SZTE Info
Kiemelt_BLeaj

Könyvhét 2019 – Az SZTE hallgatóját, Pejin Leát kérdeztük a Nyugati csiga körfűrésszel álmodik című első kötetéről

Versei témáját főleg a mindennapokból és a személyes tapasztalataiból gyűjti Pejin Lea, a Szegedi Tudományegyetem hallgatója. Első verseskötete három évvel ezelőtt jelent meg Nyugati csiga körfűrésszel álmodik címen. A vajdasági Zentáról érkezett szerzőt kérdezve – a politikai versek mellett – a határontúliságról és a szerelmi lírájáról is beszélgettünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hogyan született meg a Nyugati csiga körfűrésszel álmodik című első versesköteted?

– Tagja vagyok az Előretolt Helyőrség Íróakadémiának, ami egy pesti székhelyű akadémia. Igaz, nagy port kavart a megjelenésünk először, de a 3 év alatt én nagyon sok jót kaptam ettől az akadémiától. Ösztöndíjat, előadásokat kaptunk, utazási lehetőséget biztosítottak irodalmi fesztiválokra is. Mentorok foglalkoznak velünk és a költeményeinkkel. Én is a mentoromnak mutattam meg a verseimet. Először 80 verset küldtem neki, ebből a felét választotta ki, utána a 40-ből még 15-öt kihúztunk, majd írtam még 15-öt, és így jutottunk el a kiadáshoz. Ők adták ki a kötetet, és a másodikat is ők fogják, hogyha minden jól megy.


BZ_PB

 

Honnan jött a verseskötet címe?

– Ez tulajdonképpen az egyik, a kötetben is szereplő versem címe. Megmondom őszintén, hogy címadásban rendkívül rossz vagyok, sokszor a vers első sorát adom címnek, vagy egyáltalán nem is adok neki. A kötet címét vagy az apukám vagy a szerkesztőm találta ki. A Nyugati csiga körfűrésszel álmodik című vers a kelet és nyugat, a fejlődés és visszamaradás ellentétéről és kapcsolatáról szól, egyike a közéleti témájú verseimnek, így tökéletesen tükrözi az egész kötet jellegét is. Természetesen, ha valaki olvasta a verset, akkor könnyen megértheti, hogy miért is lett éppen ez a cím.

 

PL_kotet


Milyen témájú verseket írsz, és miből nyersz ötletet?

– A kötetben 2 nagy ciklusra bontottuk a verseimet. Az egyik a közéleti, politikai témakör, amit tulajdonképpen a szociológiai tanulmányaim is ihlettek és tápláltak. Ehhez a témához tartozik még a Vajdaság, a határontúliság léte, ennek megélése, illetve, hogy milyen egy más nyelvet használni. Ezeknél a közéleti verseknél úgy gondolom, hogy az ihlet kézenfekvő, hiszen sok impulzus ér az életben, akár közvetetten azáltal, hogy elolvasok egy újságot, vagy közvetlenül azáltal, hogy csak sétálok az utcán. A határontúliság kapcsán egy fontos szempont a nyelv is. Rendkívül sokat számít, hogy átjöttem egy másik országba, ugyanis észrevettem, hogy egy kicsit máshogy beszélek, mint a szegediek. Nincs nagy tájszólásom, de a szókincsem tartalmazza a szerb szavakat is, és vannak konkrétan zentai vagy vajdasági szavak is, amelyeket mi használunk, de itt nem értenek.


Pejin_Bea


Például?

– Itt egy rögtönzött lista: „patika = tornacipő, örökíró = toll, batri = elem, trénerka = mackónadrág, recka =s trigula, bóbics=ki nevet a végén”. Azért akartam erről is írni, mert szerintem ez egy érdekes téma, és sokunkat érint itt Szegeden. Azért akartam erről is írni, mert szerintem ez egy érdekes téma, és sokunkat érint itt Szegeden. A másik téma vagy ciklus pedig a szerelmes versek, szerelmes líra. Szerintem mindenkinek, aki verset ír, egyrészt a megélt, másrészt pedig a vágyott szerelem szolgál témául. Nem feltétlenül kell, hogy az ember megéljen bármit is, ugyanis sokszor csak van egy érzés vagy érzet, egy képzés vagy egy képzet, amit kivetítünk egy versre. Így pedig egy nem feltétlenül szerelmi érzésből akár egy szerelmi vers is készülhet.

 

Mióta írsz verseket?

– 9-10 éves korom óta írok verseket, de nyilván ezek még gyerekfejjel írt versek voltak. Amikor 9 éves voltam, akkor kaptunk számítógépet, és nagyon élveztem, hogy a Word-be be lehet gépelni a gondolataimat. Viszont a fő motiváció az volt, hogy meg is tudtam szerkeszteni a verseket, így minden sor más színű volt, vagy kék volt a háttér, és hasonló dolgokkal kísérleteztem. Igazából ezért kezdtem verseket írni. Sőt: énekelni és gitározni is a számítógép miatt kezdtem el. Az éneklés azért jött, mert felvehettem magamat. A gitározás pedig azért, mert volt otthon egy gitár és nagyon lassú volt a számítógépünk. Amikor nagyon elegem volt, akkor megfogtam a gitárt, és elkezdtem rajta szórakozni. Utána egyre többször fagyott le a gép, én pedig egyre jobban játszottam. Így tanultam meg egyébként a rubik kockát is kirakni. Nagyon egyszerű ez az esetemben, a legtöbb mindent így csináltam.


