Bezár

Hírarchívum

IMG_4096

Egy nap a fenntarthatóság jegyében az SZTE-n

Egy nap a fenntarthatóság jegyében az SZTE-n

2019. július 17.
2 perc

A fenntarthatóságról és környezetbarát megoldásokról tanácskoztak július 16-án az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban a hazai felsőoktatási intézmények képviselői és a GreenMetric rangsor szakértői. Az Indonéziai Egyetem a pécsi és a szegedi egyetemmel együtt szervezett workshopján a résztvevők megismerhették a rangsor metodológiáját, és a hazai egyetemek környezetvédelmi politikáját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A fenntarthatóságról tanácskoztak a hazai egyetemek vezetői a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban 2019. július 16-án. Az Indonéziai Egyetem GreenMetric workshopján a résztvevők bemutatták, hogy intézményük mit tesz a klímaváltozás ellen és a fenntarthatóság jegyében. Ezen kívül a magyarországi egyetemek képviselői megismerték a GreenMetric rangsor kialakításának módszerét, és azokat a feltételeket és lehetőségeket is, amelyekkel még zöldebbé tehetik az intézményeket.


GM_kepgaleria
Képgaléria a rendezvényről


A rendezvényt Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy a klímaváltozás korában egyre fontosabbá válik azoknak a tapasztalatoknak a megosztása, amelyek a fenntarthatóságról szólnak. Ez a workshop pedig egy kiváló lehetőség erre. A rangsor metodológiáját is elsajátíthatták a résztvevők és konkrét tippeket kaptak arra vonatkozóan, hogyan válhat egy egyetem zöldebbé.


IMG_4000


– A GreenMetric rangsor kiváló kezdeményezés arra, hogy az egyetemek növelni tudják a hatékonyságukat – mondta el Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese. Hozzátette: a fenntarthatóság és a környezetvédelem napjaink egyik kulcskérdése. A GreenMetric műhelymunkájának gazdag programja lehetővé teszi, hogy a résztvevők megismerjék, hogy külföldön milyen eszközöket alkalmaznak a fenntarthatóság növelésére, és hogy a hazai egyetemek mit tesznek ennek érdekében.


IMG_4016


Prof. Dr. Gábriel Róbert, a Pécsi Tudományegyetem általános, innovációs és tudományos rektorhelyettese személyes tapasztalataival támasztotta alá a klímaváltozás jelenségét. – Biológusként látom, hogyan változott meg hazánk növény- és állatvilága a klímaváltozásnak köszönhetően. Rendkívül fontosnak tartom, hogy az oktatásban résztvevők foglalkozzanak ezzel a kérdéssel, és elültessék a diákok fejében a környezetvédelem jelentőségét.


IMG_4127


– A rangsor 2010-ben azzal a céllal indult, hogy felmérje a résztvevő felsőoktatási intézmények fenntarthatósági politikáját – fejtette ki Prof. Dr. Riri Fitri Sari, az Indonéziai Egyetem GreenMetric elnöke.– A rangsor nemcsak egy visszajelzést ad az intézményeknek fenntarthatósági tevékenységükről, hanem felhívja a figyelmet a hulladékgazdálkodásra, a közlekedéspolitikára, a vízgazdálkodásra és az oktatásra is.


IMG_4085


A megnyitó után írta alá több hazai egyetem - köztük a Szegedi Tudományegyetem is - azt az együttműködési megállapodást a GreenMetric-kel, amelyben vállalják, hogy együtt dolgoznak a résztvevő felekkel a fenntarthatóság kérdésén és megosztják egymással tapasztalataikat és ötleteiket is.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek