SZTE Info
IMG_1073

Négyszáz lézerfizikus kutató Szegeden

Július 1-5. között Szeged az attoszekundumos tudomány fókuszpontjává válik, ahol 29 országból közel 400 kutató találkozik, hogy megvitassák az attoszekundumos tudomány és technológia legújabb eredményeit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A kétévente megrendezett nemzetközi Attoszekundumos Tudomány és Technológia konferenciasorozat 7. eseményének (ATTO 2019) szervezőbizottságát az attoszekundumos tudományterület 29 nemzetközileg elismert szaktekintélye alkotja, a bizottság társelnökei Varjú Katalin professzor, az ELI-ALPS tudományos igazgatója és Dimitris Charalambidis professzor, az ELI-ALPS tudományos főtanácsadója. A konferencia szakmai programjában a 93 előadás és a több mint 200 tudományos posztert bemutató két interaktív poszterszekció mellett az ELI-ALPS lézeres kutatóközpontban szervezett látogatás is szerepel. A rendezvényhez kapcsolódik a konferencia 22 szponzorának kiállítása, és emellett számos kísérőprogram keretében nyílik lehetősége a résztvevőknek, hogy megismerkedjenek Szeged és Magyarország kultúrájának, történelmének, építészetének és gasztronómiájának helyi jellegzetességeivel.


IMG_1067


Az ötnapos konferencia megnyitóján, június 30-án Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, a Szegedi Tudományegyetem Magyarország egyik legnépszerűbb és legszínvonalasabb oktatási és kutatási centruma, tizenkét karral és több mint 300 különböző képzéssel. Ahhoz azonban, hogy az intézmény tartani tudja a lépést a rohamosan változó világgal és folyamatosan fejlődni tudjunk, partnereket kell találnia. Hozzátette, idehaza több száz intézménnyel állnak kapcsolatban, ám a nemzetközivé vált felsőoktatásban nemzetközi partnereket is be kell vonniuk a mindennapi oktató, kutató és gyógyító munkába. Kiemelte, a lézerfizika az SZTE egyik kiemelt kutatás-fejlesztési területe, így az ATTO konferencia remek lehetőséget ad arra, hogy az intézmény bővítse nemzetközi kapcsolatrendszerét. Az ELI-ALPS lézeres kutatóközponttal fennálló igen szoros kapcsolatuk egyik legfontosabb eleme a lézerközpont mellett létrejövő tudományos-innovációs központként funkcionáló Science Park, ahová a Szegedi Tudományegyetem tudásbázisára építve és azzal együttműködésben, kutatás-fejlesztésben és innovációban élen járó hazai és nemzetközi vállalkozások települhetnek.


negyszaz_lezerfizikus_galeria
Pictures taken at the event are available here.


Az ATTO 2019 konferenciát a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában tartják. A Szegedi Tudományegyetem egyike az ELI-ALPS fontos tudományos partnereinek, és az ATTO 2019 új együttműködési lehetőségeket kínál. A szervezőbizottság 19 kutatót kért fel legújabb, az attoszekundumos tudományterületre nagy hatást gyakorló kutatási eredményeik bemutatására. A témák között olyanok szerepelnek, mint az attoszekundumos impulzusok előállítása és karakterizálása; magasharmonikusok keltése és ezek alkalmazásai; atto- és femtoszekundumos időskálán lejátszódó, ultragyors folyamatok; az attoszekundumos impulzus és magasharmonikus-generáláshoz használható következő generációs meghajtó lézerek; új, koherens extrém-ultraibolya és röntgenimpulzusokat szolgáltató források és alkalmazásaik; időfelbontott foton-, elektron- és ion-spektroszkópia. Ezek mellett a szervezőbizottság a beküldött 300 tudományos absztrakt közül 74-et választott ki szóbeli előadásra. A többit a szerzők a két interaktív poszterszekción mutatják be és vitatják meg a konferenciaközönséggel.


Az attoszekundumos tudomány a lézeres fizika egy viszonylag fiatal, de 2001 óta rohamosan fejlődő és növekvő, fontos új területe.

Az első, 2007-ben Drezdában rendezett nemzetközi ATTO konferencián az attoszekundumos tudomány úttörői gyűltek össze, mindössze pár tucatnyian. Idén, alig 12 évvel az első alkalom után, az ATTO 2019 ötnapos programja közel 400 résztvevőt vonzott Magyarországra, hogy megvitassák a 2017-ben Kínában, Hszianban tartott legutóbbi konferencia óta elért eredményeket.


A konferencia részletes programja itt elérhető.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • augusztus 26. 08:00 - 31. 20:00
 • augusztus 28. 08:00 - 30. 18:00
  Az SZTE BTK Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék nemzetközi konferenciája
 • augusztus 28. 13:00 - 31. 20:00
  A Hajnal István Kör Társadalomtörténeti Egyesület, a Móra Ferenc Múzeum és a SZAB Filozófiai és Történettudományi Szb. szervezésében
 • augusztus 30.
  09:30 - 12:00
  9:30 Arrival and Presentation of SZTE Service Units: Frankofon Centre, American Corner, Confucius Institute, SZTE Counseling, Demola Programme; Meet the representatives at their stands;
  10:00 Opening Ceremony
  Welcome Speech: Dr. habil Péter Zakar, Vice Rector for International and Public Relations,
  and by Dr. Tamás Bene, Director for International and Public Relations
  10:30 Introduction of Mentoring System, Student Unions
  Presenter: ESN Szeged, EHÖK
  10:45 Introduction of the Stipendium Hungaricum Scholarship Programme;
  Presenter: Office for Full-time Study Programmes
  11:00 Presentation held by the Hungarian Police Department
  11: 30 Immigration Issues
  Presenter: Directorate General for Alien Policies
 • augusztus 31.
  10:00 - 16:00