SZTE Info

SZTE_fejleszteseert_alapitvany

Támogassa a Szegedi Tudományegyetem Fejlesztéséért Alapítványt!

A Szegedi Tudományegyetemen folyó gyógyító, oktató és kutató munka javítását, az egyetem eszköz- és infrastrukturális fejlesztéseinek elősegítését támogatja a Szegedi Tudományegyetem Fejlesztéséért Alapítványt. A szervezet az 10300002-13043150-00014907 számlaszámon folyamatosan fogadja a felajánlásokat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szervezet az SZTE hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerének bővítését, az egyetemi dolgozók továbbképzését, elkötelezettségének és motivációjának erősítését is szolgálja. Az Alapítvány segítséget nyújt tudományos könyvek, folyóiratok vásárlásához, bel-, vagy külföldi tanulmányutakon való részvételhez, támogatja a dolgozók képzését. Forrást teremt és biztosít eszközök beszerzésére, szolgáltatások igénybevételére, amelyek segítik az egyetem gyógyító, oktató, kutató és harmadik missziós tevékenységeit, a társadalmi felelősségvállalás lehetőségeinek kiszélesítését, az egyetem hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerének erősítését.


A kormányzati támogatottságú fejlesztések mellett uniós forrásból mintegy 50 milliárd forint nagyságrendben zajlanak jelenleg is projektek a Szegedi Tudományegyetemen, melyek az oktatási, kutatási és betegellátási infrastruktúra fejlesztése mellett, az e-tananyagok létrehozását, a hallgatói lemorzsolódás csökkentését, a hazai és külföldi hallgatókat célzó toborzási aktivitást, az egyetemi dolgozók idegen nyelvi képzését, valamint az egyetem nemzetközi láthatóságának növelését is érintik – csak hogy néhány példát említsünk a mintegy 100 uniós projektből.


Mintegy 3 milliárd forint kormányzati támogatásból valósul meg a Zeneművészeti Kar teljes rekonstrukciója és bővítése, innovatív oktatástechnikai eszköztárral felszerelt gyakorlótermek és koncertterem kialakítása. Kormányhatározat született arról is, hogy 2019 őszén megkezdődhet az Állam- és Jogtudományi Kar teljes felújítása, így 470 négyzetméterrel lesz nagyobb a Kar főépülete. 2019-ben 1 milliárd forinttal növelte a kormány a Tisza Lajos körúti főépület renoválására korábban megítélt több mint 650 millió forintot. Az oktatási terek bővítését is eredményező rekonstrukció során visszaállítják az egykori kupolát és toronyszobát, befedik az udvart, alatta pedig a tervek szerint 130 fős előadótermet alakítanak ki. Az oktatási infrastruktúra fejlesztését számos uniós támogatottságú projekt is segíti. Ezek közül is kiemelkedő az a Skill laborok fejlesztésére irányuló projekt, amely egy nemzetközileg is kiemelkedő színvonalú, modern, szimulációs gyakorlati-képzési oktatási struktúra kialakítását támogatja a képzőhelyek eszközfejlesztésén keresztül.


A kutatási infrastruktúra terén a legnagyobb eredmény az a kormánydöntés, aminek révén 1,75 milliárd forintból megvalósulhat a Science Park területének előkészítése. Egy meglévő épület szintén kormányzati forrásból történő átalakítása révén pedig megvalósulhat a Science Park első projektje, az Inkubátor ház építése, amely laboratóriumokkal és egyéb kutatást segítő infrastruktúrával ad otthont a H-CEMM (Hungarian Centre of Excellence for Molecular Medicine) projektnek.


Számos fejlesztés érinti a gyógyító munkát, a betegellátás színvonalának emelését. Például kétszeresére bővül és nyugati színvonalúvá válik 2020-ra a szegedi fül-orr-gégészeti klinika épülete. A beruházás során kétszer akkora műtőket, kétágyas kórtermeket és modern ambulanciát kap az intézmény, ahol egyébként több szakterületen, európai szinten is élen járó színvonalú munka folyik. Az épületben helyet kap egy cochleáris implantációs központ, ahol a jelenlegi közel 600 beteget kényelmesebb körülmények között tudjuk fogadni, nem mellesleg pedig az eljáráshoz köthető tudományos munkának is méltó helyet biztosítanak. A betegellátás színvonalának emelését és az optimális betegút-szervezést teszi majd lehetővé a „Fejközpont” felépítése. Kormányzati támogatásnak köszönhetően, nyugat-európai mintákat követve egy helyre kerülhet a szemészeti, fül-orr-gégészeti, arc-állcsont-sebészeti és ideg-sebészeti, valamint az ehhez a területhez kapcsolódó speciális onkológiai ellátás. A Fül-Orr-Gége Klinika felújítása és a „Fejközpont” építése mintegy 10 milliárd forintból történhet meg.


A Szegedi Tudományegyetemen zajló fejlesztéseket Ön is támogathatja!

Az Alapítvány az alábbi számlaszámon fogadja a felajánlásokat:

Számlaszám: MKB Bank 10300002-13043150-00014907

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • augusztus 26. 08:00 - 31. 20:00
 • augusztus 28. 08:00 - 30. 18:00
  Az SZTE BTK Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék nemzetközi konferenciája
 • augusztus 28. 13:00 - 31. 20:00
  A Hajnal István Kör Társadalomtörténeti Egyesület, a Móra Ferenc Múzeum és a SZAB Filozófiai és Történettudományi Szb. szervezésében
 • augusztus 30.
  09:30 - 12:00
  9:30 Arrival and Presentation of SZTE Service Units: Frankofon Centre, American Corner, Confucius Institute, SZTE Counseling, Demola Programme; Meet the representatives at their stands;
  10:00 Opening Ceremony
  Welcome Speech: Dr. habil Péter Zakar, Vice Rector for International and Public Relations,
  and by Dr. Tamás Bene, Director for International and Public Relations
  10:30 Introduction of Mentoring System, Student Unions
  Presenter: ESN Szeged, EHÖK
  10:45 Introduction of the Stipendium Hungaricum Scholarship Programme;
  Presenter: Office for Full-time Study Programmes
  11:00 Presentation held by the Hungarian Police Department
  11: 30 Immigration Issues
  Presenter: Directorate General for Alien Policies
 • augusztus 31.
  10:00 - 16:00