SZTE JATIK

Vidéken az SZTE a legnépszerűbb

A tavalyinál csaknem 25 százalékkal többen, 17 619-an jelentkeztek a Szegedi Tudományegyetemre, ezzel ismét az SZTE a legnépszerűbb vidéki felsőoktatási intézmény, és az országos rangsorban is – az ELTE mögött – a második.

Az SZTE-t első helyen 9933-an jelölték meg, nappali tagozaton alap- vagy osztatlan képzésre 11 571-en jelentkeztek, mesterképzésen 2566-an kívánnak továbbtanulni, államilag támogatott formában pedig 15 640 diák tervezi tanulmányait ősztől Szegeden. A jelentkezők számát tekintve – több mint ötezer felvételizővel – a legnépszerűbb kar a bölcsészettudományi, a második – 4212 tovább tanulni szándékozóval – a TTIK, s dobogós még a JGYPK is 3880 leendő gólyával.

Az országos adatokat vizsgálva kiderül, hogy idén 127 500-an adtak be felsőoktatási felvételi jelentkezést, ami mintegy 30 százalékkal több, mint 2008-ban. A legtöbb felvételiző a 19 és 21 év közötti korosztályból került ki, és még a 43 évnél öregebbek között is akad, aki továbbtanulna. Érdekes adat, hogy a 89 ezer idén érettségiző diák közül több mint 53 ezren felvételiztek a 2009 szeptemberében induló képzések valamelyikére.

Alapképzésre 90 600-en, egységes, osztatlan képzésre 10 200-en, felsőfokú szakképzésre 6 500-an, mesterképzésre 17 000-en jelentkeztek első helyen. Ezek 70 százaléka nappali tagozatra szól, míg esti képzéseket csupán a felvételizők egy százaléka jelölt meg. Államilag támogatott képzésen 2009 szeptemberében 56 ezer hely van, ehhez képest első helyen 93 ezer jelentkezést adtak be – összesen pedig 285 ezret – valamely intézmény államilag támogatott szakára.

Az idei 127 500 felvételiző összesen 417 800 jelentkezést adott be, így egy ember átlagosan több mint három helyet jelölt meg (pontosan 3,28-at). Tavaly ez a szám 3,93 volt.
Idén több mint 47 ezren voltak, akik a jelentkezés elektronikus formáját választották. Ez az összes jelentkezőnek csaknem a 40 százaléka, míg tavaly ez az arány csak körülbelül 10 százalék volt. Érdekesség, hogy az e-felvételit igénybe vevők a korábbi években nem a legfiatalabb korosztályból kerültek ki, azonban ez az arány idén változott.

Idén a legnépszerűbbek a gazdaságtudományi képzések voltak, ez a terület első helyen összesen 22 917 felvételizőt vonzott. Őket követik azok, összesen 14 854-en, akik a műszaki terület valamely szakját jelölték meg első helyen. A legnagyobb túljelentkezés a nemzetvédelmi és katonai képzések államilag támogatott formájánál van, ahol is az arány 10,7 százalék (Azaz 10 százalékkal többen jelentkeztek, mint ahány hely van). A legnépszerűbb szak a gazdálkodás és menedzsment, ezt követi a kommunikáció és médiatudomány, illetve a jogász.

A mesterképzésekre idén 28 ezren – közülük körülbelül 14 ezren első helyen – jelentkeztek, míg a felvehető hallgatók száma 21 ezer. A mesterképzésre jelentkezők körében a pedagógusképzés és a bölcsészettudományok voltak a legnépszerűbbek, illetve 52 százalékuk választotta a levelező munkarendet.
A ponthatárokat előreláthatólag július 23-án állapítják meg, így majd ekkor derül ki, hogy kit melyik intézmény mely szakára vettek fel.
 

SZEGY

 


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Tikvicki_Dora_kicsiTikvicki Dóra – BTK, elméleti nyelvészet

Nagyon vonzott Szegednek az a kettőssége, hogy nyugodt és családias a város, viszont nagyon pörgős az itteni egyetemi élet. Ezért kezdtem a Szegedi Tudományegyetemen az alapszakomat, illetve a mesterképzést is azért itt végzem el, mert az oktatás nagyon magasszintű és kiemelkedő színvonalú. A tanárok támogatóak, odafigyelnek a diákokra, tanulmányaikra. Az egyetemen kívül és belül is nagyon jók a lehetőségek, akár már hallgatóként fel lehet fedezni a munka világát.


jiang_xuezhiJiang Xuezhi - GTK: gazdálkodás és menedzsment

Az SZTE a világban és Magyarországon is jó hírű egyetem. Nagyszerű élmény itt tanulni. Az oktatók szakmailag kiválóak, a hallgatótársak kedvesek és nyitottak a külföldi kultúrák felé. A kellemes hangulatú kari rendezvények segítik a beilleszkedést és lehetőséget nyújtanak új barátságok kialakítására.



További hallgatói vélemények >>>