Sofi_osztondijak

Átadták az SZTE Sófi-ösztöndíjakat

Idén 13 hallgató nyerte el a Sófi-ösztöndíjat a Szegedi Tudományegyetemen. Heten gyémántfokozatú, hatan pedig aranyfokozatú elismerésben részesültek. A díjazottak július 6-án, a Természettudományi és Informatikai Kar diplomaosztó ünnepségén vehették át okleveleiket.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi- és Informatikai Kar diplomaosztó ünnepségén, július 6-án, a József Attila Tanulmányi és Információs Központban adták át az SZTE Sófi-ösztöndíjakat az egyetem legkiválóbb hallgatóinak. A Sófi Alapítvány Magyarországon egyedülálló, 18 éves tevékenységével elérte, hogy ösztöndíjai az egyik legrangosabb elismeréssé váltak a magyar felsőoktatásban. Ebben az évben 148 hallgató jelentkezett a pályázati felhívásokra, közülük a legkiválóbb 13 hallgatónak ítélte oda a kitüntetéseket a kuratórium. Az alapítvány eddig több mint 21 millió forint ösztöndíjjal ismerte el az egyetem legkiválóbb hallgatóinak teljesítményét.


Sofi_osztondijak2


Ebben a szemeszterben hét hallgató nyerte el a gyémántfokozatú fődíjat: Csákány Lóránt és Tóth Réka orvostanhallgatók, Iván Sára zeneszerző, Mihalkó József mérnökhallgató, Szkalisity Ábel informatikushallgató, Porkoláb Gergő biológushallgató és Molnár Kinga PhD hallgató (Elméleti Orvostudományok Doktori Iskola). Hat hallgatót aranyfokozatú elismerésben részesítettek: Antalicz Balázs fizikushallgató, Gereczné Deák Zsuzsanna üvegszobrász, Gyurkó Csilla mechatronikai mérnök szakos hallgató, Krusóczki Bence jogászhallgató, Nógrádi Bernát orvostanhallgató és Szives Márton ütőhangszerművész. Az ösztöndíjak mellett, a Szegedi Tehetségekért Universitas Díjat Prof. Dr. Visy Csaba emeritus professzor vehette át, akinek egyetemi tanárként, kutatóként és kuratóriumi elnökként is fontos szerepe van abban, hogy a szegedi egyetemen magas színvonalú tehetséggondozás zajlik.


Fenykep_Sofi-osztondijasok_2019


Idén a Szegedi Tudományegyetem és az SZTE Sófi Alapítvány díszvendége Prof. Dr. Vizi E. Szilveszter, Széchenyi-nagydíjas, Prima Primissima díjas akadémikus volt. A Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke szívügyének tekinti a tehetségek támogatását, és a tudás, a szellemi tőke fejlesztésében látja hazánk jövőjét. A professzor a nemzetközi és a magyar tudomány egyik legkiemelkedőbb alakjaként fontos felfedezéseket tett az idegrendszer ingerület-átvitelének szabályozása és a neuronok közötti kölcsönhatás vizsgálata területén. A világhírű tudós Prof. Dr. Kónya Zoltánnal, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettesével, a Sófi Alapítványt támogató cégek és a kuratórium vezetőivel adta át a Sófi-ösztöndíjasok okleveleit.


SZTEinfo

Fotó: Frank Yvette (delmagyar.hu)/ Sófi Alapítvány