SZTE Info

Régi technikák reneszánsza

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
 
Immár hetedjére rendezték meg Szegeden a Nemzetközi Super 8mm filmfesztivált szeptember 11. és 14. között. A szervezők kitettek magukért a versenyfilmek vetítésén kívül volt sok egyéb program is: világrekord-beállítástól (az egyszerre vetítő gépek száma) kezdve kiállításokon és tévéjáték-bajnokságon át a koncertekig és a videokonferenciáig.

Minden évben kicsit többet próbálunk kihozni a rendezvényből” – nyilatkozta Rózsa Péter, a főszervezők egyike. „Igyekszünk bekapcsolni a társművészeteket is; a fontos az, hogy minél több embert tudjunk megmozgatni, és megismertetni velük a super 8 technikát.”
Hogy mi is az a super 8mm? Ez a kevesek által ismert fogalom azt a keskenyfilm-formátumot takarja, amely nagyon népszerű volt a ’60-’80-as években a professzionális filmgyártásban éppúgy, mint a családi videók készítésénél. Felhasználása ma reneszánszát éli Magyarországon is – ezt mutatja az is, hogy évről évre nagyobb az érdeklődés a szegedi fesztivál iránt.
Idén első ízben a Szegedi Tudományegyetem is csatlakozott a rendezvényhez: előadásokat, beszélgetést és vetítést szerveztek a Bölcsészettudományi Kar épületében. A Keskenyfilmek szélesvásznon címet viselő összeállításra sokan látogattak el a hétfő délutáni időpontban: a szervezők amellett, hogy szakmai beszélgetésre invitálták az érdeklődőket, egy vetítéssel egybekötött előadást is tartottak, ahol a super 8 múltjáról, jelenéről, jövőjéről, valamint magáról a super 8-as mozgalomról is meséltek.
A magukat „ügyeletes emlékmentők”-nek nevező Szokol Szilárd és Rózsa Péter elmondása alapján a kezdeti cél egyrészt az volt, hogy a „super 8-as” szubkultúrát közelebb hozzák a fiatalokhoz, másrészt pedig, hogy összegyűjtsék és rendszerezzék az összes fellelhető, szegedi kötődésű, ezzel a technikával készült felvételt – amatőrt és profit egyaránt.
A fesztivál inkább az előbbire helyezi a hangsúlyt, hiszen a központi esemény a super 8mm-re forgatott filmek versenye volt. Ennek a Grand Café mozi és kávézó adott otthont, és itt tartották a közös videokonferenciát a londoni Straight 8 Filmfesztivállal is. A szomorkás, esős idő nem törte le a fesztiválozók kedvét: jó – szinte családias – hangulatban telt el mindhárom este.
Az eredményhirdetés ideje szombat este jött el: a legjobb film a Csempelevél lett, a legjobb magyar film pedig az Aranypart. Előbbi letölthető a fesztivál honlapjáról: www.super8mm.hu. Aki pedig kedvet érez arra, hogy segítse a szegedi Super 8-as mozgalom munkáját akár saját alkotásaival, akár azzal, hogy részt vesz korábbi filmek gyűjtésében, rendszerezésében, archiválásában, ne tétovázzon. Mert – ahogy ők mondják – „egy közkincs felmutatása” a cél!

Tóth Ilona
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. július 09.

Kiemelt_Medicina_Juhasz_A

Kóboroljuk be, fedezzük fel Európát Juhász Árpáddal! A nyári vakáció startjánál a magyar geológust, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakját a 90. Ünnepi Könyvhét szegedi programján bemutatott legújabb könyvéről, az Egzotikus Európáról kérdeztük. Kíváncsiak voltunk a kiadványt gondozó Medicina Könyvkiadó vezérigazgatója és a szerkesztő véleményére is.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 8. 08:00 - 26. 16:00
  Az Intézet munkatársai tantermi órákon nyújtanak betekintést a magyar büntetőjog elméletébe. A nyári program célja nem csupán az elméleti ismeretek megalapozása, hanem a gyakorlati tapasztalatszerzés is. Így a programot igazságügyi orvostanhoz kötődő boncolás, bírósági tárgyalás-szimuláció és intézménylátogatások színesítik. A kínai hallgatók ellátogatnak – többek között – a Szegedi Fegyház-és Börtön I. számú objektumába, és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra is.
 • július 14. 08:00 - augusztus 10. 16:00
  A magyar nyelv alapjait és szabályait öt különböző szinten 90 perces órákon sajátíthatják el a világ több pontjáról érkező résztvevők. A nyelvórák mellett kirándulások, nemzetközi est és számos érdekes előadás várja a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődőket. A tanfolyam résztvevői Szeged látnivalói mellett Budapestre és Ópusztaszerre is ellátogatnak, így is ismerkedve a magyar kultúrával.
 • július 15. 08:00 - 19. 23:59
 • július 24. 17:00 - 25. 05:00
  Részletes program: 17:00 Pont Ott Warm Up Parti GNU-val. 19:00 Carson Coma koncert. 19:50 Egyetemi köszöntő. 20:00 Hivatalos felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése. 20:30 Supernem koncert. 22:00 Pont Ott Parti After Buli a JATE Klubban és a teraszán.
 • július 27. 10:00 - 28. 20:00