SZTE Info

Újra pályán az SZTE-Szedeák

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
 
Vasárnap hazai közönsége előtt is bemutatkozik a Szegedi Tudományegyetem által támogatott SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapata: Nyilas István együttese 18 órától az NB I/B Keleti csoportjának egyik favoritját, a Wamsler SE-Salgótarjánt látja vendégül. A szegediek az első fordulóban súlyos vereséget szenvedtek Debrecenben, a nógrádi gárda viszont kiütötte a Jászberényt – ám az immár új csapatkapitánnyal, illetve egy a napokban hazatért saját nevelésű játékossal felálló Szedeák fogadkozik: Újszegeden majd lesz nemulass a Salgótarjánnak!

A tavalyi tanulóévben a 13. helyen zárta a B csoport küzdelmeit az SZTE-Szedeák, most azonban merészebb terveket szövögetnek az „egyetemisták”: szeretnének a mezőny első harmadában, azaz a legjobb nyolc között végezni. Nem lesz egyszerű a feladat, hiszen a bajnokság négy csapattal bővült, így értelemszerűen az alapszakasz során a Keleti csoportban sem tíz, hanem tizenkét gárda küzd a negyeddöntőt értő első négy helyért. Ráadásként az NB II-ből feljutó alakulatok mind keletre kerültek, s mindegyikük igen komoly játékerőt képvisel: az első fordulóban az Eger, a Salgótarján, a Szolnoki Főiskola és a Debrecen II. is legyőzte tavaly is B csoportos ellenfelét – a hajdúságiak éppen a szegedieket...

A legjobb nyolcba vágynak az „egyetemisták”

„A változásokat figyelembe véve már a 13. hely megismétlése is előrelépést jelentene, de persze nem elégszünk meg ezzel: képesnek tartom a csapatot az első tízbe, kicsi szerencsével és rengeteg munkával pedig a legjobb nyolcba kerülésre, azaz a Keleti csoport első négy helyének elcsípésére. A kuparendszerű negyeddöntőben pedig már bármi lehet” – fogalmazza meg várakozásait Nyilas István vezetőedző.
A keret – elsőre úgy tűnik – erősödött a tavalyi szezonhoz képest. Tanács Attila Németországba történő távozása nagy érvágás ugyan, s Nyilas István is újból szögre akasztotta a sportfelszerelést – a népszerű „Nyíl” persze nyitva hagyta a kiskaput, ha úgy adódik, minden bizonnyal a pályán is segíti társait –, viszont az érkezési oldalon is remek játékosok találhatóak. A hódmezővásárhelyi NB I/A csoportos együttes megszűnését követően hazatért a saját nevelésű, rutinos, nagyszerű center, Kukla Zsolt, de rajta kívül itt folytatja pályafutását három ígéretes – a Szegedi Tudományegyetemre is felvételt nyert – fiatalember: az egyes-kettes poszton bevethető Rezák Tamás – a korábbi szolnoki sikeredző fia – Kecskemétről, az irányító Blahó Barnabás Székesfehérvárról, Treba Kovács János pedig Jászberényből érkezett. Masszív mezőnysora, s a tavalyinál több variációs lehetősége lesz tehát a gárdának.

A szurkolók segítségével itthon senki sem verhetetlen

A rajt sajnos nem sikerült a legjobban, aminek elsősorban az volt az oka, hogy még a debreceni meccs előtti napokban sem edzhetett együtt a teljes keret. Igazából erre a hétre állt össze az SZTE-Szedeák – megválasztották az új „csékát” is Trényi Imre személyében –, s a szakvezetés reményei szerint vasárnap már ugyanazt a hajtós, rakkolós, lendületes, ötletes kosárlabdát játszó együttest láthatja a városi sportcsarnok közönsége, melyet az elmúlt szezonban megszeretett. Persze a dobószázalékon is sokat kell javítani, ha sikerrel akarja venni az első hazai derbit a gárda, Nyilas István ezért az elmúlt napok sportcsarnokbéli gyakorlásaink a megszokottnál kicsit több dobófeladatot adott tanítványainak.
„Nem lesz egyszerű dolgunk a Salgótarján ellen, hiszen vasárnapi ellenfelünk rendelkezik a B csoport talán legerősebb keretével: leigazolták a tavalyi B csoport IBM-rangsorában legjobb Sebők Tamást az Óbudai Kaszásoktól, az A csoportból kiesett MAFC erőcsatárát, Vavra Andrást, továbbá két korábbi A csoportos és két külföldi kosarasuk is van. Egy picit azonban talán már 'korosnak' számítanak, s ezt szeretnénk kihasználni. Bízom benne, hogy fiatalos lendületünk hazai pályán meghozza gyümölcsét, s futómennyiségben, fizikális téren felőröljük az ellenfelet” – így Nyilas.
A győzelemre már csak azért is nagy szükség lenne, hiszen a Keleti csoport rendkívül kiegyensúlyozottnak látszik, s az előzetes számítások szerint az első négybe kerüléshez jóval ötven százalék fölötti teljesítmény kell. A hazai találkozókat tehát mindenképpen hozni kell, s néhány idegenbeli bravúr sem árt majd.
Ami az itthoni meccseket illeti, sokat segíthet a fiúknak a lelkes szegedi közönség buzdítása: a javarészt helyi, illetve helyi kötődésű, az SZTE-n tanuló játékosokból álló gárda igazán megérdemli a támogatást. A diákok és a nyugdíjasok egyébként továbbra is ingyenesen látogathatják a meccseket.
A sportot szerető SZTE-polgároknak ott a helyük vasárnap este az újszegedi arénában!

Pintér M. Lajos
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. március 20.

IMG_5825

Több mint 700 szerző 1700 könyve jelent meg eddig a József Attila Tudományos Egyetemi Kiadó és Nyomda (JATEPress) gondozásában. A kezdetben ofszet, ma már digitális nyomdagépen 1991 óta készülnek az SZTE oktatóinak, kutatóinak főként tudományos témájú kötetei, hiszen a kiadó egyik legfontosabb célja, hogy publikálási lehetőséget nyújtson az egyetem munkatársainak. Szőnyi Etelka főszerkesztővel beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 27.
  18:00 - 19:00
  Melyek a halogatás leggyakoribb okai? Mit tehetünk ellene? Tudjuk-e befolyásolni a halogatást? Kik halogatnak inkább? A nők vagy férfiak? A fiatalok vagy az idősebbek? Vendégünk a téma 1. számú hazai szakembere, dr. Takács Ildikó halogatáskutató, pszichológus! Az előadás a halogatók jellemzőit, magatartási sajátosságait mutatja be, olyan pszichológiai jelenségek kapcsán, mint az önbénítás, a kudarcfélelem és a tökéletességre törekvés.
 • május 28.
  09:00 - 15:00
  AZ SZTE Innovációs Hét 2019 programsorozat (2019. május 28-30.) 2019. május 28-án veszi kezdetét a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában. A szakmai programokból álló Innovációs Hét első napján az SZTE hallgatói egy gyakorlatorientált workshopon vehetnek részt, ahol üzleti kommunikációról hallhatnak előadást és gyakorlati PR tudásra tehetnek szert. Az esemény nyitánya után megkezdik a diákok képzését, melyet Szelei Balázs a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, Miskolci Egyetem oktatója fog megtartani.
 • május 28.
  15:00 - 16:00
 • május 28.
  17:00 - 18:00
  Május 28. és június 1. között kerül megrendezésre Szegeden a III. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek külföldi versenyfilmjeit idén is a BTK fordító és tolmács mesterképzésének hallgatói fordították magyarra.
 • május 28.
  17:00 - 18:00