SZTE Info

nyito_cyber_verseny

Versenyfelhívás: Hungarian Cyber Security Challenge 2019

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet 2019-ben Hungarian Cyber Security Challenge 2019 (HCSC’19) néven egyéni IT Biztonsági versenyt szervez, amelynek célja a technikai képességek gyakorlása, az elektronikus információbiztonsági szakmai orientáció, a szakma népszerűsítése és új tehetségek felkutatása.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A verseny szervezői célul tűzték ki, hogy a résztvevők a magas szintű technikai feladatok megoldása során kompetitív szellemben és környezetben érezzék magukat, amely hozzájárul szakmai fejlődésükhöz. További cél egy szakmai közösség építése, amely során a résztvevőknek lehetőségük nyílik versenyzőtársaikat megismerni.


A versenyre jelentkezhet minden 18. életévét betöltött, de legfeljebb 28 éves magyar állampolgárságú természetes személy. A versenyre történő jelentkezésnek előképzettségi feltétele (iskolai végzettség) nincs, de a résztvevőknek a feladatok megoldásához az informatikai biztonság területén magas fokú elméleti és gyakorlati tudással kell rendelkeznie.


szorolap


A verseny alapjául szolgáló nyílt internetről elérhető technikai platformot az Avatao.com Innovative Learning Kft. fejleszti és üzemelteti. A hozzáférést, annak ellenértékét – a versenyjelentkezés után – a szervező biztosítja. A lebonyolító platform angol nyelven működik.


A verseny résztvevőinek a szervezők úgynevezett egyéni „capture the flag” (CTF) típusú feladatokat biztosítanak a portálon keresztül, amelyek egy közös feladatsorban lesznek elérhetőek. A feladatok megoldásához – azok nehézségi szintjétől függően – alapszintű vagy mélyebb technikai tudás szükséges.


Cyber_verseny_2019


A feladatok különböző informatikai biztonsági témákat érintenek, melyek az alábbiak:
a) Offenzív security (pl. exploit, sérülékenység-kihasználás);
b) Defenzív security (pl. logelemzés, hálózati forgalomelemzés, káros kód elemzés);
c) Biztonságos programozás (pl. C/C++ és python).


A verseny két fordulóban (elődöntő és döntő) kerül lebonyolításra. Az elődöntő lebonyolítása 2019.04.19 (péntek) 20:00 és 2019.04.21. (vasárnap) 20:00 óra között történik. A játék elkezdésére a jelzett időablakban nyílik lehetőségük a résztvevőknek. A játékban a feladatok végrehajtására a résztvevőknek 48 órájuk van. A verseny résztvevői otthoni környezetben saját eszközökön a lebonyolító platform segítségével, oda kapcsolódva, a platform technikai támogatásával és instrukciói alapján vehetnek részt a feladatok megoldásában.


A megjelölt korcsoport első tíz helyezettje jut a döntőbe, amelyet 2019.05.11-én (szombaton) rendeznek: a részvételhez a versenyzők személyes megjelenésére van szükség. A döntő helyszíne: Larus Étterem és Rendezvényközpont. A döntőbe jutott, nem budapesti lakosú versenyzők számára – igény esetén – a szervezők 2019.05.10-12. (két éjszaka) között térítésmentesen szállást biztosítanak, amelyet a döntőre való regisztrációkor szükséges jelezni.


A döntős személyek értékes tárgynyereményekben és elismerő oklevélben részesülnek. A verseny első három helyezettje továbbá részvételi lehetőséget nyer felső kategóriás nemzetközi és hazai szakmai konferenciákra (Black Hat, Def Con, Hacktivity). Az utazást, a szállást és a részvételi díjat a szervező finanszírozza.
A kiberverseny azon elődöntős versenyzői, akik nem jutottak a döntőbe, meghívót kapnak a döntő záró szakaszára (előzetes regisztrációhoz kötött). A záró szakasz alatt szakmai interaktív bemutatók, előadások, egy kivetített és szakmai kommentárral alátámasztott élő hacker szimuláció kerül lebonyolításra. A döntő egy közismert könnyűzenei együttes fellépésével zárul. Ekképpen a versenyre nevezett összes játékosnak lehetősége nyílik szakmai ismereteit bővíteni, további versenyzőkkel és az IT-biztonsági szegmens kapcsolódó területén dolgozó más szakemberekkel megismerkedni. A döntő zártkörű rendezvénynek minősül, annak befejező szakaszára (előzetes és helyszíni regisztrációt követően) a belépés díjtalan.


A versenyszabályzat itt elérhető.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex