Bezár

Hírarchívum

kiemelt_kulfoldi_hallgatok

Több mint 1150 elsőéves külföldi hallgató az SZTE-n

Több mint 1150 elsőéves külföldi hallgató az SZTE-n

2019. szeptember 02.
3 perc

A 2019/2020-as tanév felvételi és beiratkozási statisztikái alapján várhatóan több mint 1150 új külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. A különböző ösztöndíjprogramokkal érkező és a fizetős képzéseken részt vevő diákokat augusztus 30-án köszöntötték a TIK-ben.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A külföldi hallgatók felvételi eljárásának lezárását követően mintegy 7700 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. A külföldi diákok jelentős része az SZTE költségtérítéses szakjaira iratkozott be, de nagy számban érkeztek hallgatók a különböző ösztöndíjprogramokkal is. A tavalyi adatokhoz képest nőtt a nem egészségtudományi képzésekre beiratkozók száma, mely növekedés köszönhető az elektronikus jelentkezési felület, a Dream Apply bevezetésének, és a beilleszkedést támogató SZTE START ösztöndíjprogram külföldi hallgatókra való kiterjesztésének.


beiratkozas_2019
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek. Fotó: Bobkó Anna


Stipendium Hungaricum Ösztöndíjjal (SH) 208 diákot várnak a szegedi egyetemre, körükben a legnépszerűbbek a Gazdaságtudományi Kar, valamint a Természettudományi és Informatikai Kar képzései. Előbbire 61, utóbbira 53 diákot várnak. Az ösztöndíjprogramnak köszönhetően 47 hallgató a Bölcsészet- és Társadalomtudományi, 19 diák az Állam- és Jogtudományi Karon kezdheti meg tanulmányait. A Mezőgazdasági Kar szakjaira 10 ösztöndíjas jelentkezett. A legtöbben Azerbajdzsánból, Vietnámból, Kazahsztánból és Törökországból érkeztek, de fogadnak diákokat Oroszországból, Mongoliából, Brazíliából, Ghánából, Kolumbiából, Mexikóból és Macedóniából is. Emellett az Ösztöndíj Keresztény Fiataloknak (ÖKF) programmal 9 hallgató érkezik Nigériából, Pakisztánból és Szíriából az MGK, a BTK, a GTK és az ÁJTK képzéseire.


Több mint 570 külföldi diákot vettek fel a Szegedi Tudományegyetem költségtérítéses képzéseire. A legtöbben, mintegy 480-an, az Általános Orvostudományi Kar angol vagy német nyelvű képzéseire iratkoznak be. Az egészégügyi képzések mellett az Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar képzései is népszerűek a fizetős hallgatók körében.


welcome_day_2019
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek. Fotó: Szécsi Annamária


A 2019/2020. tanév 1. félévében az ERASMUS+ és a Makovecz Program támogatásával 221 külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait. Az ERASMUS programmal 218 hallgató tanul majd az SZTE-n, akik 16 ország 83 város 95 egyeteméről érkeznek az SZTE 11 karára. A bölcsészet- és gazdaságtudományi terület mellett népszerűek az orvosi és a jogi képzések is.


Az elsőéves külföldi hallgatók első csoportját augusztus 30-án Dr. Bene Tamás, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója köszöntötte. – Jól választottak, amikor a Szegedi Tudományegyetemet jelölték meg a külföldi továbbtanulásnál. Az SZTE-n igazi multikulturális környezet várja a diákokat, hiszen a 21 ezer egyetemi hallgató 18 százaléka külföldi. A több mint 3700 hallgató 114 országból érkezett az SZTE-re – emelte ki köszöntőjében. Hozzátette: a világ legjobb egyetemeinek top 2 százalékába tartozó SZTE a Paris-Saclay Egyetemmel, a Lundi Egyetemmel, a Portói Egyetemmel és a müncheni Ludwig Maximillian Egyetemmel konzorciumban támogatást nyert a European University Alliance for Global Health (EUGLOH) pályázatra. A „European Universities” Erasmus+ program által támogatott együttműködés lehetőséget teremt az Európai Unión belül egy újfajta egyetemi struktúra létrehozására, a hallgatók, a doktoranduszok, a dolgozók és a kutatók mobilitására, közös tanterv vagy modulok kidolgozására. A program tematikája a globális egészség, melyhez az egészség értéklánc mentén az SZTE valamennyi kara csatlakozhat, mind az oktatás, mind a partner egyetemekkel indítandó új kutatási programok területén.


welcome_day_2019_BT


Az elsőéves külföldi hallgatók köszöntő rendezvényen átadták az SZTE START ösztöndíjakat. A beilleszkedést és az egyetemi tanulmányokat segítő 500 eurós támogatást kilenc hallgató nyerte el. Az orientációs rendezvényen a diákok megismerkedtek mentoraikkal, informálódtak a hallgatói szolgáltatásokról és tájékoztatást kaptak az idegrendészeti ügyekkel kapcsolatban is. A rendezvényen megjelentek az SZTE szolgáltató egységei – többek között – az SZTE Alma Mater, az SZTE Karrier Iroda, az Idegennyelvi Kommunikációs Intézet, az SZTE Konfuciusz Intézet, a Frankofón Egyetemi Központ, az American Corner, az Életvezetési Tanácsadó Központ és az SZTE Klebelsberg Könyvtár.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek