SZTE Info
rektor

80 éves Szegeden a pedagógusképzés

A szegedi pedagógusképzés nyolcvanadik évfordulóján rendezvénysorozattal emlékezett meg a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara (JGYPK).
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kedden a városházi nyitóünnepség után emléktábla-avatással tisztelegtek a Bethlen-kormány méltán nagynevű kultuszminisztere előtt. „Régi adósságot törleszt karunk, amikor szegedi működése megkezdésének nyolcvanadik évfordulóján emléket állít Klebelsberg Kunó kultuszminiszternek, akinek az 1928-ban megalakult Polgári Iskolai Tanárképző Főiskola létrehívása is köszönhető” – emlékezett T. Molnár Gizella, a JGYPK Klebelsberg-díjas intézetvezetője.

 
Pedagógusképzés a „kulturális végvárban”
 
Szeged Klebelsberg munkája nyomán vált „kulturális végvárrá”, az Alföld kulturális központjává. 1926 és 1930 között a tanárképzésért tett erőfeszítéseket, ekkor teremtette meg a főiskolai szintű tanárképzés alapjait.
Fritz Mihály gyönyörű alkotásának felavatásával fejet hajthatunk a múlt értékei és Klebelsberg Kunó emléke előtt, ugyanakkor a visszatekintés ünnepi alkalma mindannyiunk számára erőt ad ahhoz, hogy tovább ápoljuk karunk hagyományait, s az új, egyetemi keretek között is megőrizzük legfőbb értékeinket” – hangsúlyozta az intézetvezető. Az emléktáblát Solymos László alpolgármester és Rácz Béla, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese leplezte le, majd ezután az alpolgármesterrel Homor Géza, a JGYPK dékánhelyettese koszorúzta meg.
 
Hivatás-tudat
 
A nyolcvanéves évfordulót a „Hivatás-tudat. 80 éve Szegeden a pedagógusképzés” címmel megtartott rendezvénysorozattal ünnepelte a kar. A jubileumi sorozat „előrendezvényeként” került sor a Felnőttképzési Intézet szervezésében a „Nemzetiségi – nemzeti – európai identitás” című konferenciára november 12-13-án. November 18-19-én pedig különböző konferenciák zajlottak, így például „Az Állami Polgári Iskolai Tanárképző Főiskola (1928-1947) története” című rendezvény keretében sok neves előadó között Pukánszky Béla, az SZTE oktatási rektorhelyettese, a JGYPK intézetvezetője, valamint Miklós Péter, a Móra-múzeum történész-muzeológusa tartott előadást.
A sokrétű tudományos tanácskozások között megtalálható volt például az „Innováció – technika – oktatás – nevelés” című szakmai tanácskozás vagy a földrajz tárgykörében az „Ablak a világra” – Földrajzi előadások Szegedtől a nagyvilágig című rendezvény is, de a sportutánpótlás-nevelés magyarországi helyzetéről is hangzottak el előadások és kerekasztal-beszélgetések. Kedden és szerdán zajlottak az I. Szegedi Gyógypedagógiai Napok is, melynek keretében a „MontÁzS XXI. századi gyógypedagógiai alternatív technikák, felfogások, módszerek és terápiák” cím alatt folytak előadások, illetve műhelymunka. November 19-én tartották többek között a kari Tudományos Diákköri Konferenciát, és a Művészeti Diákköri Konferencia munkáinak kiállításmegnyitójára is e napon került sor.
 
Megbecsültség
 
Kevés olyan tradicionális intézmény van Magyarországon, amely a pedagógusképzés különböző szegmenseiben ilyen nagy múltra tekint vissza – fogalmazott Galambos Gábor, a JGYPK dékánja. „Az évforduló jó alkalom a visszatekintésre, és arra, hogy egy pillanatra megálljunk, és képet kapjunk a kar jelenlegi helyzetéről” – mondta a dékán. A karon szakmai oldalon megfigyelhető a folyamatos fejlődés, az elmúlt időszakban is több új alapképzési szak is indult, s egyre erősebb az óvodapedagógus-, a tanító-, illetve a gyógypedagógusképzésük. A JGYPK a művészetközvetítő tanárképzés teljes spektrumát lefedi, a felsőfokú szakképzések terén pedig az egyik vezető helyet foglalja el az intézmény az országban, melyekkel a munkaerőpiac igényeit próbálják kiszolgálni.
„Egy ilyen évforduló jó alkalom arra is, hogy felmérjük további lehetőségeinket, a szükséges lépéseket” – emelte ki a dékán, és ezek között említette a jövőben a szakmai, humánerőforrás- és infrastrukturális fejlesztéseket.
Mint köztudott, a pedagógusi pálya Magyarországon nem a tartozik a legelismertebb szakmák közé, de Galambos Gábor hangsúlyozta, hisz abban, hogy ez változni fog: „Egy országnak meg kell becsülnie a pedagógusképzését” – hangsúlyozta a dékán, és azt is hozzátette, a jövő generáció érdekében kívánatos lenne, hogy a szakma presztízse, a tanárok erkölcsi és anyagi megbecsülése emelkedjen a jövőben.
 
Arany Mihály
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. március 20.

IMG_5825

Több mint 700 szerző 1700 könyve jelent meg eddig a József Attila Tudományos Egyetemi Kiadó és Nyomda (JATEPress) gondozásában. A kezdetben ofszet, ma már digitális nyomdagépen 1991 óta készülnek az SZTE oktatóinak, kutatóinak főként tudományos témájú kötetei, hiszen a kiadó egyik legfontosabb célja, hogy publikálási lehetőséget nyújtson az egyetem munkatársainak. Szőnyi Etelka főszerkesztővel beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 27.
  18:00 - 19:00
  Melyek a halogatás leggyakoribb okai? Mit tehetünk ellene? Tudjuk-e befolyásolni a halogatást? Kik halogatnak inkább? A nők vagy férfiak? A fiatalok vagy az idősebbek? Vendégünk a téma 1. számú hazai szakembere, dr. Takács Ildikó halogatáskutató, pszichológus! Az előadás a halogatók jellemzőit, magatartási sajátosságait mutatja be, olyan pszichológiai jelenségek kapcsán, mint az önbénítás, a kudarcfélelem és a tökéletességre törekvés.
 • május 28.
  09:00 - 15:00
  AZ SZTE Innovációs Hét 2019 programsorozat (2019. május 28-30.) 2019. május 28-án veszi kezdetét a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában. A szakmai programokból álló Innovációs Hét első napján az SZTE hallgatói egy gyakorlatorientált workshopon vehetnek részt, ahol üzleti kommunikációról hallhatnak előadást és gyakorlati PR tudásra tehetnek szert. Az esemény nyitánya után megkezdik a diákok képzését, melyet Szelei Balázs a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, Miskolci Egyetem oktatója fog megtartani.
 • május 28.
  15:00 - 16:00
 • május 28.
  17:00 - 18:00
  Május 28. és június 1. között kerül megrendezésre Szegeden a III. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek külföldi versenyfilmjeit idén is a BTK fordító és tolmács mesterképzésének hallgatói fordították magyarra.
 • május 28.
  17:00 - 18:00