SZTE Info

kiemelt_SZTE_Hebei_University

Kínai egyetemmel kötött együttműködési megállapodást az SZTE

A mezőgazdasági oktatás és kutatás fejlesztésének céljából kötött együttműködési megállapodást június 7-én a Szegedi Tudományegyetem és a kínai Hebei Agricultural University. A közös munka tervei között szerepel egy modern mezőgazdasági kutatóközpont létrehozása, hallgatói és oktatói csereprogramok és közös képzési kínálat kialakítása.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az együttműködési megállapodás aláírása előtt, Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora arról beszélt, hogy a nyugat-európai és egyesült államokbeli kapcsolatok kialakítása után, az egyetem a Távol-Kelet felé is nyit. Ennek egyik lépése a Hebei Agricultural University-vel való együttműködési megállapodás. – A szegedi egyetemnek a mezőgazdasági területen már van jól működő kapcsolata Kínával, ez a megállapodás pedig ennek erősítése. A mezőgazdaság alapvető fejlesztési területe egyetemünknek, éppen ezért a 100 éves múlttal rendelkező kínai egyetemmel való együttműködés komoly keretet ad majd célkitűzéseinknek – mondta el a Szegedi Tudományegyetem rektora.


IMG_7812


Shen Shuxing, a Hebei Agricultural University rektora az együttműködés jövőbeni terveiről beszélt. – Közös célunk egy modern mezőgazdasági kutatóközpont létrehozása, így pedig egy olyan új platform kialakítása, amely igazán innovatív a mezőgazdasági kutatásban. Szívesen alakítunk ki az SZTE-vel olyan együttműködést, amelynek köszönhetően közösen kínálhatunk alapképzéseket, majd mester- és doktori képzéseket is. Ezen kívül célunk a modern mezőgazdasági tudományos cserekapcsolatok kialakítása. Szeretnénk, hogyha közösen pályázhatnánk kutatási programokra, ugyanis így kiemelkedő eredményeket érhetünk el az agrárium kutatási területein is – mondta el a kínai egyetem rektora.


IMG_7862-001


– Az itt aláírandó együttműködési megállapodás nagyban illeszkedik az SZTE intézményfejlesztési céljaihoz, hiszen tovább kívánjuk szélesíteni kínai kapcsolatainkat. Az oktatási, kutatási, tudományos kapcsolatokon túlmenően, nem titkolt célunk, hogy az SZTE Konfuciusz Intézet bázisára építve, egy olyan kínai oktatási központot hozzunk létre Szegeden, amely kollégiumként, tudományos és kulturális térként támogatná az egyetemre érkező kínai oktatók és hallgatók munkáját – fogalmazott Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja.


kinai_egyuttmukodes
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.


Dr. Horváth József, az SZTE Mezőgazdasági Kar dékánja a karon tervezett fejlesztési lépésekről beszélt, amelyeknek alapja a határok átlépése. – Az egyik oldal az interdiszciplinaritás lehetőségeinek kihasználása, így mindazon területeken szeretnénk együttműködni és közösen fejleszteni, amellyel az agráriumban felmerülő és megoldandó problémákra választ kereshetünk. A másik pedig a szó földrajzi értelme: átlépjük a határokat, vagyis igyekszünk az oktatási és kutatási fejlesztésekhez minél több nemzetközi partnert találni. Meggyőzősédünk, hogy akkor tudunk magasszintű oktatást folytatni, hogyha az általunk is végzett kutatás-fejlesztési tevékenység ezt megalapozza. Igyekszünk határozott lépéseket tenni annak érdekében, hogy a digitalizáció, a precíziós mezőgazdaság, az informatikai lehetőségek alkalmazása minél hangsúlyosabban megjelenjen az oktatásban – mondta el a Mezőgazdasági Kar dékánja.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex