Bezár

Hírarchívum

nyito_klinika_fozes

Finom ebédre várták a vendégeket a szegedi klinikán

Finom ebédre várták a vendégeket a szegedi klinikán

2019. június 24.
3 perc

A déli harangszó után ebédre várták a vendégeket az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Petri Gábor Klinikai Tömbjének aulájába. A „Főzzük körbe Magyarországot kórházainkban!” elnevezésű országos, a kórházi étkeztetést népszerűsítő gasztronómiai sorozat 12. állomásán Ambrus György Venesz-díjas mesterszakács tálalta fel az aznapi klinikai menüt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Zöldségleves kockatésztával, sertéskaraj „Budapest” módra petrezselymes burgonyával és csemege uborkával tálalva – június 20-án ez volt az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban az ebéd. Ezt ette a betegeken kívül az egészségügyi dolgozók többsége, valamint a sajtó munkatársai mellett meghívott vendégek, és éppen akkor a klinikán tartózkodó, az ebédre invitálást elfogadó járóbetegek és családtagjaik.


IMG_7946


A „Főzzük körbe Magyarországot kórházainkban” elnevezésű kampány két évvel ezelőtt Gyuláról indult útjára, hogy bebizonyítsa: a jó minőségű betegétkeztetés a jelenleg rendelkezésre álló eszközökkel, alapanyagokból és gazdasági lehetőségekből is biztosítható. Az országos kampány egyik elindítója és ötletgazdája, Dr. Németh László, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke – a kampány indulásakor az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója – köszöntőjében elmondta, a jogszabályi háttér betartása mellett kiemelten fontos szempontnak tartják, hogy az ételek ízvilága, illata és külleme is megfelelő legyen, ugyanis a kórházi kezelés alatt a betegek komfortérzetének javításához és a gyógyulás elősegítéséhez egyaránt elengedhetetlen a megfelelő minőségű étel biztosítása. A kórházi étkeztetés a páciensek gyógykezelésének kiemelten fontos része, igazodnia kell a betegek aktuális állapotához is.


IMG_7830


– Sok kritika éri a kórházi élelmezésben dolgozó munkatársaimat, beleértve magamat is – fogalmazott Ambrus György Venesz-díjas mesterszakács – a kampány házigazdája, a Békés megyei Pándy Kálmán Kórház élelmezési osztályvezetője – aki hangsúlyozta: kiváló szaktudású kollégákkal, elsőrangú magyar alapanyagokból dolgoznak. – Ezért is gondoltunk arra, hogy megmutatjuk a közvélemény velünk elégedetlen részének, hogy tévednek. A kórházi ételek a jogszabályi, pénzügyi keretek és dietetikai előírások betartása mellett nemcsak egészségesek, hanem ízletesek is. Kérem, kóstolják meg, fogyasszák egészséggel a mai menüt, ami bármelyik középkategóriás étteremben megállná a helyét! – kínálta az asztaloknál helyet foglaló közönséget, akik a klinikai helyszín ellenére akár egy átlagos magyar étteremben is érezhették magukat, hiszen a mesterszakács és felszolgáló kollégái az elmondottakhoz hűen, gusztusosan tálalták, majd szervírozták az aznapi fogásokat.


IMG_7870


A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban a Suli-Host Kft. biztosítja a betegétkeztetést. Török Gábor ügyvezető igazgató elmondta, hogy naponta ezerötszáz ételt készítenek a klinikáknak. Személyre szabottan – a klinika dietetikusainak útmutatásai és kérései alapján – legalább ötvenféle diéta közül lehet választani. Óriási logisztikai és szakmai hátteret igényel, hogy az ételeket eljuttassák a klinikai központ nyolcvan féle tálalási helyére, mind a huszonkilenc klinikára. A cég számára a nagy logisztikai háttér azért is indokolt, mert Szegeden naponta – a klinikai adagokon kívül – tizenhatezer ételt százhúsz tálalási helyre kell időben eljuttatniuk.

 

IMG_7854


Tóthné Restár Tünde, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatás dietetikusa a klinikai Dietetikai Szolgálat működéséről és összetett feladatairól beszélt. Elmondta, hogy fő feladatuk a fekvőbeteg osztályokon a diétás tanácsadás, illetve bizonyos klinikák ambuláns betegei számára is nyújtanak segítséget. Betegségnek megfelelően tájékoztató anyaggal látják el a pácienseket. Ezenkívül a különböző betegségeknek megfelelő, speciális vagy egyedi gyógyító étrendet is a szolgálat munkatársai állítják össze, mint ahogy az alapétrendet és az alapdiétás étlapokat is. 2012-ben, az országban elsők között kezdték el napi szinten a táplálásterápiában részesülő betegek ellátását. Emellett a végzős dietetikus hallgatók gyakorlati oktatásával is foglalkoznak. Fontosnak tartják az egészséges táplálkozás alapelveinek hangsúlyozását, ezért kihasználnak minden olyan lehetőséget, ahol minderre fel tudják hívni a figyelmet.


IMG_7942

 

SZTEinfo - Lévay Gizella

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek