SZTE Info
DSC_0816R_2

Felavatták a jogászdoktorokat is

Július 5-én a Szegedi Nemzeti Színházban két időpontban, 10 és 13 órakor Prof. Dr. Szabó Gábor rektor és Dr. Szabó Imre dékán doktorrá avatta az Állam- és Jogtudományi Kar végzős hallgatóit.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A Doktoravató Ünnepi Tanács tagjai az első ünnepségen Prof. Dr. Szabó Gábor rektor, a Magyar Rektori Konferencia Elnöke és Dr. Szabó Imre, az ÁJTK dékánja, délután Dr. Szabó Imre és Prof. Dr. Badó Attila rektorhelyettes voltak. Az avatáson részt vett továbbá Dr. Czene Klára, a Csongrád Megyei Bíróság elnöke; Dr. Bartha Béláné Dr. Farkas Margit, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke, továbbá a Szegedi Tudományegyetem karainak dékánjai vagy képviselői, valamint az ÁJTK tanszékvezetői, professzorai és oktatói. Az ünnepség Klebniczki György, a Zeneművészeti Kar oktatójának zongorajátékával kezdődött, melynek során egy Rahmanyinov-darabot adott elő.
A rítus szerint a végzős hallgatók képviselője, Ambrus István kérelemmel fordult az Avatótanácshoz, melyben – mivel mindannyian teljesítették tanulmányi kötelezettségeiket – doktorrá avatásukért folyamodott. A dékán, majd a rektor is jóváhagyták a kérelmet, az avatást megelőzte az ünnepélyes eskütétel. Ezt követően Prof. Dr. Szabó Gábor és Dr. Szabó Imre kézfogásukkal doktorrá fogadták a frissen végzett jogászokat, és felruházták őket az ezzel járó jogokkal és kötelezettségekkel. Nappali és levelező tagozaton kétszázötvennyolc hallgató szerzett diplomát, ebből tizennyolcan summa cum laude, százhatan cum laude minősítéssel.

DSC_0819R_2

A diplomák átvételét követően a dékán ünnepi beszédet mondott, melynek során elmondta, hogy ez a nap elsősorban a frissen avatott doktorokról szól, de az eredményben nagyon fontos szerepet töltöttek be az oktatók és a jelen lévő szülők is, mindannyian egy csapatot alkotva. Hangsúlyozta, hogy a közös munka során szilárd alapokra helyezték a tudást az egyetemen, az állam legmagasabb rendű intézményében. A SZTE egykori rektora, Szent-Györgyi Albert szavait idézte, miszerint arra kell törekedni, hogy a Szegedi Tudományegyetem a nagy magyar Alföld kulturális központja legyen, és Dr. Szabó Imre arra is kérte a frissen avatott doktorokat, szegediségüket vigyék tovább magukkal. Elmondta azt is, a tanulmányok során tapasztalt szigor nem öncélú volt, hanem mindig a hallgatókért történt, és ezzel együtt meri remélni, hogy több professzor szakmai tudása és embersége utat mutat, példaértékű lesz a későbbi években is. Bár arra biztatta a végzős hallgatókat, hogy ne ijedjenek meg a feladatoktól, azt is hozzátette, hogy a Szegedi Tudományegyetem állam- és jogtudományi képzése biztos dogmatikus alapokon nyugszik, valamint az Európai Unióhoz való csatlakozást követően a hallgatók alapos ismereteket szereznek az európai jogrendszerek mai állapotáról is, továbbá számos speciális képzésen egyes államok saját nyelvén (francia, német és amerikai) részletesen oktatják az ország mai jogi helyzetét.
A dékán beszéde után a hallgatók munkáját díjakkal ismerték el. A többszörösen díjazott Dr. Bernáth Zsófia érdemelte ki a Discipuli pro Universitate-t – melyet az a végzős hallgató kap, aki a hallgatói tevékenységek szervezésében és a tanulmányi követelmények teljesítésében kiemelkedő teljesítményt nyújt –, és a Szegedi Jogi Karért Emlékérmet; Dr. Jabovics Ivett pedig a Szegedi Kultúráért Emlékérmet. A végzett joghallgatók nevében Dr. Bernáth Zsófia búcsúzott a Kar oktatóitól és az egyetemtől, majd Klebniczki György zongorán kísérte Bende Zsuzsannát, aki a My Fair Lady musical I Could Have Danced All Night dalát adta elő.
Prof. Dr. Szabó Gábor rektor ünnepi beszéde megtartása előtt azt kérte a részt vevőktől, köszöntsék tapssal az ÁJTK valamennyi oktatóját, hiszen kiváló teljesítményt nyújtottak, és – nevette el magát – itt látható a teljesítmény fele, akiket szintén megillet a dicséret. Felszólítására hosszan tartó vastaps harsant fel. Magasztos életbölcsességek és útmutatók helyett – folytatta a rektor –, csak pár mondatban búcsúzna, majd az egyetemi évek szépségéről beszélt. Reményét fejezte ki, hogy a közösséghez tartozás, a tudás és szellemiség mellett az egyetem barátokat, élményeket és tapasztalatokat, és nem utolsó sorban egy igen magas színvonalú diplomát nyújtott. „Büszkék lehetnek arra, hogy a Szegedi Tudományegyetem polgárai voltak” – mondta, de arra is kérte az avatott doktorokat, hogy lehetőség szerint térjenek vissza. „A nagybetűs Élet Önök előtt áll” – zárta ünnepi beszédét Prof. Dr. Szabó Gábor.
Szekeres Nikoletta
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. június 15.