Lea_gj

 

Lesz-e második könyv?

– Igen, a következő verseskötetem már tervben van, az biztos, hogy ebben az évben elkezdjük vele a munkát. A versek nagy része egyébként már megvan. Kicsit más lesz, mint a mostani, kevesebb közéleti vers lesz benne. Nekem jobban tetszik eddig, és remélem mások is így fogják érezni majd. A rímeket annyira nem tartom fontosnak, főleg nem kötött versformában írok. Megpróbálkoztam a rímekkel is, de nem érzem a sajátomnak, mert úgy érzem, hogy bekorlátozza a gondolataimat. Így a következő versek ennyiben hasonlítani fognak az első kötethez.

 

Mik a terveid, céljaid a jövőre?

– Most tettem sikeres államvizsgát a Szegedi Tudományegyetem BTK Szociológia szakán. Szeptembertől pedig a Kommunikáció- és Médiatudomány mesterképzést fogom elkezdeni. Fontos célom természetesen megírni és kiadni a következő kötetet, meg még egyet, meg még egyet és még nagyon sokat. Jó lenne egyszer majd CD-t is kiadni, és sokat szeretnék zenélni is. Prózát is szeretnék írni, sőt írtam is már, de jelenleg úgy érzem, hogy részemről sokkal több odafigyelésre, munkára, nyugodtságra és kiegyensúlyozottságra lenne szükség ehhez a munkához. Egyszer nyilván regényt is szeretnék írni, de először inkább egy novelláskötet az, amit megcéloznék.


*


Pejin Leával, az SZTE szociológia szakos hallgatójával a Nyugati csiga körfűrésszel álmodik című könyvéről Bene Zoltán író, szerkesztő beszélgetett a 90. Ünnepi Könyvhéten, 2019. június 17-én 18 órától a JATE Klub Teraszán, az SZTE NKI Kulturális Iroda szervezésében.

Versei megjelentek a Magyar Naplóban, az Irodalmi Jelenben, az Előretolt Helyőrség magyarországi és vajdasági mellékletében és a Bárka folyóiratban. Néhány verse elérhető itt is:

 

SZTEinfo – Kocsis Bernadett

Fotók: P. L., Ú. I.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 20.
  08:30 - 12:15
  A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük jelezze legkésőbb 2019. szeptember 16. 12.00 óráig a szocmunka@etszk.u-szeged.hu email címen.
  Program:
  8.30-9.00 Regisztráció
  9.00-9.10 Köszöntő
  Héderné Dr. Berta Edina dékán; SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar
  9.10-9.40 Hová is tettem? Demenciával járó kórállapotok felismerésének és ellátásának irányelvei
  Dr. Pákáski Magdolna tudományos főmunkatárs, osztályvezető; SZTE ÁOK Pszichiátria Klinika
  9.40-10.10 Ráncok – egy barátság története az Alzheimer-kór árnyékában
  Dr. Baginé Dr. Tóth Erika Hajnalka osztályvezető főorvos; SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika
  10.10-10.25 Kávészünet
  10.25-10.55 Demencia a beteg szemszögéből
  Kőműves Zsuzsanna Judit felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus
  10.55-11.10 Én és a demencia
  Szabó Sándorné érintett családtag
  11.10-11.40 Tánccal a demencia ellen – mozgás, öröm, agytorna 50 év felett
  Tyukász Brigitta gyógytornász, szenior táncoktató; Odú Központ, Pedagógiai Szakszolgálati Intézmény, Szeged
  11.45-12.15 Séta az Erzsébet ligetben a Belvárosi híd újszegedi hídfőjéig
 • szeptember 20.
  12:00 - 13:00
 • szeptember 20.
  14:00 - 15:00
  Az MTA SZAB Orvostudományi Szakbizottság Onkológiai Munkabizottság szervezésében
 • szeptember 20.
  16:00 - 17:00
  Program:
  16.00 Megnyitó
  16.15 Boros Gábor (KRE-ELTE): Megújuló alapvetés, affektív közösségalkotás a 17. századi filozófiában
  16.45 Kérdések és válaszok
  17.00 Rembeczki Eszter (SZTE): Egység és közösség a 17. század „új” filozófiájában
  17.20 Schmal Dániel (PPKE)
  17.40 Pavlovits Tamás (SZTE): A kora újkori filozófiai kánon problémái
  18.00 Szünet
  18.15 Vita
 • szeptember 20.
  16:00 - 18:00
  At the opening event of the 2019/20 season, IATEFL Creative Café hosts Beatrix Price (ELTE), an experienced teacher and teacher trainer, who invites us to explore aspects of teaching young learners and upper primary pupils.
  Movement And Games in the (Interactive) Class - MAGIC: We are not magicians but we can bring some MAGIC into the EFL classroom. With movement and games, songs and rhymes we can engage our learners, help serve their physical development and support flexible, mobile thinking. With different low- and high-energy level activities we can maintain good discipline, create an ideal framework for the lesson and optimise timing to achieve lesson objectives. We can develop our learners’ fine and gross motor skills through movement, their imagination through role-play and their social competence through group and pair work. Second language acquisition is a fairly long but delightful journey for the child, full of excitement and challenge, from movement to understanding, from a global, universal totality to individual mastery.