SZTE Info

kiemelt_szabadteri

Molière: Don Juan és a „független szcéna” – a szegedi nyári színházak és az SZTE oktatók szerepei

Miként hasznosul a Szegedi Tudományegyetem képzéseiben az itt nyáron is oly gazdag színházi programkínálat? Erről is kérdeztük a Szegedi Szabadtéri Játékok Molière-produkcióihoz az utóbbi években és a független színházak szegedi fesztiváljához, a Thealterhez immár három évtizede kapcsolódó Balog Józsefet, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar oktatóját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Szabadtéri Játékok műsora 2019-ben is sokszínű: a műfaji változatosság a néptánctól a balettig, az operától a musicalig terjed, fűszerezve a dráma nagy klasszikusai, a Shakespeare és Molière nevéhez kötődő komédiákkal.


Összefonódások: múlt és jelen, Jourdain és "Vasárnap úr"


ujszegedi_szabadteri

– Boldog-boldogtalannak pénzt ad, hogy a saját előmenetelét olajozza ezzel „Vasárnap úr”. Ám az uzsorás a Don Juanban felsül – árulta el az SZTE kommunikáció szakosait oktató Balog József, aki tavaly és idén is szerepet kapott a Szegedi Szabadtári Játékok Molière produkciójában.

 

Az O. Horváth Sára és Herczeg T. Tamás rendezőpáros 2018-ban az Úrhatnám polgárt és 2019-ben a Don Juant találta megfelelőnek arra, hogy szabadtéren és nagyobb közönség előtt is reprezentálja a komédia műfaját a szegedi nyári színház programkínálatában, miközben reflektál arra is, ami a ma emberével történik.

 

– Furcsa fickó Molière. A Don Juan-ban a címszereplő szolgájaként írta bele magát a darabba. Sőt: az ősbemutatón Sganarelle figuráját ő maga is játszotta, amiből következik a szolgának az urát kommentálló szerepköre – emlékeztetett Balog József. E reflektáló szerepben a tavalyi Molière-produkció filozófusa / Heccelője Jakab Tamás, a Jászai Mari-díjas szegedi színművész, aki az idén bemutatandó Molière-komédia címszereplője: Don Juan.

 

A szereposztás és egyéb mozzanatok is összekapcsolják a Szegedi Szabadtéri Játékok tavalyi és idei Molière bemutatóját. „Jourdain úr”, Molière: Úrhatnám polgárának a tavalyi szegedi produkciójában látott különleges öltözetében és Balog József alakításában lesz az idei Molière-bemutató, a Don Juan című komédiában a címszereplőtől a hitelt visszakövetelő kereskedő, azaz „Vasárnap úr”.


„A Szabadtéri” Molière bemutatóját az előző prózai előadáshoz és Shakespeare elképzelt személyéhez kapcsolja a két produkcióban egyaránt szerepet kapó Csákányi Eszter. A színművésznő a Dóm téren Erzsébet királynőként, a most debütáló, mert felújított újszegedi színpadon Donna Elviraként, Don Juan feleségeként sziporkázik.A néző szolgálatában


Thealter_1

– Amikor az ember színpadra lép, vagy amikor fesztivált szervez, akkor ugyanazt akarja és szeretné: a közönség valami erőset, fontosat, jót kapjon és vigyen el abból a produkcióból, amit látott. E vágy teljesül, ha a színházból a néző magával visz egy fél mondatot, egy alakítást, valamiféle ihletet – válaszolt kérdésünkre Balog József.

 

Az SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék oktatója 2019. nyarán a Szegedi Szabadtéri Játékok Molière komédiájának két próbája között mint a MASZK Egyesület elnöke és a Thealter fesztivál művészeti vezetője sajtótájékoztatón ajánlotta a „nagyérdemű” figyelmébe a független színházak szegedi fesztiválja 2019. augusztus 2. és 10. közötti bemutató-sorozatát.

 

– Most „a Szabadtéri” újszegedi színpadán megtanulom azt, amikor öltöztetők, világosítók és sokan mások egy masinéria részeként segítik a produkciót. Jó dolog nézni a Don Juan-próbákon, ahogy például Bodrogi Gyula beindul a színpadon Don Juan apjaként, vagy ahogy Kulka János megjelenik „a parancsnok szobra” alakjában „kővendégként”. Érdekes megfigyelni, miként dolgoznak a szegedi színészek egy ilyen érdekes nyári társulatban. Ez eltér attól a sokféle feladatkörtől, amikor barátokkal a 30 éve indult Thealter sikeréért dolgozunk. A végeredményben nem szeretném, ha különbség lenne, míg az oda vezető utakon sokféle tanulság beépül, sok kapcsolat adódhat – hangsúlyozta Balog József.


Don_Juan

Négyszer – a 2019. július 18-21. közötti estéken – mutatják be a Szegedi Szabadtéri Játékok 1200 nézőt befogadó, felújított újszegedi színházában Molière: Don Juan című vígjátékát, Petri György fordításában.


Az újszegedi „világot jelentő deszkákon” 2019. augusztus 2-4. között a Koldusopera, augusztus 16-19. között a Hófehérke és a hét törpe várja a nézőket.


A Dóm téri csillagfényes teátrumban – az SZTE hallgatói közül toborzott statiszták közreműködésével – 2019. július 26-án és 27-én az Aida, majd augusztus 9-11. és 16-18. között a Titanic vonzza a közönséget. Közben augusztus 14-én Ajándékkoncertet kap "a nagyérdemű".A Thealter dióhéjban

 

„9 nap alatt, 9 helyszínen 32 csapat 30 produkcióját nézhetjük meg a szegedi THEALTER fesztiválon, amelyre 2019. augusztus 2. és 10. közt várják a kortárs színházi szcéna rajongóit. Idén három bemutatót és több magyarországi premiert láthat a közönség. A kínálat kiemelten foglalkozik a női témákkal, illetve hangsúlyosan lesznek jelen a programban fiatal alkotócsapatok, valamint nemzetközi - cseh, szlovák, szlovén és román - és szegedi produkciók. Most is indít workshopot a fesztivál, méghozzá a világhírű Ivo Dimcsevvel, és szakmai beszélgetésekre is várják a közönséget. A jegyértékesítés július 27-én kezdődik” – olvasható a nemzetközi fesztivált 29. alkalommal megrendező MASZK Egyesület sajtóközleményében. Mert Szegeden nem csak a „független szcéna” szerelmesei vélik úgy, hogy ez is „a nyár kötelező programja”.


Jaszay

A színház iránt érdeklődő egyetemistákra külön is gondolnak a szervezők. "Idén is fogadja a résztvevőket a blog jr., a THEALTER kritikusműhelye. A jelentkezők próbanaplót és fesztiváltudósításokat írnak" Jászay Tamás, az SZTE BTK oktatója, a Revizor kritikai portál kritikusa és szerkesztője mentorálásával. "A 9 nap alatt minden reggel lesz Kritikus szekció is: a nyitott és ingyenes szakmai beszélgetéseket a Régi Zsinagóga udvarán rendezik, 10 órától…" – szól a Thealter ajánlata.

 

– Újból és újból sikerül áthidalnom a kommunikációs szakadékot – válaszolta Balog József arra a kérdésünkre, hogy a különböző színházi szerepkörök tapasztalatait miként hasznosítja egyetemi oktatóként? – Az SZTE médiához kötődő szakjain szerepkörömmé vált, hogy az elsőévesekkel is elhitessem: érdemes magukról beszélni, különböző kommunikációs formákat és játékokat kipróbálva a saját történetünket képviselni.

 

Újszászi Ilona

Fotókredit: Dusha Béla; Thealter fotó: Ú. I.


Korábban írtuk:

 

„A Szabadtérin” is az egyetem – az alkotásról és az alkotóról szól a Szerelmes Shakespeare
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex