SZTE Info

frankofon_honap

A frankofónia nemzetközi világnapját ünneplik Szegeden

A Frankofónia Nemzetközi Szervezetének jogelődjét megállapító 1970-ben kötött Niamey-i Egyezmény aláírásának napja, március 20-a a frankofónia nemzetközi világnapja. E napon kezdődött a 9. Frankofón Filmnapok és Fesztivál Szegeden. A világnap köré szervezett frankofón hónap programsorozat március 26-án zárul az SZTE központi épületében Spirou, avagy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata című kiállítás megnyitójával.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Minden év március 20-án, a Frankofón Nemzetközi Szervezet jogelődjét megalapító Niamey-i Egyezmény 1970-es aláírásának évfordulóján ünnepeli a világ 275 millió franciául beszélő lakója a Frankofónia Nemzetközi Világnapját. Az összetartozás mellett a kulturális sokszínűség és a párbeszéd értékét, valamint a szabadság és az egyenlőség eszméit is megjelenítő frankofónia a Szegedi Tudományegyetem számára cél és eszköz a nemzetközi nyitásban, továbbá értékek hordozója és önmagában is érték a hétköznapokban.


Az immár öt éve, 2013 őszén alapított Frankofón Egyetemi Központ megjelenítője és ápolója úgy a mindennapokban, mint az ilyen különleges ünnepekkor e folyamatosan bővülő közösségnek és az általa hordozott értékeknek, amely az egyetemi kiválóságért folytatott munkában is határozott szerepet vállal.


A Szegedi Tudományegyetem büszke arra, hogy az elmúlt százéves szegedi története során nemzetközileg is elismert helyet vívott ki magának a francia nyelvű egyetemi kutatás és oktatás terén. Köszönhetően elsősorban azoknak a nagynevű tudósoknak – Zolnay Béla, Bárczy Géza, Birkás Géza, Bakos Ferenc, Koltay-Kasner Jenő, Szádeczky-Kardoss Samu, Wittman Tibor, Bibó István, id. Martonyi János, Buza László, Nagy Károly és Kovács István – akik munkájukkal hozzájárultak az Egyetem frankofón hagyományainak ápolásához, életben tartásához elsősorban a humán és társadalomtudományok területén. A nemzetközi elismertség köszönhető annak is, hogy folyamatos a francia nyelvű oktatási tevékenység a Bölcsészet- és Társadalomtudományi, és idén huszonöt éve az Állam- és Jogtudományi Karon. A két karon jelenleg is 105 magyar és külföldi hallgató folytat francia nyelven tanulmányokat.


A Frankofón Egyetemi Központ az SZTE központi egységeként jeleníti meg és ápolja a francia nyelvű nemzetközi kapcsolatokat, hozzájárul a kutatási és oktatási munka sikeréhez, és úttörő tervek kidolgozásával és megvalósításával munkálkodik a frankofónia értékei mentén az egyetemi kiválóság még magasabb fokának elérésén. Nemcsak a francia nyelvű egyetemek közötti, nemzetközi és kormányzati szervezetekkel gondozza az együttműködéseket, de ezen együttműködéseknek köszönhetően az SZTE nemzetközi ismertségének és elismertségének fokozásához is hozzájárul az általa szervezett tudományos konferenciák és kiadványok, valamint a nemzetközi együttműködésben megvalósuló képzések által.


A nemzetközi világnap köré szervezett frankofón hónap filmvetítésekkel, könnyűzenei koncertekkel, gasztronómiai bemutatókkal, színdarabokkal, előadásokkal várja a közönséget. A 9. Frankofón Filmnapok és Fesztivál Szegeden március 20-án a Csak a baj van veled! (En liberté!) című filmmel kezdődött. Pierre Salvadori filmjét a nemzetközi sajtó 2019-ben a legjobb francia filmnek járó díjával tüntette ki. A 9. Frankofón Filmnapok és Fesztivál keretében a frankofón filmek legjavát szemlézheti a magyar közönség. Francia, belga, kanadai, marokkói, svájci, román és tunéziai alkotások is szerepelnek az idei programban; Catherine Deneuve, Guillaume Canet, Audrey Tautou, Romain Duris, Omar Sy, Isabelle Adjani, Vincent Cassel – csak néhány név a legnagyobbak közül, akik szereplésével készült alkotások tekinthetők meg az idei válogatásban. Szegeden – a Belvárosi Mozi felújítása miatt – idén a filmeket az újszegedi Délvidék Házban vetítik.


Március 21-én délután egy francia nyelvű színelőadás az Oulipolisson várta az érdeklődőket az Agórában. Az SZTE BTK Francia Tanszék március 21-én egész napos Tavaszi Kutatónappal kapcsolódott be a programsorozatba.


A világnap köré szervezett frankofón hónap március 26-án zárul az SZTE központi épületében Spirou, avagy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata című kiállítás megnyitójával. Párizsi aláírásának tavaly évvégén a hetvenedik évfordulóját ünneplő ENSZ nyilatkozat komoly időszerűségét a belga képregények világán keresztül játékosan bemutató kiállítás április 8-ig tekinthető meg.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex