Bezár

Hírarchívum

Emléktáblát avatnak Dr. Péczely György klimatológus emlékére

Emléktáblát avatnak Dr. Péczely György klimatológus emlékére

2019. május 02.
1 perc

Dr. Péczely György, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Földrajzi és Földtudományi Intézet Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék egykori vezetője tiszteletére avatnak emléktáblát május 4-én, szombaton a BTK Egyetem utcai épületében.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Idén ünnepeljük Dr. Péczely György (1929-1984) neves klimatológus, tanszékvezető egyetemi tanár, a földrajztudományok doktora születésének 90. és halálának 35. évfordulóját. A klimatológus 1972 és 1984 között vezette az SZTE TTIK Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékét. Kutatási területe a meteorológiai idősorok statisztikai szerkezetének kutatása és a makrodimenziójú légköri folyamatok analógiájának vizsgálata. Regionális klimatológiai és hidrometeorológiai problémák kutatása. Mintegy 140 publikációja jelent meg hazai és külföldi szaklapokban. Tagja volt a Magyar Meteorológiai Társaságnak, az MTA Meteorológiai Tudományos Bizottságának és az „Időjárás” című folyóirat szerkesztőbizottságának. Munkáját a Kiváló dolgozó kitüntetéssel ismerték el 1970-ben.


A neves klimatológus tiszteletére egykori kollégái, tanítványai, barátai létrehozták a Péczely György emlékbizottságot, amely megszervezte az emléktábla elkészíttetését és leleplezését. A május 4-i ünnepségen – a jelenlegi tanszéki kollégák mellett – családja, egykori kollégái, barátai, tanítványai, a Magyar Meteorológiai Társaság, a Magyar Földrajzi Társaság és a Magyar Hidrológiai Társaság képviselői emlékeznek meg az SZTE TTIK tanszékvezető egyetemi tanáráról, és leplezik le az emléktáblát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek