SZTE Info

Régi technikák reneszánsza

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
 
Immár hetedjére rendezték meg Szegeden a Nemzetközi Super 8mm filmfesztivált szeptember 11. és 14. között. A szervezők kitettek magukért a versenyfilmek vetítésén kívül volt sok egyéb program is: világrekord-beállítástól (az egyszerre vetítő gépek száma) kezdve kiállításokon és tévéjáték-bajnokságon át a koncertekig és a videokonferenciáig.

Minden évben kicsit többet próbálunk kihozni a rendezvényből” – nyilatkozta Rózsa Péter, a főszervezők egyike. „Igyekszünk bekapcsolni a társművészeteket is; a fontos az, hogy minél több embert tudjunk megmozgatni, és megismertetni velük a super 8 technikát.”
Hogy mi is az a super 8mm? Ez a kevesek által ismert fogalom azt a keskenyfilm-formátumot takarja, amely nagyon népszerű volt a ’60-’80-as években a professzionális filmgyártásban éppúgy, mint a családi videók készítésénél. Felhasználása ma reneszánszát éli Magyarországon is – ezt mutatja az is, hogy évről évre nagyobb az érdeklődés a szegedi fesztivál iránt.
Idén első ízben a Szegedi Tudományegyetem is csatlakozott a rendezvényhez: előadásokat, beszélgetést és vetítést szerveztek a Bölcsészettudományi Kar épületében. A Keskenyfilmek szélesvásznon címet viselő összeállításra sokan látogattak el a hétfő délutáni időpontban: a szervezők amellett, hogy szakmai beszélgetésre invitálták az érdeklődőket, egy vetítéssel egybekötött előadást is tartottak, ahol a super 8 múltjáról, jelenéről, jövőjéről, valamint magáról a super 8-as mozgalomról is meséltek.
A magukat „ügyeletes emlékmentők”-nek nevező Szokol Szilárd és Rózsa Péter elmondása alapján a kezdeti cél egyrészt az volt, hogy a „super 8-as” szubkultúrát közelebb hozzák a fiatalokhoz, másrészt pedig, hogy összegyűjtsék és rendszerezzék az összes fellelhető, szegedi kötődésű, ezzel a technikával készült felvételt – amatőrt és profit egyaránt.
A fesztivál inkább az előbbire helyezi a hangsúlyt, hiszen a központi esemény a super 8mm-re forgatott filmek versenye volt. Ennek a Grand Café mozi és kávézó adott otthont, és itt tartották a közös videokonferenciát a londoni Straight 8 Filmfesztivállal is. A szomorkás, esős idő nem törte le a fesztiválozók kedvét: jó – szinte családias – hangulatban telt el mindhárom este.
Az eredményhirdetés ideje szombat este jött el: a legjobb film a Csempelevél lett, a legjobb magyar film pedig az Aranypart. Előbbi letölthető a fesztivál honlapjáról: www.super8mm.hu. Aki pedig kedvet érez arra, hogy segítse a szegedi Super 8-as mozgalom munkáját akár saját alkotásaival, akár azzal, hogy részt vesz korábbi filmek gyűjtésében, rendszerezésében, archiválásában, ne tétovázzon. Mert – ahogy ők mondják – „egy közkincs felmutatása” a cél!

Tóth Ilona
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. január 09.

SZEM_2018_dekanok_nyito

Mi a szegedi egyetem küldetése? A 2000-ben született 12 karú szegedi universitas kari vezetőinek válaszai az SZTE honlapján a Pillanatfölvétel a dékánoktól interjúsorozatban olvashatóak. Ezekre épül a Szegedi Egyetem Magazin alábbi összeállítása, amely az SZTE 12 karának hasonlóságait, az összetartó és előre vivő erőket villantja föl.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 20.
  18:00 - 19:00
  Születni kell a vezetésre vagy az tanulható? Ha születni kell rá, miért tanítjuk? Mi teszi sikeressé a 21. század vezetőit? Mit üzen Dzsingisz kán és Steve Jobs a ma vezetőinek? Mi a vezetés felelőssége? Mi a morál, az etika szerepe a vezetésben? Mit hoz a jövő, hogyan alkalmazkodik a változáshoz a (tudás)társadalom? Hogyan alakítja a munka és az iskola világát, mindennapi életünket az AI (mesterséges intelligencia), a VR (virtuális valóság), az AR (kiterjesztett valóság) és az 5G? Izgalmas kérdések, hiteles válaszok - vendégünk dr. Baráth Tibor, a Szegedi Tudományegyetem Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézetének igazgatója!
 • május 20.
  18:30 - 19:30
  Joe Vitone-nal Kis Péter beszélget a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumban is kiállított képeiről. "Joe Vitone 'Családi felvételek: Portrék az amerikai rozsdaövezetből' című sorozata az alkotó az ohiói Akronben és környékén élő családtagjairól készült. Az 1998 óta készülő anyag az amerikai rozsdaövezet (az USA észak-keleti, egykori nagyipari régiója) munkásosztálybeli közösségeiben élők személyes kapcsolatainak alakulását dokumentálja. Vitone a képeket nyári látogatásai alkalmával készíti, és olyan családi ünnepekkel, házasélettel, válással, függőséggel, munkanélküliséggel vagy gyermekszületéssel kapcsolatos pillanatokat örökít meg, melyek az egész országban részei a családi életnek." (Theresa Bembnister, segédkurátor, Akron Művészeti Múzeum) Joe Vitone dokumentarista fotóművész és oktató a texasi Austin városából. Művei főként nagyformátumú portrék és az Egyesült Államokban készült tájképek, panorámaképein pedig különböző kultúrák hagyományait vizsgálja. Hagyományos és digitális fotográfiával, illetve elektronikus médiával kapcsolatos kurzusokat tart a St. Edwards Egyetemen. Elnyerte a National Endowment for the Arts ösztöndíját, Fulbright-ösztöndíjasként pedig Costa Ricában dolgozott egy családi gazdálkodással kapcsolatos projekten. Számos kiállítása volt többek között a New York University-n, a Limában található Perui-Észak-amerikai Kulturális Intézetben, a portlandi Oregon Fotóművészeti Központban és a Houstoni Fotográfiai Központban. Fotói részét képezik a Clevelandi Művészeti Múzeum, a Kreatív Fotográfiáért Központ, a Houstoni Szépművészeti Múzeum és a Smithsonian Intézet Amerikai Történelem Múzeuma gyűjteményének. American Corner fotópályázata: Parafrázis Fotópályázat / Paraphrase Photo Contest https://www.facebook.com/events/856167818100087/
 • május 21.
  14:00 - 18:00
  A SZTE BTK Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék a Bonni Egyetem Médiatudományi Tanszékével közösen nemzetközi workshopot szervez május 21-én Screen Cultures címmel. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 • május 21.
  17:00 - 18:00
  Pászka Imre professzorral, a SZAB Szociológiai Munkabizottság alapító elnökével 70. születésnapja és készülő kötete kapcsán beszélget Jancsák Csaba a SZAB Szociológiai Munkabizottság elnöke és Dávid Benjámin hallgató.
 • május 21.
  19:30 - 20:30
  A Bharatanatyam Dél-India klasszikus tánca, amely leszármazottja a több évezredes múltra visszatekintő templomi táncosnők, a dévadászik művészetének. A 20. században a Bharatanatyam színpadi műfajjá vált. A táncos a zene, tánc, színészet és költészet egységét hivatott megidézni, hogy ezzel spirituális magasságokba emelje nézőjét és önmagát. Subhashini Goda indiai származású táncművész, tánctanár; Erasmus Mundus – Choreomundus ösztöndíjat nyert táncelmélet és -gyakorlat, illetve kulturális örökség témakörben, jelenleg az SZTE BTK Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszéken folytatja tanulmányait. Egyéni táncelőadások, valamint csoportos tradicionális és kortárs táncdrámák kimagasló előadója és alkotója. Többszörös szakmai elismerésben részesült: 2013-ban és 2014-ben legjobb előadói díjat, valamint kiváló táncművész minősítést kapott. A Kala Sangam Tánccsoport 2003 óta működik Szegeden. A tánccsoport vezetője, Kiss Tímea Somi Panninál kezdte, majd Indiában folytatta tanulmányait Anuradha Shinde tanárnőnél és Adyar K. Lakshman táncmesternél. Tanítványaival számos fellépésen, fesztiválon vettek részt, adtak önálló táncestet. A fellépők csoportos és szóló tánckoreográfiákat adnak elő, mely alkalmon az összes tánccsoport megmutatja magát, magyar és indiai származású tanítványok egyaránt. Belépőjegy elővételben és SZTE diákigazolvánnyal 990 Ft, a rendezvény napján 1300 Ft