SZTE Info

Javul a szívritmuszavarban szenvedők ellátása

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Az ország legkorszerűbb kardiológiai elektrofiziológiai laboratóriumát adták át kedden az SZTE II. számú Belgyógyászati Klinikáján. A mintegy 200 millió forintos beruházásnak köszönhetően javul a szívritmuszavarban szenvedő betegek ellátása, és rövidül a várólista.

Forster Tamás, a klinika vezetője elmondta, az új laboratóriumnak köszönhetően ezentúl egymástól elkülönítve tudják elvégezni a szívritmuszavarban szenvedő betegek számára szükséges sürgősségi
műtéteket és az előre tervezhető beavatkozásokat. Ennek köszönhetően javul a szakmai színvonal, egyszerűbbé válik a munkaszervezés, és akár felére csökkenhet a jelenleg hathetes várólista.
A laboratóriumot a klinika épületében – rekordgyorsasággal, öt hét alatt – a Medirex Zrt. alakította ki, a korszerű berendezéseket is a cég biztosítja, ennek fejében az SZTE havi mintegy négymillió forintos bérleti díjat fizet.
Sághy László egyetemi adjunktus hozzátette, kevés olyan strukturális szívrendellenesség van, amelynek ne lenne tünete a szívritmuszavar, mely azonban önálló betegségként is előfordul. A szívinfarktuson átesett betegek 20-40 százalékánál jelentkezik például a ritmuszavar valamilyen formája. A laborba érkező páciensek egy része azonnali életmentő beavatkozást igényel, állapotuk pacemaker vagy automata defibrillátor beültetésével javítható csak, másik részük akár évtizedek óta is együtt élhet a ritmuszavarral, esetükben elsősorban a probléma okának a felderítése, illetve ha szükséges megszüntetése a cél.
Szegeden nyolc esztendeje alakították ki az ország első szív-elektrofiziológiás központját, az új labor elkészültéig azonban egy helyen végezték a sürgősségi és a tervezhető beavatkozásokat. Évente mintegy 1200 beteget látnak el, elsősorban a Dél-Alföldről, de mivel bizonyos beavatkozásokat az országban csak itt tudnak elvégezni, érkeznek páciensek távolabbról is.
A laborban öt állandó orvos és ugyanennyi asszisztens dolgozik. Mivel az egység az Európai Szívritmuszavar Társaság egyedüli képzőközpontja Kelet-Közép-Európában, folyamatosan folyik itt két-három hazai vagy külföldi szakember oktatása is, akik szintén részt vesznek a gyógyításban.
SZEGY
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. július 09.

Kiemelt_Medicina_Juhasz_A

Kóboroljuk be, fedezzük fel Európát Juhász Árpáddal! A nyári vakáció startjánál a magyar geológust, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakját a 90. Ünnepi Könyvhét szegedi programján bemutatott legújabb könyvéről, az Egzotikus Európáról kérdeztük. Kíváncsiak voltunk a kiadványt gondozó Medicina Könyvkiadó vezérigazgatója és a szerkesztő véleményére is.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 8. 08:00 - 26. 16:00
  Az Intézet munkatársai tantermi órákon nyújtanak betekintést a magyar büntetőjog elméletébe. A nyári program célja nem csupán az elméleti ismeretek megalapozása, hanem a gyakorlati tapasztalatszerzés is. Így a programot igazságügyi orvostanhoz kötődő boncolás, bírósági tárgyalás-szimuláció és intézménylátogatások színesítik. A kínai hallgatók ellátogatnak – többek között – a Szegedi Fegyház-és Börtön I. számú objektumába, és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra is.
 • július 14. 08:00 - augusztus 10. 16:00
  A magyar nyelv alapjait és szabályait öt különböző szinten 90 perces órákon sajátíthatják el a világ több pontjáról érkező résztvevők. A nyelvórák mellett kirándulások, nemzetközi est és számos érdekes előadás várja a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődőket. A tanfolyam résztvevői Szeged látnivalói mellett Budapestre és Ópusztaszerre is ellátogatnak, így is ismerkedve a magyar kultúrával.
 • július 24. 17:00 - 25. 05:00
  Részletes program: 17:00 Pont Ott Warm Up Parti GNU-val. 19:00 Carson Coma koncert. 19:50 Egyetemi köszöntő. 20:00 Hivatalos felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése. 20:30 Supernem koncert. 22:00 Pont Ott Parti After Buli a JATE Klubban és a teraszán.
 • július 27. 10:00 - 28. 20:00
 • augusztus 2. 08:00 - 10. 20:00
  Az Olimpia fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az esemény fő kivitelezője a Szegedi Tudományegyetem. Az esemény fő szakmai szervezője a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Csillagászat Nonprofit Kft.