SZTE Info

IMG_4536

A munkaerőpiacra készíti fel hallgatóit az SZTE

Közel 70 kiállító kínálta gyakornoki- és álláslehetőségeit az SZTE Tavaszi Állásbörzén. A régió legnagyobb álláskeresési fórumán a Szegedi Tudományegyetemmel szoros kapcsolatot ápoló EPAM System Kft. támogatását SZTE Alma Mater presztízsdíjjal ismerték el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Regionális cégek, az ország legnagyobb multinacionális és hazai vállalatai, munkaerő-közvetítők és egyéb szolgáltatók várták március 12-én az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központba látogató egyetemistákat és friss diplomásokat. Az érdeklődőket grafológiai tanácsadás, önéletrajz-fotózás is várta. A kiállítói térben megtartott előadások során olyan kérdésekre keresték a választ, hogy milyen előnyöket és lehetőségeket tartogat a multi, kkv-s vagy épp a startup lét, hogy milyen modern formái vannak a munkakeresésnek és bemutatkozásnak a digitális térben, illetve hogyan működhetnek együtt hatékonyan a hétköznapokban a különböző generációk.


IMG_4559


Versenyképes diplomát ad a szegedi egyetem


– A szegedi egyetemen végzettek elhelyezkedési adatai is demonstrálják az intézmény 12 karán és Tanárképző Központjában folyó, nemzetközi szinten is elismert munkát. Sokatmondó tény, hogy a Szegedi Tudományegyetemen végzett fiatalok 94 százaléka kevesebb mint egy éven belül képes elhelyezkedni, ráadásul 36 százalék azonnal talál munkát – mondta a börze megnyitóján Rovó László, az SZTE rektora. Kiemelte: az egyetem célja, hogy évről évre egyre több tehetséges fiatal helyezkedjen el a dél-alföldi régióban vagy a környékén, ezért Mórahalommal és Hódmezővásárhellyel is keresik az együttműködési lehetőségeket.


allasborze_2019
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.


– A kiállító cégekre nem egyszeri vendégekként, hanem partnerként tekintünk, akikkel hosszú távú, rendszeres és dinamikus szakmai együttműködésre törekszünk. A világ legjobb 500 egyetememének egyikeként igazodnunk kell a változásokhoz. Ki kell nyitnunk a kapuinkat a gazdasági élet szereplői előtt – fogalmazott köszöntőjében Fendler Judit, az SZTE kancellárja. Hozzátette: az egyetem intézményfejlesztési tervében célként fogalmazták meg, hogy a Szegedi Tudományegyetem a képzés teljes vertikumát, illetve a képzési területek teljes palettáját tekintve olyan intézménnyé váljon, amely naprakészen kapcsolódik az aktuális munkaerő-piaci elvárásokhoz, regionális, hazai és nemzetközi szinten is. Mindennek alapja a kompetenciaalapú és gyakorlatorientált tudás. Ennek biztosításához elengedhetetlen a vállalati szereplők bevonása az oktatásba, például duális képzések formájában.


IMG_4465


Az SZTE kiemelt partnere az EPAM


A Szegedi Tudományegyetem Alma Mater díjat minden évben olyan cég vagy szervezet kapja, amely az SZTE-vel szoros tudományos és szakmai kapcsolatot ápol, támogatja céljainak megvalósítását és kiemelt foglalkoztatója a Szegeden végzett hallgatóknak. Az idei díjazott az EPAM.

A cég társadalmi felelősségvállalás stratégiájának kiemelt része az oktatás. Az EPAM eKids program célja, hogy a fiatal generációnak, már egészen általános iskolás korosztálytól kezdve, megmutassa az informatika szépségeit, az EPAM University Program pedig az egyetemi tanulmányaik mellett segíti a diákokat, hogy kiegészítsék tudásukat olyan kompetenciákkal, amelyek szükségesek ahhoz, hogy helyt álljanak a globális IT szektorban az egyetem elvégzése után.


IMG_4499


– Szegedi irodánkban 350 munkavállalót foglalkoztatunk, közülük közel kétszázan a Szegedi Tudományegyetemen végeztek, elsősorban informatikai képzésen. Nagy hangsúlyt fordítunk az egyetem szakmai és anyagi támogatására. Munkatársaink több mint 10 kurzust tartanak az egyetemen, 7 mentorral veszünk részt az SZTE Alma Mater alumni mentorprogramban. Az SZTE Természettudományi és Informatikai Karával és a Juhász Gyula Pedagógusképző Karával szerződésben állunk és szakmai gyakorlati helyeket biztosítunk a jelentkező hallgatóknak, emellett pedig rendszeresen részt veszünk az SZTE Őszi és Tavaszi Állásbörzéjén is – fogalmazott Győri Judit, az EPAM System Kft. képzési programokért felelős projektmenedzsere.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex