SZTE Info

Újra Kutatók Éjszakája az SZTE-n

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Szeptember 26-án ismét kinyílnak az egyetemek és laboratóriumok kapui, hogy a Kutatók Éjszakája elnevezésű európai rendezvénysorozat keretében a magyar nagyközönség is betekintést nyerhessen a tudomány misztikus világába. Szegeden 17 órától éjfélig számos helyszínen várják érdekes, színes programok kísérletek, bemutatók, előadások, vetélkedők   a látogatókat.
 
Idén harmadik alkalommal vesz részt Magyarország a Kutatók Éjszakája elnevezésű európai rendezvénysorozatban. A kontinens számos városában egy időben zajló, fesztivál jellegű esemény célja, hogy közelítse az átlagemberekhez a tudomány világát, illetve a fiatalok körében növelje a tudományos karrier vonzerejét.
A Kutatók Éjszakája keretében szeptember 26-án több mint húsz magyar városban délutántól kezdve egész éjjel nyitott laboratóriumok és egyetemek várják az érdeklődőket, hogy a mindennapi életet érintő tudományos kutatások és kísérletek eredményeit hétköznapi nyelvre lefordítva közelebb hozzák őket a tudomány világához. Idén is több nagy hírű felsőoktatási intézmény kapcsolódott be a programba, köztük a Szegedi Tudományegyetem is. A rendezvényekre főként a pályaválasztás előtt álló fiatalokat várják, de a sokszínű programokon mindenféle korosztályba tartozó és érdeklődési körű látogató jól érezheti magát.
Szegeden több mint negyven program közül lehet majd válogatni, melyek délután öt óra és éjfél között zajlanak. A hagyományosabb, tudományt népszerűsítő, ismeretterjesztő előadásokon és beszélgetéseken többek között biológiai fegyverekről, betegségeket okozó gombafajokról, sörkészítésről informálódhatnak a látogatók. De olyan rendhagyó programokkal is várják őket, ahol mikrobiológusok, mikrosebészek és csillagászok egyszerűbb kutatási eszközeit próbálhatják ki, egészséges ételeket kóstolhatnak, vagy éppen sakk- és sudokuversenyen próbálhatják ki magukat. Különösen izgalmasnak ígérkezik az interaktív tárlatvezetés is a Földtani és Őslénytani Tanszék Őslénytani Gyűjteményében. A vállalkozó szelleműek pedig éjszakai kalandtúrára indulhatnak az SZTE Füvészkertben, ahol játékos feladatok segítségével maguk is megtapasztalhatják, hogy az éjszakai füvészkert mennyire eltér a nappal megszokottól.
A Szegeden is ingyenes programokról részletesen tájékozódni az egyetem honlapján, illetve a www.kutatokejszakaja.hu oldalon lehet.
SZEGY
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • augusztus 26. 08:00 - 31. 20:00
 • augusztus 28. 08:00 - 30. 18:00
  Az SZTE BTK Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék nemzetközi konferenciája
 • augusztus 28. 13:00 - 31. 20:00
  A Hajnal István Kör Társadalomtörténeti Egyesület, a Móra Ferenc Múzeum és a SZAB Filozófiai és Történettudományi Szb. szervezésében
 • augusztus 30.
  09:30 - 12:00
  9:30 Arrival and Presentation of SZTE Service Units: Frankofon Centre, American Corner, Confucius Institute, SZTE Counseling, Demola Programme; Meet the representatives at their stands;
  10:00 Opening Ceremony
  Welcome Speech: Dr. habil Péter Zakar, Vice Rector for International and Public Relations,
  and by Dr. Tamás Bene, Director for International and Public Relations
  10:30 Introduction of Mentoring System, Student Unions
  Presenter: ESN Szeged, EHÖK
  10:45 Introduction of the Stipendium Hungaricum Scholarship Programme;
  Presenter: Office for Full-time Study Programmes
  11:00 Presentation held by the Hungarian Police Department
  11: 30 Immigration Issues
  Presenter: Directorate General for Alien Policies
 • augusztus 31.
  10:00 - 16:00