SZTE Info

Kiemelt_Lehetseges_j

Könyvhét 2019: Lehetséges? – az SZTE TTIK mesterszakoshallgatójának mesekönyve a környezetvédelemről

„Rajtunk és rajtad is múlik, hogy a jövőnk lesz-e a körforgásos gazdaság.” Ez is üzenete a Szegedi Tudományegyetem környezettudomány mesterszakos hallgatója, az APPLIA Magyarország Egyesülés munkatársa, Mészáros Fanni a Forgó Morgó a tengeren, illetve a Körforgó Morgó, az új barát című két kötetéből megismert Kati és Peti kalandjait folytató legújabb, Lehetséges? című mesekönyvének.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Esküt tettek a környezet védelmére. Ez tetszett a legjobban Forgó Morgó történetei közül –mesélte Gera Emma. A kiskundorozsmai iskola második osztályos tanulója is részt vett Mészáros Fanni, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar mesterszakos hallgatója legújabb mesekönyve, a Lehetséges? bemutatóján.

 

 

Gyerekrajzok mesélnek

 

Környezettan alapszakon már végzett, jelenleg környezettudomány mesterszakon, a Szegedi Tudományegyetem hallgatójaként a negyedik diplomáját szerzi Mészáros Fanni. Az élethosszig tartó tanulás jegyében a vizsgára való készülést szakította meg, hogy a 90. Ünnepi Könyvhéten Forgó Morgó történeteivel közelebb vigye a gyerekekhez a környezetvédelem ügyét.


Lehetseges_Meszaros_Fanni

 

Csak gyerekrajzok alapján idéztem fel három mesekönyvem alaptörténeteit. Közben Forgó Morgó, Körforgó Morgó, illetve Csobogát és Csobogáta egy-egy kihívást intézett a gyerekekhez. Ahogy megválaszolták a kérdést az osztály képviselői, úgy gyarapították az a csapat ajándékcsomagját. Végül plüss Forgó Morgót, mesekönyveket, óriás puzzle-t és naptárat is kaptak a gyerekek – összegezte a 2019. június 12-én tartott rendhagyó foglalkozása jellemző módszerét Mészáros Fanni, aki szívesen megy könyvtárakba és iskolai osztályokba is rendhagyó órát tartani .

 

 

Forgó Morgó és új barátai

 

„Jöjjön valaki, szökik az energia!” E reklámszövegből, illetve még a múlt század nyolcvanas éveiből ismerős lehet Forgó Morgó, a beszélő villanyóra alakja. Az Európai Háztartási Gépgyártók Tanácsa, a CECED 60 éve létező szervezetének hazai egysége 13 éven át CECED Magyarország Egyesülés néven aktivizálódott. Ám tavalytól APPLIA Magyarország Egyesülés néven emlegethetjük. Ez a hazai szervezet 2006-ban élesztette újra Forgó Morgót mint a környezettudatosság emblematikus figuráját.

 

Lehetseges_2


– 2015. december 2-án, amikor az EU publikálta a körforgásos gazdaságról szóló cselekvési tervét, jött az ötletem, hogy legyen egy testvére Forgó Morgónak, így született Körforgó Morgó. A vizes témákkal pedig családi kötődésünk miatt magam is kiemelten szeretek foglalkozni: a vízhez kapcsolódó környezetvédelmi problémákat összekötöttem a sporttal, mert egész családunk búvárkodik. Így például a férjem, aki búvároktató a mesebeli történeteim szereplője is lett – árulta el Mészáros Fanni, aki megteremtette Csobogát és Csobogáta alakját is.

 

 

Tudományhoz kötődve

 

Meséi közül a legutóbbi, a Lehetséges? 2018 őszén született. Minden szereplő és minden történet alapja valós sztori.

 

– Megtanultuk, hogy a környezetünket óvni kell – szólt közbe Simon Lili, aki az osztálytársaival együtt örült az APPLIA Egyesülés támogatásával, Mészáros Fanni közvetítésével kapott ajándékoknak. – Mi is szelektíven gyűjtjük a PET-palackokat. Itt tanultam meg, hogy a fémet is külön kell tenni.


Lehetseges_gy

A tudományhoz is kötődik a Lehetséges? című mesekönyv, mely azokat az információkat is tartalmazza, amelyeket az eredetileg jogász szakon végzett Mészáros Fanni mint az SZTE környezettan alapszakos hallgatója megtanult.

 

A természettudományi tantárgyak megszerettetése is célom volt e mesekönyvekkel. Így a gyerekek láthatják, hogy azoknak az ismereteknek, amelyeket az iskolában tanulnak, kézzelfogható haszna is van – hangsúlyozta az SZTE mesterszakos hallgatója.

 

Lehetséges, hogy …? A kérdésben foglalt segítő válasz az SZTE egy éve elhunyt tanára, Halász János emblematikus szófordulata volt. Erre utal tanítványa, Mészáros Fanni legújabb mesekönyvének a címe, illetve az abban foglalt történetek. Az utolsó fejezetből kiderül, a Lehetséges? a környezeti nevelés célja mellett Halász János tanár úrnak állít emléket.

 

 

Mozgásban a tudás

 

– E témakörök előjöttek a tananyagunkban. Így az egész évben tanultakra ráerősített ez a rendhagyó óra. Sőt: újdonságokat is tanulhattak a gyerekek, de még én is – lelkesedett a Szénásiné Őrhalmi Nikolett tanítónő. – Most hallottam először arról, hogy a mobiltelefonos eszközöket olyan apró részekre szét lehet szedni, hogy abból készülhetnek a fenntarthatóságra és az újrahasznosításra fókuszáló tokiói olimpián például a győztesek érmei. Háztartási hulladékból szeretnék a dobogókat készíteni.

 

Lehetséges-e a szennyvízből leválasztott WC-papírt újrahasznosítják? E kérdésre is tudták a helyes és lehetséges választ a kisiskolások.

 

– A műanyag flakonoknak van egy külön kuka, abba dobjuk otthon is – mondta Molnár Marci, a kiskundorozsmai kisiskolás, akinek a figyelmét felkeltette a Lehetséges? című mesekönyvben A nagy sportág választó napról szóló fejezet és a víz alatti hokiról szóló film is.

 

– A mozgás elválaszthatatlan a tananyagtól alsó tagozatban. Itt még minden mindennel összefügg – osztotta meg velünk tapasztalatát a kiskundorozsmai iskolások egyik tanítónője, Szénásiné Őrhalmi Nikolett. – Jó megoldás, hogy bár író-olvasó találkozóra jöttünk a Szegedi Tudományegyetem szervezésében, a Somogyi-könyvtár kiskundorozsmai fiókkönyvtárába, mégis a környezettudatosság és a mozgás középpontba került – mondta. Kiderült, a szegedi egyetem nyújtotta lehetőségekkel örömmel és gyakran élnek: a kiskundorozsmai iskola alsó tagozatosai is látogatói az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástára, vagy éppen az SZTE Füvészkert programjainak.


*

 

A környezetkutató, az SZTE TTIK környezettudományi mester szakos hallgatója, Mészáros Fanni mesekönyve megjelent elektronikusan elérhető formában is, itt olvasható: www.csobogat.hu.

Ezen a honlapon kiegészítések, további információk is találhatók a mesékhez, valamint a szerző korábbi mesekönyvei pdf formátumban letölthetők. Ízelítő e kiadványok sajtóvisszhangjából:

https://www.elobolygonk.hu/Klimahirek/Oktatas/2019_03_29/_a_csobogo_viz_orzoi

https://www.elobolygonk.hu/Klimahirek/Oktatas/2019_03_27/egy_szeretni_valo_figura_megszivlelendo_tanacsokkal

A Lehetséges? mesekönyvhöz kapcsolódó rajzpályázatról az Ozone Network készített kisfilmet, mely itt tekinthető meg: https://youtu.be/hAL2cy2oZws

 

A Lehetséges? mesekönyvet Dr. Rakonczai János (SZTE) lektorálta.

 

A szerző gondolatai Halász János tanár úr emlékére: https://csobogat.hu/2019/03/17/3-halasz-tanar-ur/

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: M. F., Ú. I.


A 90. Ünnepi Könyvhétről írtuk:

 

Az SZTE utcára viszi a tudományt a 90. ünnepi könyvhéten is

 

Könyvhét 2019 – Grecsó Krisztián, az SZTE volt hallgatója ajánlásával nyílt meg az olvasmányok ünnepe

 

Könyvhét 2019 – A kétszáz évvel ezelőtti mindennapokról és a jogi kultúra fejlődéséről is vallanak a jobbágyvégrendeletek

 

Könyvhét 2019 – Társasjátékokkal rendhagyó tanórát prezentáltak, a Dugonics téren bemutatóztak az SZTE történelem szakos hallgatói

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 20.
  08:30 - 12:15
  A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük jelezze legkésőbb 2019. szeptember 16. 12.00 óráig a szocmunka@etszk.u-szeged.hu email címen.
  Program:
  8.30-9.00 Regisztráció
  9.00-9.10 Köszöntő
  Héderné Dr. Berta Edina dékán; SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar
  9.10-9.40 Hová is tettem? Demenciával járó kórállapotok felismerésének és ellátásának irányelvei
  Dr. Pákáski Magdolna tudományos főmunkatárs, osztályvezető; SZTE ÁOK Pszichiátria Klinika
  9.40-10.10 Ráncok – egy barátság története az Alzheimer-kór árnyékában
  Dr. Baginé Dr. Tóth Erika Hajnalka osztályvezető főorvos; SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika
  10.10-10.25 Kávészünet
  10.25-10.55 Demencia a beteg szemszögéből
  Kőműves Zsuzsanna Judit felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus
  10.55-11.10 Én és a demencia
  Szabó Sándorné érintett családtag
  11.10-11.40 Tánccal a demencia ellen – mozgás, öröm, agytorna 50 év felett
  Tyukász Brigitta gyógytornász, szenior táncoktató; Odú Központ, Pedagógiai Szakszolgálati Intézmény, Szeged
  11.45-12.15 Séta az Erzsébet ligetben a Belvárosi híd újszegedi hídfőjéig
 • szeptember 20.
  12:00 - 13:00
 • szeptember 20.
  14:00 - 15:00
  Az MTA SZAB Orvostudományi Szakbizottság Onkológiai Munkabizottság szervezésében
 • szeptember 20.
  16:00 - 17:00
  Program:
  16.00 Megnyitó
  16.15 Boros Gábor (KRE-ELTE): Megújuló alapvetés, affektív közösségalkotás a 17. századi filozófiában
  16.45 Kérdések és válaszok
  17.00 Rembeczki Eszter (SZTE): Egység és közösség a 17. század „új” filozófiájában
  17.20 Schmal Dániel (PPKE)
  17.40 Pavlovits Tamás (SZTE): A kora újkori filozófiai kánon problémái
  18.00 Szünet
  18.15 Vita
 • szeptember 20.
  16:00 - 18:00
  At the opening event of the 2019/20 season, IATEFL Creative Café hosts Beatrix Price (ELTE), an experienced teacher and teacher trainer, who invites us to explore aspects of teaching young learners and upper primary pupils.
  Movement And Games in the (Interactive) Class - MAGIC: We are not magicians but we can bring some MAGIC into the EFL classroom. With movement and games, songs and rhymes we can engage our learners, help serve their physical development and support flexible, mobile thinking. With different low- and high-energy level activities we can maintain good discipline, create an ideal framework for the lesson and optimise timing to achieve lesson objectives. We can develop our learners’ fine and gross motor skills through movement, their imagination through role-play and their social competence through group and pair work. Second language acquisition is a fairly long but delightful journey for the child, full of excitement and challenge, from movement to understanding, from a global, universal totality to individual mastery.