóságot minden tudomány- és művészeti területen figyelembe veszi. Az ÚNKP ösztöndíját 2018-ban a szegedi egyetem polgárai közül az előző évinél több, összesen 228 tehetséges hallgató, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el. Ez a közel 385 millió forint támogatás javította az intézmény kutatási feltételeit.


Az SZTE számos egyéb juttatással, szolgáltatással támogatja hallgatóit. Ezekről részletes tájékoztatás itt és az SZTE, valamint az SZTE kari honlapjain olvasható. A felvételi időszak hajrájában az SZTE Felvételi Facebook oldal üzeneteit az SZTE Mentrollház egyik fiktív lakója, „Berci” veszi át. „Berci” cset-üzenetek formájában meséli el, hogy milyen Szegeden egyetemistának lenni, mennyibe kerül egy hallgató élete, de szívesen beszélget arról is, hogy mihez lehet kezdeni az SZTE-s diplomával. A Berci-bot a Szegedi Tudományegyetem Felvételi Facebook oldalán, míg az online konzultációs Facebook csoportok a http://www.u-szeged.hu/felveteli címen érhetőek el.


Sajtobejaras_Skill_Kozpont_galeria
Képgaléria a Szegedi Tudományegyetemen megvalósuló uniós fejlesztésekről és a sajtóbejárásról. Fotók: Bobkó Anna, SZTE NKI
 SZTEinfo

Fotók: Bobkó Anna,

Kocsis Bernadett

 


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. július 09.

Kiemelt_Medicina_Juhasz_A

Kóboroljuk be, fedezzük fel Európát Juhász Árpáddal! A nyári vakáció startjánál a magyar geológust, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakját a 90. Ünnepi Könyvhét szegedi programján bemutatott legújabb könyvéről, az Egzotikus Európáról kérdeztük. Kíváncsiak voltunk a kiadványt gondozó Medicina Könyvkiadó vezérigazgatója és a szerkesztő véleményére is.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 3. 09:00 - 28. 18:00
  Kiállítók: Dér Julianna, Hegedus Ioan Andrei, Héjja János, Kálmán Áron, Kálmán Luca, Katona Márk, Kovács Gyula A., Kóthay Kata, Nizák Júlia, Palaga Nikolett, Pipei Borbála, Sztanó Zsuzsanna, Varga Dániel.
  A SZAB Művészeti Szakbizottság szervezésében.
  A kiállítás látogatható július 3-tól július 28-ig naponta 9 órától 18 óráig.
 • július 8. 08:00 - 26. 16:00
  Az Intézet munkatársai tantermi órákon nyújtanak betekintést a magyar büntetőjog elméletébe. A nyári program célja nem csupán az elméleti ismeretek megalapozása, hanem a gyakorlati tapasztalatszerzés is. Így a programot igazságügyi orvostanhoz kötődő boncolás, bírósági tárgyalás-szimuláció és intézménylátogatások színesítik. A kínai hallgatók ellátogatnak – többek között – a Szegedi Fegyház-és Börtön I. számú objektumába, és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra is.
 • július 14. 08:00 - augusztus 10. 16:00
  A magyar nyelv alapjait és szabályait öt különböző szinten 90 perces órákon sajátíthatják el a világ több pontjáról érkező résztvevők. A nyelvórák mellett kirándulások, nemzetközi est és számos érdekes előadás várja a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődőket. A tanfolyam résztvevői Szeged látnivalói mellett Budapestre és Ópusztaszerre is ellátogatnak, így is ismerkedve a magyar kultúrával.
 • július 24. 17:00 - 25. 05:00
  Részletes program: 17:00 Pont Ott Warm Up Parti GNU-val. 19:00 Carson Coma koncert. 19:50 Egyetemi köszöntő. 20:00 Hivatalos felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése. 20:30 Supernem koncert. 22:00 Pont Ott Parti After Buli a JATE Klubban és a teraszán.
 • július 24.
  17:00 - 18:30
  A legutóbbi, 6. verseskönyve tavaly jelent meg a szerzőnek – de versek születnek ma is. Ezekből kapnak ízelítőt az érdeklődők Julesz Jánostól.
  Beszélgetőtársak: Baradnay Gyula professzor és Tráser László újságíró
  A Közéleti Kávéház szervezésében