SZTE Info
MK1_2

Diplomát kaptak a Mérnöki Kar végzős hallgatói is

A Szegedi Tudományegyetem karainak sorában negyedikként a Mérnöki Kar diplomaosztójára került sor június 26-án a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A Szegedi Tudományegyetemet képviselő elnökség, Prof. Dr. Szabó Gábor rektor, Véha Antal dékán és Hodúr Cecília dékánhelyettes asszony, továbbá Szilné Bottyán Tünde dékáni hivatalvezető; valamint az egyetem további karait és a Mérnöki Kar társegyetemeit (Szent István, Debreceni és Budapesti Corvinus Egyetem) képviselő vendégek bevonulását követően a Himnusz csendült fel.

MK2_2

Ünnepi köszöntőbeszédében Véha Antal dékán humortól sem mentes értekezést tartott a mérnöki munka előnyeiről és hátrányairól, melyek egyaránt a szakma precizitásában és realitásokhoz közeli vonásaiban nyilvánulnak meg. Elmondása szerint a mérnökök egyfajta marslakóként tűnhetnek fel a társadalom többi tagja számára, hiszen pontosságuk és mértéktartásuk a szakma előfeltétele, de más emberek számára idegenséget kelthet. A jelenlegi gazdasági válság egyik megoldását a mérnöki munka fejlesztésében és még több területre kiterjesztésében látva a műszaki értelmiség anyagi kultúrát fejlesztő munkájára biztatta a frissen végzett hallgatókat.

A nappali és levelező alapképzésen záróvizsgát tett kétszáznegyvenhárom hallgató közül nyolcvanegy fő kapott oklevelet, élelmiszer-technológus mérnök, élelmiszermérnök BsC, élelmiszer-ipari gépészmérnök, mezőgazdasági és élelmiszer-gépészmérnök, valamint vállalkozó menedzser mérnök szakokon; öt fő sikeres záróvizsgát tett mérnök tanár kiegészítő alapképzésen.

Eredményes munkájuk elismeréseként több, a Mérnöki Karon tanító oktató részesült előléptetésben, így Bara Tamásné egyetemi docensi, Keczer Gabriella és Gyeviki János adjunktusok főiskolai docensi kinevezésekre érdemesültek. Címzetes egyetemi tanári kitüntető címet vehetett át Dimény Judit (Szent István Egyetem Mezőgazdaság és Környezettudományi Kar) a MAB Agrár és Agrármérnöki Bizottság társelnöke; Balla Csaba egyetemi docens, a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karának dékánja, valamint Mohos Ferenc a Food Quality 1992 Kft. ügyvezető igazgatója és az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetségének szakértője.

A Mérnöki Kar díszpolgárává avatták Maria Kadlecikovát, az ENSZ FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodája főigazgató-helyettesét és Kováts Gábort, a Magyar Mérnöki Kamara korábbi elnökét. Kiváló tehetséggondozó kari kitüntető címet kapott Hodúr Cecília intézetvezető- és dékánhelyettes főiskolai tanár; dékáni dicséretben részesült Panyor Ágota főiskolai docens; Sárosiné Polák Aranka igazgatási főelőadó és Heves Csilla kari rendszergazda. A Pro Facultate Oktatói Nívódíjat Fenyvessy József egyetemi tanár és Bajúszné Kabók Katalin érdemelték ki. A Hallgatói Nívódíj bronz fokozatát Kiss-Csepregi Ágnes, Pataki Kitti (vállalkozó menedzserek) és Lévárdi Tamás (élelmiszermérnök) kapták.

A diplomaosztó keretében megemlékeztek az Agrárgazdasági Világfórum hallgatói csapatversenyéről is, ahol a világ kilenc csapata közül egyedüli európaiként a Szegedi Tudományegyetem a harmadik helyezést érte el; három Mérnöki Karon és egy a Gazdaságtudományin tanuló hallgató képviseletében. Ők Jani Renáta, Rózsavölgyi Árpád, Sprok Marcell, illetve Balogh Ádám voltak.

Prof. Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora búcsúzóbeszédében megállapította, diplomaosztón beszédet mondani egyszerre felemelő és hálátlan feladat; hiszen a ragyogó arcok gyakran már türelmetlenek, hogy családjuk, szeretteik körében ünnepelhessenek. Ezért rövidségre törekedett a rektor is, de kifejezte büszkeségét és örömét a sok végzős hallgató teljesítményét illetően, ahogy mondta: „Minden a terv szerint alakult.” Barátságos és meleg hangú szavaiban sikeres élet- és pályautat kívánt a mérnököknek, valamint megköszönte az őket oktatók gondos munkáját.
Szekeres Nikoletta
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. január 09.

SZEM_2018_dekanok_nyito

Mi a szegedi egyetem küldetése? A 2000-ben született 12 karú szegedi universitas kari vezetőinek válaszai az SZTE honlapján a Pillanatfölvétel a dékánoktól interjúsorozatban olvashatóak. Ezekre épül a Szegedi Egyetem Magazin alábbi összeállítása, amely az SZTE 12 karának hasonlóságait, az összetartó és előre vivő erőket villantja föl.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 20.
  18:00 - 19:00
  Születni kell a vezetésre vagy az tanulható? Ha születni kell rá, miért tanítjuk? Mi teszi sikeressé a 21. század vezetőit? Mit üzen Dzsingisz kán és Steve Jobs a ma vezetőinek? Mi a vezetés felelőssége? Mi a morál, az etika szerepe a vezetésben? Mit hoz a jövő, hogyan alkalmazkodik a változáshoz a (tudás)társadalom? Hogyan alakítja a munka és az iskola világát, mindennapi életünket az AI (mesterséges intelligencia), a VR (virtuális valóság), az AR (kiterjesztett valóság) és az 5G? Izgalmas kérdések, hiteles válaszok - vendégünk dr. Baráth Tibor, a Szegedi Tudományegyetem Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézetének igazgatója!
 • május 20.
  18:30 - 19:30
  Joe Vitone-nal Kis Péter beszélget a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumban is kiállított képeiről. "Joe Vitone 'Családi felvételek: Portrék az amerikai rozsdaövezetből' című sorozata az alkotó az ohiói Akronben és környékén élő családtagjairól készült. Az 1998 óta készülő anyag az amerikai rozsdaövezet (az USA észak-keleti, egykori nagyipari régiója) munkásosztálybeli közösségeiben élők személyes kapcsolatainak alakulását dokumentálja. Vitone a képeket nyári látogatásai alkalmával készíti, és olyan családi ünnepekkel, házasélettel, válással, függőséggel, munkanélküliséggel vagy gyermekszületéssel kapcsolatos pillanatokat örökít meg, melyek az egész országban részei a családi életnek." (Theresa Bembnister, segédkurátor, Akron Művészeti Múzeum) Joe Vitone dokumentarista fotóművész és oktató a texasi Austin városából. Művei főként nagyformátumú portrék és az Egyesült Államokban készült tájképek, panorámaképein pedig különböző kultúrák hagyományait vizsgálja. Hagyományos és digitális fotográfiával, illetve elektronikus médiával kapcsolatos kurzusokat tart a St. Edwards Egyetemen. Elnyerte a National Endowment for the Arts ösztöndíját, Fulbright-ösztöndíjasként pedig Costa Ricában dolgozott egy családi gazdálkodással kapcsolatos projekten. Számos kiállítása volt többek között a New York University-n, a Limában található Perui-Észak-amerikai Kulturális Intézetben, a portlandi Oregon Fotóművészeti Központban és a Houstoni Fotográfiai Központban. Fotói részét képezik a Clevelandi Művészeti Múzeum, a Kreatív Fotográfiáért Központ, a Houstoni Szépművészeti Múzeum és a Smithsonian Intézet Amerikai Történelem Múzeuma gyűjteményének. American Corner fotópályázata: Parafrázis Fotópályázat / Paraphrase Photo Contest https://www.facebook.com/events/856167818100087/
 • május 21.
  14:00 - 18:00
  A SZTE BTK Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék a Bonni Egyetem Médiatudományi Tanszékével közösen nemzetközi workshopot szervez május 21-én Screen Cultures címmel. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 • május 21.
  17:00 - 18:00
  Pászka Imre professzorral, a SZAB Szociológiai Munkabizottság alapító elnökével 70. születésnapja és készülő kötete kapcsán beszélget Jancsák Csaba a SZAB Szociológiai Munkabizottság elnöke és Dávid Benjámin hallgató.
 • május 21.
  19:30 - 20:30
  A Bharatanatyam Dél-India klasszikus tánca, amely leszármazottja a több évezredes múltra visszatekintő templomi táncosnők, a dévadászik művészetének. A 20. században a Bharatanatyam színpadi műfajjá vált. A táncos a zene, tánc, színészet és költészet egységét hivatott megidézni, hogy ezzel spirituális magasságokba emelje nézőjét és önmagát. Subhashini Goda indiai származású táncművész, tánctanár; Erasmus Mundus – Choreomundus ösztöndíjat nyert táncelmélet és -gyakorlat, illetve kulturális örökség témakörben, jelenleg az SZTE BTK Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszéken folytatja tanulmányait. Egyéni táncelőadások, valamint csoportos tradicionális és kortárs táncdrámák kimagasló előadója és alkotója. Többszörös szakmai elismerésben részesült: 2013-ban és 2014-ben legjobb előadói díjat, valamint kiváló táncművész minősítést kapott. A Kala Sangam Tánccsoport 2003 óta működik Szegeden. A tánccsoport vezetője, Kiss Tímea Somi Panninál kezdte, majd Indiában folytatta tanulmányait Anuradha Shinde tanárnőnél és Adyar K. Lakshman táncmesternél. Tanítványaival számos fellépésen, fesztiválon vettek részt, adtak önálló táncestet. A fellépők csoportos és szóló tánckoreográfiákat adnak elő, mely alkalmon az összes tánccsoport megmutatja magát, magyar és indiai származású tanítványok egyaránt. Belépőjegy elővételben és SZTE diákigazolvánnyal 990 Ft, a rendezvény napján 1300 Ft