Bezár

SZTE Magazin

IMG_5825

Ingyen adja ki az SZTE oktatóinak könyveit a JATEPress Kiadó

Ingyen adja ki az SZTE oktatóinak könyveit a JATEPress Kiadó

2019. március 20.
3 perc

Több mint 700 szerző 1700 könyve jelent meg eddig a József Attila Tudományos Egyetemi Kiadó és Nyomda (JATEPress) gondozásában. A kezdetben ofszet, ma már digitális nyomdagépen 1991 óta készülnek az SZTE oktatóinak, kutatóinak főként tudományos témájú kötetei, hiszen a kiadó egyik legfontosabb célja, hogy publikálási lehetőséget nyújtson az egyetem munkatársainak. Szőnyi Etelka főszerkesztővel beszélgettünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A JATEPress Kiadó egyik legfontosabb feladata, hogy az egyetem oktatóinak, kutatóinak publikálási lehetőséget biztosítson. Ez főleg a fiatal oktatók, kutatók számára nagy segítség ahhoz, hogy a publikálás útján elinduljanak. Nem kell mást tenniük, mint beadni hozzánk egy pályázatot, amely tartalmazza a kéziratot és egy szakmai ajánlást. Mi végezzük a kötet korrektúrázását, tördelését, megtervezzük a borítót, és első körben 50 példányban jelenik meg a könyv – magyarázza Szőnyi Etelka főszerkesztő egy könyv elkészülésének útját. – Ez a szerzőnek nem kerül pénzbe, sőt, az országos terjesztést is biztosítjuk a Prospero Disztribúció internetes áruháza segítségével. Ők a honlapjukon kiajánlják és a szerződött partnereiken keresztül forgalmazzák is a könyvet, reklámot is tesznek mögé. A könyvekből a TIK-ben működő egyetemi könyvesboltban, a JATEPress web-boltjában és a kiadóban is lehet vásárolni.

IMG_5878


Ha elfogy az első 50 darab, a könyv már úgymond eltartja magát: egy eladott példány bevételéből egy újabb kötet utánnyomását tudják finanszírozni.


A szerző ingyenesen megkapja a kinyomtatott példányok 1 százalékát (legalább 1 kötetet), a bolti árból pedig 10 százalék jutalékot. A szerző és tanszéke is 50 százalékos kedvezménnyel vásárolhatja meg az adott kötetet.

    IMG_5828


    Az 1991-ben alapított kiadónál már több mint 1700 könyv jelent meg mintegy 700 szerzőtől. Hat éve szoros kapcsolatban állnak a Temesvári Egyetemmel (55 kötet) és a kezdetektől a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferenciával (27 kötet). Szőnyi Etelka irodája is teli van az általuk kiadott könyvekkel. Bölcsész, így egyértelmű, hogy nagyon sok „saját” könyvet is elolvas. Legutóbb két drámakötetet: a BTK Angol Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, Kiss Attila fordította Adrienne Kennedy A bagoly válaszol című, öt egyfelvonásos drámát tartalmazó könyvét, amely idén jelent meg, valamint az öt megrázó kortárs spanyol drámát felvonultató kötetet, a Spanyol Tanszék adjunktusa, Katona Eszter fordításában megjelenő Az emlékezet színháza című könyvet, amely most van nyomdában.


    IMG_5865

    A kiadó minden olvasójának vásárlási kedvezményt is biztosít: az általuk kiadott könyveket mindenki, aki a web-áruházukban vagy személyesen a kiadóban vásárol, 25 százalékkal olcsóbban vásárolhatja meg. A könyvek listája tudományág szerint található meg honlapjukon, illetve ott sorakoznak az e-könyveik is. Ezen kívül nyomdai szolgáltatásaik is igénybe vehetők.

    A JATEPress nemcsak kiadó, hanem nyomda is: a könyvkiadás mellett nyomtatást is vállalunk. A tanszéki kiadványokat, actákat, plakátokat, meghívókat, szórólapokat belső átvezetéssel fizethetik a karok, egységek -- ÁFA, beszerzési eljárás és 3 árajánlat nélkül, áraink barátságosak. A megrendelés módja nagyon egyszerű: csak fel kell keresni bennünket.

      IMG_5882


      Sikerkönyvek

      A kiadónál szinte minden tudományterületről jelentek meg könyvek. A legnépszerűbbek közé tartozik Tihanyiné Vályi Zsuzsanna: Amiről a gyermekrajzok beszélnek 2013-ban megjelent kötete, a Fekete Éva-Bagyánszki Mária szerzőpáros biológiai, valamint a Kevei Ferenc-Kucsera Judit szerzőpáros mikrobiológiai témájú kötetei. Kelendőek a gyógyszerész jegyzetek is.


      SZTEinfo-Antal Éva

      Fotók-Bobkó Anna


      Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
      Link küldésLink küldés

      Aktuális események

      Rendezvénynaptár *

      Kapcsolódó hírek