SZTE Info
Egyetem napja kép

Az Egyetem Napját ünnepeljük

Az idei tanévben november 21-én ünnepeljük meg a Szegedi Tudományegyetem Napját. A központi rendezvényeknek a József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Ady tér 10.) ad otthont.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
 

A Szegedi Tudományegyetem Napja 2002 óta minden évben november 11-éhez kapcsolódik, arra emlékezve, hogy 1872-ben e napon kezdődött meg az oktatás a jogelőd kolozsvári egyetemen. A szegedi és a kolozsvári egyetem gyökerei azonban még messzebbre nyúlnak vissza: egészen az 1581-ben Báthory István által Kolozsvárott alapított universitasig. Ezt fejezi ki az SZTE tavaly újjáalakított címere is, melyben a kolozsvári alapítás (1581) és a szegedi indulás (1921) dátuma is szerepel.

A november 21-i program fő eseménye a TIK kongresszusi termében 10 órakor  kezdődő ünnepi szenátusülés lesz, ahol rangos egyetemi elismeréseket (Doctor Honoris Causa, Senator Honoris Causa, Klebelsberg Kunó-díj, Pro Universitate díj, Mecénás díj, Kristó Gyula-díj) adnak át.

15.50-kor pedig Barbara Harbach: A Celebration of Hymns című orgonahangversenyét hallgathatják meg az ünnepi napon az érdeklődők, ennek helyszíne a dóm lesz.

A rendezvényről részletesen beszámolunk majd a Szegedi Egyetem november 24-én megjelenő számában.

 

Pintér M. Lajos

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • augusztus 26. 08:00 - 31. 20:00
 • augusztus 28. 08:00 - 30. 18:00
  Az SZTE BTK Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék nemzetközi konferenciája
 • augusztus 28. 13:00 - 31. 20:00
  A Hajnal István Kör Társadalomtörténeti Egyesület, a Móra Ferenc Múzeum és a SZAB Filozófiai és Történettudományi Szb. szervezésében
 • augusztus 30.
  09:30 - 12:00
  9:30 Arrival and Presentation of SZTE Service Units: Frankofon Centre, American Corner, Confucius Institute, SZTE Counseling, Demola Programme; Meet the representatives at their stands;
  10:00 Opening Ceremony
  Welcome Speech: Dr. habil Péter Zakar, Vice Rector for International and Public Relations,
  and by Dr. Tamás Bene, Director for International and Public Relations
  10:30 Introduction of Mentoring System, Student Unions
  Presenter: ESN Szeged, EHÖK
  10:45 Introduction of the Stipendium Hungaricum Scholarship Programme;
  Presenter: Office for Full-time Study Programmes
  11:00 Presentation held by the Hungarian Police Department
  11: 30 Immigration Issues
  Presenter: Directorate General for Alien Policies
 • augusztus 31.
  10:00 - 16:00