SZTE Info

Kiemelt_kinai

Megújítja együttműködését az SZTE ÁJTK, valamint a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetem

A 2012-ben létrejött megállapodást frissíti új elemekkel a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetem. A kínai intézmény hallgatói részt vesznek az SZTE ÁJTK Bűnügyi nyári egyetemén, most pedig a közös képzések tervezése is elindult.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Bűnügyi nyári egyetemet szervez az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete, melyen a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetem hallgatói vehetnek részt. Idén, a háromhetes nyári egyetem utolsó napján, 2019. július 26-án adták át a hallgatóknak a teljesítést igazoló okleveleket, és megköszönték aktív részvételüket is.


magyar_kinai_dekan

– A nyári egyetemünk oklevélátadó ünnepségére érkezett a kínai egyetem dékánja intézményünkbe – kezdte Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja. A rendezvényen a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetem (SHUPL) dékán asszonya, Hu Guanshi és kolléganője, Qu Moxi mellett Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója, valamint Prof. Dr. Szomora Zsolt oktatási dékánhelyettes is részt vett.


A megbeszélésen Prof. Dr. Karsai Krisztina, az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézetének vezetője, a Bűnügyi nyári egyetem szervezője elmondta, hogy az idei kínai csoport messze átlagon felüli teljesítményt nyújtott, ami a vizsgaeredményeken is látszott. A hallgatók nagyon nyitottak és aktívak voltak. Az órákon is érezni lehetett, hogy mindannyian nagyon motiváltak, így öröm volt velük együtt dolgozni.

 

– A sanghaji egyetemmel nemzetközi kapcsolatainkat bővítjük. Ez az elsődleges célunk. Közös képzésekben gondolkodunk, kutatók és hallgatók cseréjében, illetve közös kutatásokban és kutatási témákban – magyarázta az SZTE ÁJTK dékánja.

 

2012-ben írt alá együttműködési megállapodást a két intézmény. Ennek eredményeképpen hozták létre a Gateway programot a Szegedi Tudományegyetemen. A program lényege, hogy a sanghaji hallgatók háromhetes Bűnügyi nyári egyetemen vesznek részt az SZTE ÁJTK-n, itt megismerkednek az európai büntetőjoggal, és a tanultakból vizsgákat is tesznek. Az eredményes vizsgákat hazai egyetemükön elfogadják, és kreditet kapnak érte a hallgatók.


magyar_kinai_targyalas_utan

 

– Részünkről eddig csak oktatói, kutatói cserére került sor, illetve Kínából jönnek minden évben a nyári egyetemre a diákok – mondta Dr. Varga Norbert, az SZTE ÁJTK általános dékánhelyettese. – A két egyetem közös célja megvizsgálni, hogyan lehet ezt a már meglévő kapcsolatot bővíteni, hogyan lehetne a kínai hallgatókat az egyetemi képzésünkbe integrálni. Különböző közös képzések feltételrendszeréről is történtek egyeztetések, ezen kívül pedig közös kutatásokat és konferenciákat is szeretnénk szervezni.

 

SZTEinfo – Kocsis Bernadett

Fotó: Kósa Boglárka

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex