SZTE Info

Kiemelt_Lehetseges_j

Könyvhét 2019: Lehetséges? – az SZTE TTIK mesterszakoshallgatójának mesekönyve a környezetvédelemről

„Rajtunk és rajtad is múlik, hogy a jövőnk lesz-e a körforgásos gazdaság.” Ez is üzenete a Szegedi Tudományegyetem környezettudomány mesterszakos hallgatója, az APPLIA Magyarország Egyesülés munkatársa, Mészáros Fanni a Forgó Morgó a tengeren, illetve a Körforgó Morgó, az új barát című két kötetéből megismert Kati és Peti kalandjait folytató legújabb, Lehetséges? című mesekönyvének.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Esküt tettek a környezet védelmére. Ez tetszett a legjobban Forgó Morgó történetei közül –mesélte Gera Emma. A kiskundorozsmai iskola második osztályos tanulója is részt vett Mészáros Fanni, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar mesterszakos hallgatója legújabb mesekönyve, a Lehetséges? bemutatóján.

 

 

Gyerekrajzok mesélnek

 

Környezettan alapszakon már végzett, jelenleg környezettudomány mesterszakon, a Szegedi Tudományegyetem hallgatójaként a negyedik diplomáját szerzi Mészáros Fanni. Az élethosszig tartó tanulás jegyében a vizsgára való készülést szakította meg, hogy a 90. Ünnepi Könyvhéten Forgó Morgó történeteivel közelebb vigye a gyerekekhez a környezetvédelem ügyét.


Lehetseges_Meszaros_Fanni

 

Csak gyerekrajzok alapján idéztem fel három mesekönyvem alaptörténeteit. Közben Forgó Morgó, Körforgó Morgó, illetve Csobogát és Csobogáta egy-egy kihívást intézett a gyerekekhez. Ahogy megválaszolták a kérdést az osztály képviselői, úgy gyarapították az a csapat ajándékcsomagját. Végül plüss Forgó Morgót, mesekönyveket, óriás puzzle-t és naptárat is kaptak a gyerekek – összegezte a 2019. június 12-én tartott rendhagyó foglalkozása jellemző módszerét Mészáros Fanni, aki szívesen megy könyvtárakba és iskolai osztályokba is rendhagyó órát tartani .

 

 

Forgó Morgó és új barátai

 

„Jöjjön valaki, szökik az energia!” E reklámszövegből, illetve még a múlt század nyolcvanas éveiből ismerős lehet Forgó Morgó, a beszélő villanyóra alakja. Az Európai Háztartási Gépgyártók Tanácsa, a CECED 60 éve létező szervezetének hazai egysége 13 éven át CECED Magyarország Egyesülés néven aktivizálódott. Ám tavalytól APPLIA Magyarország Egyesülés néven emlegethetjük. Ez a hazai szervezet 2006-ban élesztette újra Forgó Morgót mint a környezettudatosság emblematikus figuráját.

 

Lehetseges_2


– 2015. december 2-án, amikor az EU publikálta a körforgásos gazdaságról szóló cselekvési tervét, jött az ötletem, hogy legyen egy testvére Forgó Morgónak, így született Körforgó Morgó. A vizes témákkal pedig családi kötődésünk miatt magam is kiemelten szeretek foglalkozni: a vízhez kapcsolódó környezetvédelmi problémákat összekötöttem a sporttal, mert egész családunk búvárkodik. Így például a férjem, aki búvároktató a mesebeli történeteim szereplője is lett – árulta el Mészáros Fanni, aki megteremtette Csobogát és Csobogáta alakját is.

 

 

Tudományhoz kötődve

 

Meséi közül a legutóbbi, a Lehetséges? 2018 őszén született. Minden szereplő és minden történet alapja valós sztori.

 

– Megtanultuk, hogy a környezetünket óvni kell – szólt közbe Simon Lili, aki az osztálytársaival együtt örült az APPLIA Egyesülés támogatásával, Mészáros Fanni közvetítésével kapott ajándékoknak. – Mi is szelektíven gyűjtjük a PET-palackokat. Itt tanultam meg, hogy a fémet is külön kell tenni.


Lehetseges_gy

A tudományhoz is kötődik a Lehetséges? című mesekönyv, mely azokat az információkat is tartalmazza, amelyeket az eredetileg jogász szakon végzett Mészáros Fanni mint az SZTE környezettan alapszakos hallgatója megtanult.

 

A természettudományi tantárgyak megszerettetése is célom volt e mesekönyvekkel. Így a gyerekek láthatják, hogy azoknak az ismereteknek, amelyeket az iskolában tanulnak, kézzelfogható haszna is van – hangsúlyozta az SZTE mesterszakos hallgatója.

 

Lehetséges, hogy …? A kérdésben foglalt segítő válasz az SZTE egy éve elhunyt tanára, Halász János emblematikus szófordulata volt. Erre utal tanítványa, Mészáros Fanni legújabb mesekönyvének a címe, illetve az abban foglalt történetek. Az utolsó fejezetből kiderül, a Lehetséges? a környezeti nevelés célja mellett Halász János tanár úrnak állít emléket.

 

 

Mozgásban a tudás

 

– E témakörök előjöttek a tananyagunkban. Így az egész évben tanultakra ráerősített ez a rendhagyó óra. Sőt: újdonságokat is tanulhattak a gyerekek, de még én is – lelkesedett a Szénásiné Őrhalmi Nikolett tanítónő. – Most hallottam először arról, hogy a mobiltelefonos eszközöket olyan apró részekre szét lehet szedni, hogy abból készülhetnek a fenntarthatóságra és az újrahasznosításra fókuszáló tokiói olimpián például a győztesek érmei. Háztartási hulladékból szeretnék a dobogókat készíteni.

 

Lehetséges-e a szennyvízből leválasztott WC-papírt újrahasznosítják? E kérdésre is tudták a helyes és lehetséges választ a kisiskolások.

 

– A műanyag flakonoknak van egy külön kuka, abba dobjuk otthon is – mondta Molnár Marci, a kiskundorozsmai kisiskolás, akinek a figyelmét felkeltette a Lehetséges? című mesekönyvben A nagy sportág választó napról szóló fejezet és a víz alatti hokiról szóló film is.

 

– A mozgás elválaszthatatlan a tananyagtól alsó tagozatban. Itt még minden mindennel összefügg – osztotta meg velünk tapasztalatát a kiskundorozsmai iskolások egyik tanítónője, Szénásiné Őrhalmi Nikolett. – Jó megoldás, hogy bár író-olvasó találkozóra jöttünk a Szegedi Tudományegyetem szervezésében, a Somogyi-könyvtár kiskundorozsmai fiókkönyvtárába, mégis a környezettudatosság és a mozgás középpontba került – mondta. Kiderült, a szegedi egyetem nyújtotta lehetőségekkel örömmel és gyakran élnek: a kiskundorozsmai iskola alsó tagozatosai is látogatói az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástára, vagy éppen az SZTE Füvészkert programjainak.


*

 

A környezetkutató, az SZTE TTIK környezettudományi mester szakos hallgatója, Mészáros Fanni mesekönyve megjelent elektronikusan elérhető formában is, itt olvasható: www.csobogat.hu.

Ezen a honlapon kiegészítések, további információk is találhatók a mesékhez, valamint a szerző korábbi mesekönyvei pdf formátumban letölthetők. Ízelítő e kiadványok sajtóvisszhangjából:

https://www.elobolygonk.hu/Klimahirek/Oktatas/2019_03_29/_a_csobogo_viz_orzoi

https://www.elobolygonk.hu/Klimahirek/Oktatas/2019_03_27/egy_szeretni_valo_figura_megszivlelendo_tanacsokkal

A Lehetséges? mesekönyvhöz kapcsolódó rajzpályázatról az Ozone Network készített kisfilmet, mely itt tekinthető meg: https://youtu.be/hAL2cy2oZws

 

A Lehetséges? mesekönyvet Dr. Rakonczai János (SZTE) lektorálta.

 

A szerző gondolatai Halász János tanár úr emlékére: https://csobogat.hu/2019/03/17/3-halasz-tanar-ur/

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: M. F., Ú. I.


A 90. Ünnepi Könyvhétről írtuk:

 

Az SZTE utcára viszi a tudományt a 90. ünnepi könyvhéten is

 

Könyvhét 2019 – Grecsó Krisztián, az SZTE volt hallgatója ajánlásával nyílt meg az olvasmányok ünnepe

 

Könyvhét 2019 – A kétszáz évvel ezelőtti mindennapokról és a jogi kultúra fejlődéséről is vallanak a jobbágyvégrendeletek

 

Könyvhét 2019 – Társasjátékokkal rendhagyó tanórát prezentáltak, a Dugonics téren bemutatóztak az SZTE történelem szakos hallgatói

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 18.
  10:00 - 11:00
  Az MTA SZAB Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottság Néprajzi Munkabizottság szervezésében
 • szeptember 18.
  16:00 - 17:00
  A beszélgetőtársak a gazdasági jövőképről: az adatbányászatról, a digitális könyvtártudományról és a bioinformatika szaktudás összeillesztéséről cserélnek eszmét, hogy Szeged mellett Makón és Hódmezővásárhelyen is új TUDÁSKÖZPONT hálózatok formálódjanak ki a semmiből.
  http://csmkik.hu/esemenyek/kommunikacios-es-reklamklub-gondolatok-a-konyvtarszakmaban/
  Felkért előadóink:
  Z. Karvalics László az SZTE TTIK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszékének egyetemi docense
  Oláh Zoltán bioinformatikus a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar Kémiai Intézetének egyetemi docense
 • szeptember 18.
  17:00 - 18:30
  Érdekel, hogy mi a szerepe az öltözködésnek a jogászi hivatásban? Szerinted is mindig jól öltözöttek az ügyvédek, bírók, ügyészek? Ennek vajon mi lehet az oka? Számít ez egyáltalán? És mi köze van az egésznek a szellemi tulajdonvédelemhez?
  Megtudhatod 2019. szeptember 18-án, szerdán a "Stílusos jogászok – minden, amit a divatjog világáról tudni akartál" című programunkon, ahol a divatjog rejtelmeibe is beavatunk Prof. Dr. Karsai Krisztina (SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete), Prof. Dr. Takács Albert (SZTE ÁJTK Közigazgatási Jogi Tanszék), valamint Dr. Kiss Dóra (ügyvédjelölt, SBGK Ügyvédi Iroda, Budapest) közreműködésével.
 • szeptember 18.
  18:00 - 19:00
  Spengler filozófiája
  Előadó: Prof. Dr. Csejtei Dezső egyetemi tanár (SZTE BTK Társadalomelméleti Intézet, Filozófia Tanszék)
 • szeptember 18.
  18:00 - 19:30
  Napirendi pontok: 1. Tagságmegújítás és új tagok belépése 2. Alapszabály módosítása 3. TDK titkár és titkárhelyettes megválasztása 4. Félévi feladatok és programterv megbeszélése 5. Egyéb