SZTE Info

Kiemelt_UNKP_KB

Harmadik éve ÚNKP-ösztöndíjas Krusóczki Bence, az SZTE ÁJTK végzős hallgatója

Kutatásában hazánk első versenytörvényének azon cikkelyével foglalkozott, amely a tisztességtelen versenyről szól. Krusóczki Bence, a Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karának hallgatója már harmadjára nyerte el az ÚNKP ösztöndíjat. Kutatási témájával OTDK első és második helyezést is elért.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Krusóczki Bence idén végzett az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar osztatlan jogász szakán. A fiatal tehetség azonban egyetemi évei alatt háromszor is elnyerte kutatási témájával és tervével az ÚNKP ösztöndíjat. A kutatása ráadásul annyira jól sikerült, hogy a 2016/2017. tanévben a miskolci Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) első helyezést ért el. Két évvel később, a kutatásának egy tovább gondolt verziójával pedig második helyezést ért el a szekciójában. A következő célja pedig a Pro Scientia aranyérem megszerzése, amiről a döntés majd júliusban születik meg. Bence elmondása szerint ez lenne számára a csúcs, hogyha ezt sikerülne megszereznie hallgatóként.

 

– Először 2016-ban hirdették meg az Új Nemzeti Kiválóság Programot, s már akkor is sikerült elnyernem az ösztöndíjat. A témavezetőimmel, prof. dr. Homoki-Nagy Máriával és dr. Varga Norberttel, úgy képzeltük el az egész kutatást, hogy ha lesz folytatása, és szerencsére lett, akkor egymásra tudjuk építeni az elemeket. E nagy kutatási témám a hazánk első versenytörvényével kapcsolatos törvénycikk és annak gyakorlati megvalósulásának vizsgálata. Ez az 1923. évi V. törvénycikk, a tisztességtelen versenyről – mondta el Krusóczki Bence. – Az első ösztöndíjas időszakban, tehát a 2016/2017-es évben a Szegedi Királyi Ítélőtábla Joggyakorlatát vizsgáltam, amellyel első helyet szereztem az OTDK-n. A 2017/2018. tanévben már a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara választott bíróságának és zsűrijének az iránymutatásait, állásfoglalásait, illetve ítéleteit térképeztem fel. Az előző kutatási anyagból jött az ötlete ennek a témának, hiszen amikor foglalkoztam vele, akkor láttam, hogy nagyon sok bíró, illetve maga a joggyakorlat is, sokszor hivatkozott a Kereskedelmi és Iparkamara állásfoglalásaira. Az idei OTDK-ra erre a témával mentem, amivel második helyezést értem el. 2018/2019-ben pedig a jogerkölcs magánjogi megvalósulását vizsgáltam a tisztességtelen verseny vonatkozásában.

 

A fiatal jogász elsőéves korában csatlakozott – a Jogtörténet gyakorlatot vezető tanárának javaslatára – a Jogtörténeti Tudományos Diákkör (TDK) munkájába. Látva és hallva a felsőbb éves hallgatók különböző előadásait, Bence is kedvet kapott hozzá, így ő is aktívabban bekapcsolódott a Jogtörténeti TDK munkájába. Kisebb előadások, referátumok tartásán kívül egy kutatásban is részt vett, ami végül elvezetett saját témájához is.

 

– A gyakorlatvezetőm ajánlotta, hogy van a Gazdasági Versenyhivatalnak egy pályázata, ami a kartelljog történetével foglalkozik, amiben részt vesz a Jogtörténeti Tanszék is. Ennek köszönhetően egy Phd-hallgatónak segíthettem a munkájában. Közösen eljártunk a levéltárba és Budapestre is anyagot gyűjteni. A kartelljog kialakulását Magyarországon, illetve az 1931. évi XX. törvénycikket, amit nevezhetünk az első kartelltörvényünknek, és ennek gyakorlati megvalósulását igyekezett feltárni ez a kutatócsoport. Szegeden a Királyi Ítélőtábla iratai között nem találtunk semmilyen kartelltörvénnyel kapcsolatos anyagot, ítéletet. Ma már tudjuk, hogy ennek mi az oka, azonban találtunk a tisztességtelen versenyről szóló anyagokat. Később tulajdonképpen erre épült rá, vagy ebből fejlődött ki a kartelltörvény is, így ezeket az anyagokat is elkezdtük lefotózni, vagy kimenteni. Mivel maga a kutatás nem erről a törvénycikkről szólt, így ezt nem dolgoztuk fel. Ezután, az egyik témavezetőm javasolta, hogy ezzel kezdjek el részletesebben foglalkozni – folytatta a végzett jogász.


UNKP_KB_2

 

– Az első pályázati időszakban, 2016/2017-ben témavezetői engedélyhez volt kötve az ösztöndíj 50%-ának a felhasználása. A felét tehát ténylegesen a kutatás megvalósítására költöttük. Vásároltam számítógépet, nyomtatót és utazási költségre is fordítottam belőle, mivel sokszor jártam Budapesten az Országgyűlési Könyvtárban. Ezek mellett vásároltam fotójegyeket is, ami szintén elég drága volt. Így elég gyorsan elment az ösztöndíj fele. Utána valószínűleg rájöttek arra, hogy felesleges témavezetői engedélyhez kötni az ösztöndíj felhasználását. Tulajdonképpen ez a jogtörténet, nem egy olyan kutatási terület, ami egetverő összegeket igényelne. Ez inkább a szabadidőt emészti fel és a kitartást teszi próbára – magyarázta az ösztöndíjas.

 

Bence azonban nem csak az ÚNKP ösztöndíjat nyerte el többször is. Az Igazságügyi Minisztériumnak is van egy kifejezetten jogászoknak szóló ösztöndíja. Ezen belül lehet pályázni a hallgatóknak Kiválósági és Általános ösztöndíjra is. Bence 2016/2017-ben a Kiválósági Jogász Ösztöndíjat is elnyerte, amikor még az ÚNKP-t illetve ezt egyszerre is kaphatták a hallgatók. Azóta azonban már kizárja egymást a két lehetőség, pontosabban ha ÚNKP ösztöndíjat kap valaki, akkor nem pályázhat a Kiválósági ösztöndíjra, csak az általánosra. Emellett a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat is elnyerte háromszor a tehetséges jogász. Ezeken kívül pedig mindig voltak kisebb ösztöndíjak is, Bence elmondása szerint.

 

– A terveimet tekintve sok minden jár a fejemben. Első helyen jelenleg a Phd-képzés áll. Ezt is itt, a Szegedi Tudományegyetemen szeretném elvégezni, viszont nem biztos, hogy én itt maradok. Nyíregyházán születtem és Tiszavasváriban nőttem fel. Emiatt a Phd-t levelezőn csinálnám meg, önköltségesen. Augusztus-szeptembertől pedig adatvédelmi szakjogász képzést is szeretnék csinálni szintén levelezőn. Mellette pedig megpróbálok elhelyezkedni is. Elsősorban valami cégnél, vagy multinál képzelném el ezt. Az SZTE jogászképzése egyedülálló lehetőséget biztosít a modulválasztásra. Én az üzleti modult végeztem el, így ilyesmi területen is elhelyezkedhetek majd – fejezte be Krusóczki Bence.

 

SZTEinfo – Kocsis Bernadett

Fotó: Bobkó Anna

 

 

Korábban írtuk az Új Nemzeti Kiválósági Program SZTE-ösztöndíjasairól:

Kiemelkedően fontosnak tartja az egészségmegőrzést az ÚNKP-ösztöndíjas Dinnyés Katalin

ÚNKP-ösztöndíjas és pályázókat segítő mentor is dr. Varga Norbert, az SZTE ÁJTK dékánhelyettese

Nemzetközi adóztatás kérdését vizsgálja az ÚNKP-ösztöndíjas Czékus Ábel

A batáta termesztésének titkait kutatja az SZTE MGK ÚNKP-ösztöndíjas hallgatója, Herczeg Evelyn

A szépirodalom vidékiség problémakörét vizsgálja az SZTE ÚNKP-ösztöndíjas hallgatója, Szántai Márk

Újvidékről jött az SZTE doktori iskolájába Kartali Tünde

Ifjú kiválóságait ünnepelte a Szegedi Tudományegyetem

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. július 09.

Kiemelt_Medicina_Juhasz_A

Kóboroljuk be, fedezzük fel Európát Juhász Árpáddal! A nyári vakáció startjánál a magyar geológust, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakját a 90. Ünnepi Könyvhét szegedi programján bemutatott legújabb könyvéről, az Egzotikus Európáról kérdeztük. Kíváncsiak voltunk a kiadványt gondozó Medicina Könyvkiadó vezérigazgatója és a szerkesztő véleményére is.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 8. 08:00 - 26. 16:00
  Az Intézet munkatársai tantermi órákon nyújtanak betekintést a magyar büntetőjog elméletébe. A nyári program célja nem csupán az elméleti ismeretek megalapozása, hanem a gyakorlati tapasztalatszerzés is. Így a programot igazságügyi orvostanhoz kötődő boncolás, bírósági tárgyalás-szimuláció és intézménylátogatások színesítik. A kínai hallgatók ellátogatnak – többek között – a Szegedi Fegyház-és Börtön I. számú objektumába, és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra is.
 • július 14. 08:00 - augusztus 10. 16:00
  A magyar nyelv alapjait és szabályait öt különböző szinten 90 perces órákon sajátíthatják el a világ több pontjáról érkező résztvevők. A nyelvórák mellett kirándulások, nemzetközi est és számos érdekes előadás várja a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődőket. A tanfolyam résztvevői Szeged látnivalói mellett Budapestre és Ópusztaszerre is ellátogatnak, így is ismerkedve a magyar kultúrával.
 • július 15. 08:00 - 19. 23:59
 • július 24. 17:00 - 25. 05:00
  Részletes program: 17:00 Pont Ott Warm Up Parti GNU-val. 19:00 Carson Coma koncert. 19:50 Egyetemi köszöntő. 20:00 Hivatalos felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése. 20:30 Supernem koncert. 22:00 Pont Ott Parti After Buli a JATE Klubban és a teraszán.
 • július 27. 10:00 - 28. 20:00