Bezár

Hírarchívum

veradas-1000x570
Önkéntes véradókat várnak a TIK-be

Önkéntes véradókat várnak a TIK-be

2019. május 02.
2 perc

Az év 100. napján minden idők legsikeresebb véradása zajlott az SZTE-n: 252 fő jelent meg, közülük 187-en adhattak vért. Ezzel az eredménnyel igen közel került a szegedi egyetem a Véradásbarát Felsőoktatási Intézmény cím elnyeréséhez. Május 8-án, szerdán 9 órától ismét várják az önkéntes véradókat a TIK-ben.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Országos Vérellátó Szolgálat, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság és az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ közös véradást szervez május 8-án 9 órától az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A kezdeményezésnek az önkéntes segítés mellett a „Véradásbarát Felsőoktatási Intézmény” cím megszerzése a célja – az OVSZ által alapított elismerést azok a felsőoktatási intézmények nyerhetik el az 1000 főnél nagyobb hallgatói létszám esetében, ahol egy naptári éven belül a két legsikeresebb véradás összesített donációszáma eléri a 200 főt.


A biztonságos hazai vérellátáshoz évente nagyságrendileg 400 000 egység vérre van szükség, amelyet közel 270 000 önkéntes véradó térítésmentesen biztosít. Az önkéntes véradókra szükség van, hiszen bizonyos betegségek csak vérrel gyógyíthatók, és a vér csak véradással pótolható. A biztonságos ellátáshoz napi 1600-1800 véradóra van szükség.


A szervezők a véradók önkéntes segítségét ajándékcsomaggal köszönik meg, amelynek tartalma egy 500 forintos Erzsébet utalvány, egy makói és egy mórahalmi fürdőbelépő, a Király Zöldség által felajánlott kedvezményre jogosító kupon, egy Oázis kedvezményes szálláskupon, az UrbanGo által felajánlott kedvezményes kupon, a TIK Caféban beváltható kávékupon, valamint víz és csokoládé. Az önkéntes véradók azzal is profitálhatnak, hogy véradás után meghatározzák vércsoportjukat, továbbá fertőző májgyulladás (B és C vírus), AIDS (HIV) és szifilisz szűrővizsgálatot végeznek.


Az eseményt személyes részvételével is megtiszteli Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE általános és stratégiai rektorhelyettese, Prof. Dr. Kovács László, az SZTE SZAKK általános elnökhelyettese, valamint a legnagyobb vérfelhasználó klinikák képviselői.


Időpont foglalás az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján. A véradáshoz szükséges okmányok: lakcím kártya, arcképes igazolvány és TAJ-kártya. Véradás előtt érdemes reggelizni és sok folyadékot inni. A véradás menetéről itt olvasható bővebb tájékoztatás.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek