SZTE Info

Teremtsünk hagyományt!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dísztermét még a kora délutáni meleg és a hétvégi időpont ellenére is megtöltötték az érdeklődők szeptember 5-én. A Szemeszternyitó Előadások elnevezésű rendezvényt első alkalommal tartották meg.
A szervezők célja, ahogy azt Tóth Szergej ifjúsági és kommunikációs dékánhelyettes üdvözlő szavaiban hangsúlyozta, a hagyományteremtés volt. A tervek szerint a kar előadói minden szemeszter elején a különböző tudományterületekről rövid, 15-20 perces, érdeklődésfelkeltő előadásokat fognak tartani.
A Szemeszternyitó Előadások sorozat annak apropóján jött létre, hogy 80 évvel ezelőtt alapította Klebelsberg Kunó Szegeden azt a polgári iskolát, mely a későbbi tanárképző főiskola, illetve a jelenlegi pedagógusképző kar elődje. „Sokat gondolkoztunk azon, hogy hogyan lehetne ezt a 80 éves évfordulót méltón megünnepelni” – nyilatkozta Galambos Gábor, a kar dékánja. „Az ötlet, hogy egy előadás-sorozat megfelelő módja lenne ennek, a dékánhelyettestől származik. Mindenképpen látok abban fantáziát, hogy ezt valóban megszervezzük minden félév elején, de ez csak rajtunk múlik...”
Elsőként Seres László vegyészprofesszor tartotta meg Fogunk-e fázni télen? című előadását az energiaellátásról, nagy hangsúlyt fektetve a probléma magyar sajátosságaira. Másodikként a kar dékánja, Galambos Gábor adott elő Vajon nehéz dolga volt-e Sherlock Holmes-nak? címmel, elmondása alapján igyekezett olyan témát találni, amely közel hozza a matematikai gondolkodást azok számára is, akiknek nem ez a szakterületük. Békési Imre Milan Kundera egyik regénye, A tréfa alapján vázolt nyelvészeti problémákat. Végül különlegességként muzsikáló oktatók léptek a színpadra: Pukánszky Béla csellón és Kemény Erzsébet zongorán játszott – előadásukban csendült fel az Ismeretlen romantikus melódiák összeállítás, melyből Woldemar Bargiel Adagio című darabját első alkalommal mutatták be.
A változatos típusú és témájú előadások közönsége jórészt hallgatókból állt. A kar dékánja nagyon elégedett volt, hogy ilyen sok fiatal jött el a péntek délután a díszterembe. „Aki érdeklődik, annak ez kitűnő lehetőség arra, hogy bepillantást nyerjen egy-egy szakterületre” – magyarázta. „Én magam is lenyűgözve hallgatom a kollégákat. A gyerekeknek is az lenne a fontos, hogy egy-egy ilyen rendezvény kapcsán megerősítést nyerjenek: erre az egyetemre, erre a karra érdemes járni, hiszen nagy tudású professzorok érdekes előadásait hallgathatják” - összegzett Galambos Gábor.
 

Tóth Ilona

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. március 20.

IMG_5825

Több mint 700 szerző 1700 könyve jelent meg eddig a József Attila Tudományos Egyetemi Kiadó és Nyomda (JATEPress) gondozásában. A kezdetben ofszet, ma már digitális nyomdagépen 1991 óta készülnek az SZTE oktatóinak, kutatóinak főként tudományos témájú kötetei, hiszen a kiadó egyik legfontosabb célja, hogy publikálási lehetőséget nyújtson az egyetem munkatársainak. Szőnyi Etelka főszerkesztővel beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 27.
  18:00 - 19:00
  Melyek a halogatás leggyakoribb okai? Mit tehetünk ellene? Tudjuk-e befolyásolni a halogatást? Kik halogatnak inkább? A nők vagy férfiak? A fiatalok vagy az idősebbek? Vendégünk a téma 1. számú hazai szakembere, dr. Takács Ildikó halogatáskutató, pszichológus! Az előadás a halogatók jellemzőit, magatartási sajátosságait mutatja be, olyan pszichológiai jelenségek kapcsán, mint az önbénítás, a kudarcfélelem és a tökéletességre törekvés.
 • május 28.
  09:00 - 15:00
  AZ SZTE Innovációs Hét 2019 programsorozat (2019. május 28-30.) 2019. május 28-án veszi kezdetét a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában. A szakmai programokból álló Innovációs Hét első napján az SZTE hallgatói egy gyakorlatorientált workshopon vehetnek részt, ahol üzleti kommunikációról hallhatnak előadást és gyakorlati PR tudásra tehetnek szert. Az esemény nyitánya után megkezdik a diákok képzését, melyet Szelei Balázs a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, Miskolci Egyetem oktatója fog megtartani.
 • május 28.
  15:00 - 16:00
 • május 28.
  17:00 - 18:00
  Május 28. és június 1. között kerül megrendezésre Szegeden a III. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek külföldi versenyfilmjeit idén is a BTK fordító és tolmács mesterképzésének hallgatói fordították magyarra.
 • május 28.
  17:00 - 18:00