Kiemelt_Konyvhet_2019

„Amelyik város nincs megírva, nem létezik” – jelentette ki a József Attila-díjas, egykor a szegedi egyetemen tanuló író, Grecsó Krisztián a 90. Ünnepi Könyvhét nyitányán. A szegedi könyvünnep 2019-ben is korábban kezdődött és tovább tart, mint más városokban. A közel 150 program harmadát az SZTE NKI szervezte, minden második rendezvény főszereplője vagy közreműködője kötődik a szegedi universitashoz.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 17.
  14:00 - 15:30
  Jogtudósok titkai. Történetek a titkosszolgálatok és a jogtudományok neves művelőinek XX. századi kapcsolataiból címmel jelent meg a Iurisperitus Kiadó gondozásában dr. Révész Béla (egyetemi docens, SZTE ÁJTK) kötete. A szerzővel Laczkó Sándor (osztályvezető, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Különgyűjteményi Osztály) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  14:00 - 16:00
  Innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente.
 • június 17.
  16:00 - 17:30
  Legtisztább boldogság – Művelődéstörténeti kalandozás Bolyai Farkas és Bolyai János világában. Vekerdi László Bolyai-színművével és Dávid Lajos két matematikai kéziratával című művét – képekkel illusztrálva – bemutatja a szerző, dr. Szabó Péter Gábor (adjunktus, SZTE TTIK Informatikai Intézet, Számítógépes Optimalizálási Tanszék) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdései nyomán. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  18:00 - 19:00
  Pejin Leával, az SZTE szociológia szakos hallgatójával a Nyugati csiga körfűrésszel álmodik című könyvéről Bene Zoltán író, szerkesztő beszélget. Az SZTE NKI Kulturális Iroda szervezésében Ha most nem ölök meg senkit, akkor soha – mondja tiszta szívvel ez a 21 éves vajdasági lány, aki történetesen a Szegedi Egyetem diákja… Pejin Lea egyik nagy erénye, hogy nem próbál meg koraérett verseket – pardon, leákat – írni. Jól is teszi, mert ilyen mélyen, érzelmesen és színesen csak a húszas éveink elején tudunk alkotni. Nyugati csiga körfűrésszel álmodik – micsoda pompás és hátborzongató cím! Pontosan jellemzi a kényelmetlen dolgokat feszegető, érzelmes, de egyben karcos, gyakran kegyetlen szövegeket, melyek nemcsak a szerelem és a magány regiszterében mozognak, hanem gyakran politikai töltetük is van. Hiába, ha valakinek éppen a mezítlábas Szerbia fekszik az ágyában, az másképpen magyar, és másképpen szerelmes. Pejin Lea a Vajdaságban, Zentán született. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem szociológia szakos hallgatója. A Nyugati csiga körfűrésszel álmodik az első verseskötete. Publikált a Magyar Naplóban, az Irodalmi jelenben, az Előretolt Helyőrség magyarországi és vajdasági mellékletében és a Bárka folyóiratban. Az írás mellett saját dalok szerzésével és versmegzenésítéssel foglalkozik.
 • június 20.
  16:30 - 17:30
  Az előadás címe: Gondolatok a magasvérnyomás-betegségről (DR. ÁBRAHÁM GYÖRGY)