SZTE Info

plogging_szeged_kiemelt

Csatlakozz Szeged első ploggingjához!

Két fiatal lány, akiknek szenvedélyük a futás, megelégelték a sok szemetet a városban. Úgy döntöttek összekapcsolják a sportot és a környezet tisztántartását, ezért április 10-re ploggingot szerveznek, melynek célja, hogy futás közben szemetet is szedjenek. Az akcióról Melian Brendával és Nagy Lillával beszélgettünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A plogging, avagy a szemétszedő futás 2018 év elején robbant be a magyarországi köztudatba. Lényege, hogy futás vagy kocogás közben szemetet is szedünk, így védve a környezetünket és a Földet. Ilyenkor nem a tempó vagy a futóteljesítmény a fontos, hanem a cél, vagyis, hogy minél jobban megtisztítsuk lakókörnyezetünket a felgyülemlett szeméttől – magyarázza az akció lényegét Melian Brenda.


– Egyik nap bicikliztem Szegeden Móravárosban, és irdatlan sok szemét volt az utcákon. Nejlon zacskók, dobozok, italos üvegek szanaszét dobálva. Ekkor jött az ötlet, hogy szervezni kellene egy plogging eseményt, hogy minél több szorgos kéz gyűljön össze, és együtt segíthessünk megtisztítani Szegedet. Pesten egyébként ez nem újdonság, viszont Szegeden még nem hallottam ilyen eseményről. Ezután kértem meg Brendát, hogy legyen a szervezőtársam, hisz ő is szeret futni, és egyből igent mondott – teszi hozzá Nagy Lilla.


– A tanulás mellett számomra mindig fontos volt a sport is, a legjobban futás közben tudok kikapcsolni. A Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán tanulok harmadéves dentálhigiénikus hallgatóként. Már több mint 2 éve futok, Lillával is egy futáson találkoztam először – meséli Melian Brenda. – A versenyekre legtöbbször együtt megyünk, hogy jobban húzzuk egymást a célig, így mindketten jobban tudunk teljesíteni. Könnyű volt megtalálni a közös hangot, mivel nagy szenvedélyünk és hobbink a futás. Egyébként egy táplálékkiegészítő boltban dolgozom életmód-hormonális tanácsadóként, így munkámból adódóan is nagyon fontos számomra a sport és az egészséges életmód – egészíti ki futótársa.


A plogging, szemétszedő futás április 10-én lesz 18 órakor. A pontos helyszínt még keresik, ugyanis várják a résztvevők javaslatait, hogy merre fussanak, merre van sok szemét Szegeden. A végleges helyszínt a Plogging Szeged szívében Facebook eseménynél teszik majd közzé.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. június 15.

Kiemelt_Konyvhet_2019

„Amelyik város nincs megírva, nem létezik” – jelentette ki a József Attila-díjas, egykor a szegedi egyetemen tanuló író, Grecsó Krisztián a 90. Ünnepi Könyvhét nyitányán. A szegedi könyvünnep 2019-ben is korábban kezdődött és tovább tart, mint más városokban. A közel 150 program harmadát az SZTE NKI szervezte, minden második rendezvény főszereplője vagy közreműködője kötődik a szegedi universitashoz.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 22.
  09:00 - 10:00
  Idén is sok szeretettel várjuk a kikapcsolódni vágyó volt és jelenlegi hallgatókat és az egész családot az SZTE Alma Mater családi-és sportnapjára!
 • június 22.
  18:30 - 19:30
  Edward Steichen nagyon jókor élt lehetőségeit illetően, leszámítva a két világháborút. Előbb festészetet tanult Párizsban, majd fotóit New York legnevesebb alkotója vásárolta és állította ki; később műfajt teremtett, és az első modern divatfotóssá vált. Hamarosan a legmagasabban fizetett hivatásos fotográfus volt, ő rendezte a világ leglátogatottabb kiállítását, és vezette a New York-i Modern Művészetek Múzeumának fotóművészeti részlegét. A fotográfia művészetté emelésének kulcsfigurájaként azokban az évtizedekben alkothatott, amikor az amerikai álom valóságra volt váltható, s kinevelte azon fotósok nemzedékét, akik ezt az álmot később tovább éltették és lerombolták. Steichen a sűrűjében volt, s élete a fotográfiában a fényképezés történetének egy meghatározó szakasza. Előadó: Kis Péter, fotográfus az SZTE fotográfusképzésének oktatója Az előadást követően tartjuk az American Corner PARAFRÁZIS című fotópályázatának díjátadóját.
 • június 24.
  12:00 - 19:00
 • június 28.
  11:00 - 12:00
 • július 3.
  16:00 - 19:00
  Szeretettel várunk mindenkit foltvarró foglalkozásunkra Christalena Hughmanick, amerikai textilművész vezetésével. A patchwork az amerikai népművészet része - a kreatív önkifejezés és a történetmesélés eszköze. Egy rövid előadást követően varrás- és textilfestés-technikákkal ismerkedünk meg, majd a szabadság témakörében elkészítjük saját négyzeteinket, melyek majd részét képezik a Freedom Quilt nevű kollektív művészeti alkotásnak.