SZTE Info

IMG_9679

A fenntartható közlekedés és fejlődés jegyében rekreálódtak a Klinikai Központ munkatársai és családtagjaik

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ harmadik alkalommal megszervezett családi és sport napjának fókuszában a környezetvédelem és a fenntartható közlekedés biztosítása állt, miután az intézmény 2018-ban csatlakozott az URBAN Innovative Actions (UIA) Európai Uniós program részeként meghirdetett, „Smart Alliance for Sustainable Mobility” (SASMob) projekthez.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A „Smart Alliance for Sustainable Mobility” ("Okos összefogással a fenntartható közlekedésért”) című projekt a fenntartható városi közlekedés érdekében a forgalmi torlódások, a légszennyezettség és a zajkitettség problémáját hivatott enyhíteni egyfelől azzal, hogy a részt vevő intézmények kollégáinak környezetkímélő munkábajárási és mobilitási szokásait támogatja. Másrészről a kedvezményezettek közös erővel adatvezérelt, intelligens közlekedési rendszert terveznek kiépíteni, illetve magasabb színvonalú közlekedési szolgáltatásokat és a felhasználók számára jobb informáltságot kívánnak biztosítani. Ennek jegyében az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban, a déli klinikaparkban egy 50 férőhelyes, kerékpárszervízelési lehetőséggel is ellátott kerékpártárolót alakítanak ki. A Központ együttműködési megállapodás kötésére törekszik több kerékpárszervízzel, ahol a Klinikai Központ munkatársai kedvezményesen vehetnek igénybe szervízelési szolgáltatásokat. Mindemellett egyeztetéseket folytatnak a klinikaparkok mellett közlekedő közösségi eszközök menetrendjeinek fejlesztésére, és a klinikaparkokon belül menetjegy-értékesítő automaták elhelyezésére vonatkozóan.

 

IMG_0030


A „zöld egyetem”-et, mint stratégiai célt is támogató fenti intézkedések minél hatékonyabb megvalósítása érdekében, a családi és sport nap több mint 500 résztvevője többek között az „okos” kerékpárok mellett, könnyebben tárolható, a kerékpárnál is kisebb helyet foglaló alternatív közlekedési eszközöket próbálhatott ki. Így például elektromos rollert, segway-t, longboard-ot vagy épp slider-t, vagyis 3 kerekű rollert.


KK_csaladinap
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.


Az érdeklődők megtapasztalhatták az elektromos troli előnyeit, játékos formában megismerkedhettek a szelektív hulladékgyűjtés szabályaival, és újrahasznosított alapanyagokból ajándéktárgyakat készíthettek. A bringások regisztrálhatták kerékpárjukat a városi Rendőrkapitányság „Bike Safe” programjába. Míg a kisebbek játékos Kresz suli órán vehettek részt, ahol egy közlekedési útvonalakból álló tanpályán, oktatók segítségével megtanulhatták és gyakorolhatták a helyes közlekedést, a közlekedési táblák és lámpák jelzéseinek jelentését, addig szüleik kozmetikai- vagy masszázskezelésen regenerálódhattak, vagy épp élő csocsóbábuként is kipróbálhatták magukat.


Szöveg és fotó: SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. július 09.

Kiemelt_Medicina_Juhasz_A

Kóboroljuk be, fedezzük fel Európát Juhász Árpáddal! A nyári vakáció startjánál a magyar geológust, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakját a 90. Ünnepi Könyvhét szegedi programján bemutatott legújabb könyvéről, az Egzotikus Európáról kérdeztük. Kíváncsiak voltunk a kiadványt gondozó Medicina Könyvkiadó vezérigazgatója és a szerkesztő véleményére is.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 8. 08:00 - 26. 16:00
  Az Intézet munkatársai tantermi órákon nyújtanak betekintést a magyar büntetőjog elméletébe. A nyári program célja nem csupán az elméleti ismeretek megalapozása, hanem a gyakorlati tapasztalatszerzés is. Így a programot igazságügyi orvostanhoz kötődő boncolás, bírósági tárgyalás-szimuláció és intézménylátogatások színesítik. A kínai hallgatók ellátogatnak – többek között – a Szegedi Fegyház-és Börtön I. számú objektumába, és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra is.
 • július 14. 08:00 - augusztus 10. 16:00
  A magyar nyelv alapjait és szabályait öt különböző szinten 90 perces órákon sajátíthatják el a világ több pontjáról érkező résztvevők. A nyelvórák mellett kirándulások, nemzetközi est és számos érdekes előadás várja a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődőket. A tanfolyam résztvevői Szeged látnivalói mellett Budapestre és Ópusztaszerre is ellátogatnak, így is ismerkedve a magyar kultúrával.
 • július 15. 08:00 - 19. 23:59
 • július 24. 17:00 - 25. 05:00
  Részletes program: 17:00 Pont Ott Warm Up Parti GNU-val. 19:00 Carson Coma koncert. 19:50 Egyetemi köszöntő. 20:00 Hivatalos felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése. 20:30 Supernem koncert. 22:00 Pont Ott Parti After Buli a JATE Klubban és a teraszán.
 • július 27. 10:00 - 28. 20:00