Kiemelt_Hungarologiai

Nyári egyetem az SZTE Hungarológia Központban

15 országból több mint 30 diák érkezett a 19. alkalommal megszervezett Szegedi Nyári Egyetemre. Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Hungarológia Központnak ezen a négyhetes tanfolyamán olyan külföldiek vesznek részt, akik érdeklődnek a magyar nyelv és kultúra iránt. A nyelvórák mellett kirándulások, nemzetközi est, és számos érdekes előadás várja a hallgatókat.

Thapanee Tubnonghee Thaiföldről érkezett két hétre Szegedre, az SZTE BTK nyári egyetemére. – Kilenc éve, középiskolás koromban cserediákként tanultam Szegeden. Akkor nagyon megszerettem az országot, a nyelvet és a kultúrát. Szeretnék többet tanulni az országról és az egész régióról – mondta lelkesen a thai diáklány. – Sok magyar barátot szereztem akkor, akikkel magyarul beszélgetek, így mindenképpen célom volt fejleszteni a nyelvtudásomat. A magyar nyelv nem könnyű, de annyira sok érdekes dolog van az országban. Ha valakit Közép-Európa érdekli, akkor Magyarországgal is meg kell ismerkednie, így azt javaslom mindenkinek, hogy jöjjön ide Szegedre tanulni egyszer.


Hungarologia_2

 

Magyar nyelvet és a magyar kultúráról tanulhatnak az SZTE BTK Angol-Amerikai Intézetének Hungarológia Központjában a külföldi diákok. A 2019. július 15-én induló augusztus 9-én záruló SZTE hungarológiai nyári egyetem résztvevőinek motivációi igen eltérőek. Van, aki azért szeretne magyarul tanulni, mert a menye magyar, de akad olyan résztvevő is, aki tudományos célból kezdett el foglalkozni a magyar nyelvvel. Néhány diák pedig már nem is először vesz részt az SZTE BTK Szegedi Nyári Egyetemén. Az összesen négyhetes tanfolyam alatt élénk nemzetközi környezetben tanulhatnak a résztvevők.

 

Az SZTE hungarológiai nyári egyetemére érkező tanulókat a magyar nyelv és kultúra iránti érdeklődés és szeretet köti össze – fogalmazott Árvay Anett, a Szegedi Hungarológia Nyári Egyetem programvezetője. – Szeretnénk minden évben tematikussá tenni ezt a képzésünket. Idén a kortárs magyar kultúra köré szerveztük a programokat, így a diákok minden nap az egyetem neves oktatóitól tanulhatnak napjaink magyar irodalmáról, filmjeiről vagy a kulináris trendjeiről. A nyelvórákon az általunk fejlesztett saját tananyag alapján tanítunk. Minden nap 6 nyelvórájuk van a diákoknak, ez a két hetes képzés esetén összesen 60 órát jelent, aki pedig négy hétig van nálunk, az 120 magyarórán vesz részt a képzés végéig. Ez hatalmas lökés a nyelvi fejlődésben, így a nyári egyetem végére a legtöbben már elég jól beszélnek magyarul – magyarázta a programvezető.


Hungarologia_1

 

Idén több mint 30 diák érkezett 15 különböző országból – többek között Horvátországból, Oroszországból, Bulgáriából, Japánból, Kínából, Indiából, Indonéziából, Thaiföldről, Új-Zélandról, az Amerikai Egyesült Államokból, Olaszországból, Brazíliából, Finnországból, Izraelből és Törökországból – az SZTE BTK nyári egyetemére. A résztvevők között egyaránt vannak egyetemisták és már dolgozó felnőttek, sőt egy középiskolás is.


Hungarologia_diakok

 

– Tavaly jöttem Magyarországra tanítani. Székesfehérváron ekkor kezdtem el magyarul is tanulni. Mivel most egy ideje itt lakom Magyarországon, fontosnak tartottam, hogy tudjam a helyi nyelvet is beszélni. Nagyon szeretem a magyar nyelvet, mert nagyon logikus. Szeged is nagyon szép város. Az órákon mindig sokat tanulunk, nyelvtant és szavakat is – számolt be Travon Guy Bailey, aki Amerikából érkezett. Az angol tanár azért választotta Magyarországot, mert szeretett volna valami újat csinálni az életében, és egy olyan országba menni, amelynek a nyelvét még nem ismeri.

– Régóta tanulok már magyarul és többször is jártam Magyarországon. Ez a nyelv olyan, mint egy sziget Európában, kíváncsi voltam, hogy érthetik meg egymást a magyarok, amikor egy ilyen furcsa nyelvet beszélnek – kezdte Silvia Canavero, aki Olaszországból érkezett Szegedre. – Egy kicsit nehéz ez a nyelv, de fantasztikus érzés, amikor megértem, amit mondanak nekem és engem is megértenek. Az órákon sokat beszélünk, ami nagyon fontos. A csoport igazán nemzetközi és nagyon érdekes, amikor a csoporttársaink a saját országukról beszélnek.

 

SZTEinfo – Kocsis Bernadett

Fotó: Csukás Alexandra


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Gal_ErikaGál Erika - FOK, fogorvos

Nem bántam meg, hogy az SZTE Fogorvostudományi Karára járhatok. Az oktatás nagyon magas színvonalat képvisel, ráadásul nagyon jó kis közösségbe csöppentem. A tanárok korrektek, a tananyag elérhető, csak tanulni kell. Ráadásul minden év végén van nyári gyakorlat, ami kötelező jellegű. Az egyetem gyakorlati helyet is biztosít itt a szegedi klinikán, ezen felül minden államilag támogatott diákjának tömegközlekedési bérletet és jegyzettámogatást biztosít, amit rendkívül hasznosnak tartok.




gizem-gultekin

Gizem Gültekin – ÁJTK: nemzetközi kapcsolatok

Korábban Erasmusosként, jelenleg Stipendium ösztöndíjasként tanulok az SZTE-n. Az intézmény és a város is csodálatos. Számos kapcsolatépítési és kikapcsolódási, sportolási lehetőséget biztosítanak. Nagyszerű élmény és tapasztalat itt tanulni, szeretnék a jövőben is Szegeden maradni és folytatni tanulmányaimat.



További hallgatói vélemények >>>