Környezetbarát zöld kémiával, nanotechnológiai fejlesztéssel a tiszta vízért

Az indiai Amity Egyetem Alkalmazott Anyagtudományi kutatócsoportja, valamint hazai partnerek segítségével az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai, valamint Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszéke közös projekten dolgozik. A kutatók közös célja, hogy a környezetbarát zöld kémia eszköztárának felhasználásával korszerű anyagtudományi, nanotechnológiai fejlesztést valósítsanak meg, elsősorban vízkezelési és víztisztítási feladatok megoldásához. Az eredményeket workshopon mutatták be a SZAB-székházban.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Alkalmazott és Környezeti Kémiai, valamint Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszéke, az Unichem Vegyipari, Kereskedelmi, Szolgáltató Kft.-vel együttműködve a TÉT_15_IN felhívásra benyújtott és elnyert projektjét valósítja meg „Új típusú BiOX kompozitok környezetbarát előállítása, immobilizálása aktív szénszál/kerámiapapír felületén hatékony és újrahasznosítható fotokatalitikus felületek kialakítására” címmel.

 

A projektben egy olyan készüléket terveznek, ami alkalmas lesz mindkét országban a szennyvizek tipikus szennyezőinek hatékony lebontására.

 

A hazai partnerek és az indiai Amity Egyetem Alkalmazott Anyagtudományi kutatócsoportja a projekt során a környezetbarát zöld kémia eszköztárának felhasználásával korszerű anyagtudományi, nanotechnológiai fejlesztést valósítanak meg, elsősorban vízkezelési és víztisztítási feladatok megoldásához.

 

Eredményeiket – kiegészülve egy, a témában szintén szakértő német professzorral – angol nyelvű workshopon mutatták be 2019. június 14-én, pénteken, a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

 

A workshopon a felkért előadók és témák – Prof. Dr. Thomas Oppenlaender előadásának címe: Photochemical Purification and Detoxification of Water II.; Dr. Seema Garg Treatment of Toxic Pollutants in wastewater using Photocatalytic Materials címmel beszélt; Prof. Dr. Amrish Chandra pedig Ideation, Invention and Innovation: Building a competitive edge by patents címmel prezentálta mondandóját.

 

Egy új típusú, zöld technológiával előállítható, nagy hatékonyságú, a látható fény energiájával működő, hosszú élettartamú fotokatalizátor család, nevezetesen növényi templát felhasználásával szintetizált bizmut oxohalogenidek felhasználásával, félüzemi méretben gazdaságosan működtethető készüléket tervezünk – árulta el Prof. Dr. Hernádi Klára, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék egyetemi tanára, az MTA SZAB Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság elnöke – E készülék alkalmas lesz mind a hazánkban gyakran gondot okozó gyógy- és növényvédő szer maradványok, mind a partner országban problémát jelentő textilipari szennyvizek szennyezőinek hatékony lebontására.

 

A sikeres fejlesztéshez az együttműködő felek folyamatos tapasztalatcseréjére van szükség, amihez kiváló az NKFIH által létrehozott projekt konstrukció. Az akadémiai résztvevők korábbi kutatási tapasztalata, illetve az ipari partnerek nagy múltra visszatekintő rutinja garancia arra, hogy a legfrissebb tudományos eredmények rövid idő alatt az innováció szintjére emelkedhessenek.

 

A 2019. június 30-ig tartó, 3 évre tervezett projekt lehetőséget biztosít arra, hogy a fejleszteni kívánt komplex víztisztító berendezés ipari alkalmazhatóságát, termékké való fejlesztésének lehetőségét megvizsgálják. A prototípus kifejlesztése nemcsak a projekt lezárását jelentené, hanem épp kezdete lehetne a további fejlesztéseknek, ami egy korszerű, jövőbemutató technológián alapuló készülék létrehozását jelentené, ami alkalmas lenne a mezőgazdaságban, élelmiszer- és textiliparban keletkező szennyvizekben előforduló különféle káros szerves szennyezők hatékony lebontására.

 

A projekt szerződött támogatási összege (Ft)

55 572 250

A projekt szerződött saját forrásának összege (Ft)

5 692 002

 

SZTEinfo