SZTE Info

Két határon túli gyermek kapott esélyt az életre a szegedi klinikán

Ismét szívfejlődési rendellenességgel született, határon túli gyermekek műtétjét végezték el a Szegedi Tudományegyetemen: a beavatkozásokat a Rotary Gift of Life - Ajándékozz életet! nemzetközi programja tette lehetővé.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Két romániai kislány, a nagyváradi Cráciun Miruna-Elena és a temesvári Vass Klaudia kapott az életre új lehetőséget: az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának, valamint a II. sz. Belgyógyászati Klinika Kardiológiai Központ szívsebészeti osztályának együttműködésével gyógyították meg a szívfejlődési rendellenességgel született gyermekeket. A három éves Klaudia születése óta ismert szívbetegségben szenvedett, tüdőverőér szűkület elégtelenség és lyukas szív miatt állt kardiológiai gondozás alatt Romániában. Három hetes korában a kritikus szűkület miatt ballonos tágítást végeztek rajta, de az sikeretlen volt, így az első szívműtétre Marosvásárhelyen került sor, amely átmenetileg javított a kislány állapotán. Azonban idővel ismételt szívműtét vált szükségessé, amit Romániában nem vállaltak.


Mint ahogy prof. dr. Katona Márta elmondta, a Gyermekgyógyászati Klinika kardiológiai vizsgálatát követően a szívsebészeti konzílium után a kardiológiai központ szívsebészeti osztályán a defektust zárták, a tüdőverőér szűkületet pedig úgy orvosolták, hogy a saját szívbillentyűt kivágták, és egy emberi donorból vett billentyűs eret ültettek bele, a pitvari lyukat pedig egy öltéssel elzárták.


A másik kislánynak, egy ikerpár tagjának, a hétéves Cráciun Miruna-Elenának február 13-án volt a szívműtétje. Dr. habil. Hartyánszky István úgy fogalmazott, hogy eredetileg a szívpitvart elválasztó sövényen lyuk volt, ezért a kislány az ikertestvéréhez képest három kilóval könnyebb volt. A szegedi Gyermekgyógyászati Klinika kardiológiai vizsgálata kimutatta, hogy a 7 éves gyermeknek azonnali szívműtétre van szüksége, ugyanis a keringési elégtelenség tünetei jelentkeztek, és a kisvérköri nyomás emelkedni kezdett. A szívsebészeti osztályon - a Rotary finanszírozásának köszönhetően - a defektust elzárták, ennek következtében a kis beteg állapota gyorsan javult. Egy hónapja volt a beavatkozás, azóta a kislány két kilót hízott, és annyira megkedvelte a szegedi orvosokat és ápolókat, hogy azóta nem vette le a karszalagot.


LOGO_gift_of_life_rotary


SZTEinfo – Lévay Gizella

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. június 15.

Kiemelt_Konyvhet_2019

„Amelyik város nincs megírva, nem létezik” – jelentette ki a József Attila-díjas, egykor a szegedi egyetemen tanuló író, Grecsó Krisztián a 90. Ünnepi Könyvhét nyitányán. A szegedi könyvünnep 2019-ben is korábban kezdődött és tovább tart, mint más városokban. A közel 150 program harmadát az SZTE NKI szervezte, minden második rendezvény főszereplője vagy közreműködője kötődik a szegedi universitashoz.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 17.
  14:00 - 15:30
  Jogtudósok titkai. Történetek a titkosszolgálatok és a jogtudományok neves művelőinek XX. századi kapcsolataiból címmel jelent meg a Iurisperitus Kiadó gondozásában dr. Révész Béla (egyetemi docens, SZTE ÁJTK) kötete. A szerzővel Laczkó Sándor (osztályvezető, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Különgyűjteményi Osztály) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  14:00 - 16:00
  Innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente.
 • június 17.
  16:00 - 17:30
  Legtisztább boldogság – Művelődéstörténeti kalandozás Bolyai Farkas és Bolyai János világában. Vekerdi László Bolyai-színművével és Dávid Lajos két matematikai kéziratával című művét – képekkel illusztrálva – bemutatja a szerző, dr. Szabó Péter Gábor (adjunktus, SZTE TTIK Informatikai Intézet, Számítógépes Optimalizálási Tanszék) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdései nyomán. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  18:00 - 19:00
  Pejin Leával, az SZTE szociológia szakos hallgatójával a Nyugati csiga körfűrésszel álmodik című könyvéről Bene Zoltán író, szerkesztő beszélget. Az SZTE NKI Kulturális Iroda szervezésében Ha most nem ölök meg senkit, akkor soha – mondja tiszta szívvel ez a 21 éves vajdasági lány, aki történetesen a Szegedi Egyetem diákja… Pejin Lea egyik nagy erénye, hogy nem próbál meg koraérett verseket – pardon, leákat – írni. Jól is teszi, mert ilyen mélyen, érzelmesen és színesen csak a húszas éveink elején tudunk alkotni. Nyugati csiga körfűrésszel álmodik – micsoda pompás és hátborzongató cím! Pontosan jellemzi a kényelmetlen dolgokat feszegető, érzelmes, de egyben karcos, gyakran kegyetlen szövegeket, melyek nemcsak a szerelem és a magány regiszterében mozognak, hanem gyakran politikai töltetük is van. Hiába, ha valakinek éppen a mezítlábas Szerbia fekszik az ágyában, az másképpen magyar, és másképpen szerelmes. Pejin Lea a Vajdaságban, Zentán született. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem szociológia szakos hallgatója. A Nyugati csiga körfűrésszel álmodik az első verseskötete. Publikált a Magyar Naplóban, az Irodalmi jelenben, az Előretolt Helyőrség magyarországi és vajdasági mellékletében és a Bárka folyóiratban. Az írás mellett saját dalok szerzésével és versmegzenésítéssel foglalkozik.
 • június 20.
  16:30 - 17:30
  Az előadás címe: Gondolatok a magasvérnyomás-betegségről (DR. ÁBRAHÁM GYÖRGY)