Bezár

Hírarchívum

kiemelt_SZTE_Hebei_University

Kínai egyetemmel kötött együttműködési megállapodást az SZTE

Kínai egyetemmel kötött együttműködési megállapodást az SZTE

2019. június 12.
2 perc

A mezőgazdasági oktatás és kutatás fejlesztésének céljából kötött együttműködési megállapodást június 7-én a Szegedi Tudományegyetem és a kínai Hebei Agricultural University. A közös munka tervei között szerepel egy modern mezőgazdasági kutatóközpont létrehozása, hallgatói és oktatói csereprogramok és közös képzési kínálat kialakítása.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az együttműködési megállapodás aláírása előtt, Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora arról beszélt, hogy a nyugat-európai és egyesült államokbeli kapcsolatok kialakítása után, az egyetem a Távol-Kelet felé is nyit. Ennek egyik lépése a Hebei Agricultural University-vel való együttműködési megállapodás. – A szegedi egyetemnek a mezőgazdasági területen már van jól működő kapcsolata Kínával, ez a megállapodás pedig ennek erősítése. A mezőgazdaság alapvető fejlesztési területe egyetemünknek, éppen ezért a 100 éves múlttal rendelkező kínai egyetemmel való együttműködés komoly keretet ad majd célkitűzéseinknek – mondta el a Szegedi Tudományegyetem rektora.


IMG_7812


Shen Shuxing, a Hebei Agricultural University rektora az együttműködés jövőbeni terveiről beszélt. – Közös célunk egy modern mezőgazdasági kutatóközpont létrehozása, így pedig egy olyan új platform kialakítása, amely igazán innovatív a mezőgazdasági kutatásban. Szívesen alakítunk ki az SZTE-vel olyan együttműködést, amelynek köszönhetően közösen kínálhatunk alapképzéseket, majd mester- és doktori képzéseket is. Ezen kívül célunk a modern mezőgazdasági tudományos cserekapcsolatok kialakítása. Szeretnénk, hogyha közösen pályázhatnánk kutatási programokra, ugyanis így kiemelkedő eredményeket érhetünk el az agrárium kutatási területein is – mondta el a kínai egyetem rektora.


IMG_7862-001


– Az itt aláírandó együttműködési megállapodás nagyban illeszkedik az SZTE intézményfejlesztési céljaihoz, hiszen tovább kívánjuk szélesíteni kínai kapcsolatainkat. Az oktatási, kutatási, tudományos kapcsolatokon túlmenően, nem titkolt célunk, hogy az SZTE Konfuciusz Intézet bázisára építve, egy olyan kínai oktatási központot hozzunk létre Szegeden, amely kollégiumként, tudományos és kulturális térként támogatná az egyetemre érkező kínai oktatók és hallgatók munkáját – fogalmazott Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja.


kinai_egyuttmukodes
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.


Dr. Horváth József, az SZTE Mezőgazdasági Kar dékánja a karon tervezett fejlesztési lépésekről beszélt, amelyeknek alapja a határok átlépése. – Az egyik oldal az interdiszciplinaritás lehetőségeinek kihasználása, így mindazon területeken szeretnénk együttműködni és közösen fejleszteni, amellyel az agráriumban felmerülő és megoldandó problémákra választ kereshetünk. A másik pedig a szó földrajzi értelme: átlépjük a határokat, vagyis igyekszünk az oktatási és kutatási fejlesztésekhez minél több nemzetközi partnert találni. Meggyőzősédünk, hogy akkor tudunk magasszintű oktatást folytatni, hogyha az általunk is végzett kutatás-fejlesztési tevékenység ezt megalapozza. Igyekszünk határozott lépéseket tenni annak érdekében, hogy a digitalizáció, a precíziós mezőgazdaság, az informatikai lehetőségek alkalmazása minél hangsúlyosabban megjelenjen az oktatásban – mondta el a Mezőgazdasági Kar dékánja.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek