SZTE Info
MK1_2

Diplomát kaptak a Mérnöki Kar végzős hallgatói is

A Szegedi Tudományegyetem karainak sorában negyedikként a Mérnöki Kar diplomaosztójára került sor június 26-án a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A Szegedi Tudományegyetemet képviselő elnökség, Prof. Dr. Szabó Gábor rektor, Véha Antal dékán és Hodúr Cecília dékánhelyettes asszony, továbbá Szilné Bottyán Tünde dékáni hivatalvezető; valamint az egyetem további karait és a Mérnöki Kar társegyetemeit (Szent István, Debreceni és Budapesti Corvinus Egyetem) képviselő vendégek bevonulását követően a Himnusz csendült fel.

MK2_2

Ünnepi köszöntőbeszédében Véha Antal dékán humortól sem mentes értekezést tartott a mérnöki munka előnyeiről és hátrányairól, melyek egyaránt a szakma precizitásában és realitásokhoz közeli vonásaiban nyilvánulnak meg. Elmondása szerint a mérnökök egyfajta marslakóként tűnhetnek fel a társadalom többi tagja számára, hiszen pontosságuk és mértéktartásuk a szakma előfeltétele, de más emberek számára idegenséget kelthet. A jelenlegi gazdasági válság egyik megoldását a mérnöki munka fejlesztésében és még több területre kiterjesztésében látva a műszaki értelmiség anyagi kultúrát fejlesztő munkájára biztatta a frissen végzett hallgatókat.

A nappali és levelező alapképzésen záróvizsgát tett kétszáznegyvenhárom hallgató közül nyolcvanegy fő kapott oklevelet, élelmiszer-technológus mérnök, élelmiszermérnök BsC, élelmiszer-ipari gépészmérnök, mezőgazdasági és élelmiszer-gépészmérnök, valamint vállalkozó menedzser mérnök szakokon; öt fő sikeres záróvizsgát tett mérnök tanár kiegészítő alapképzésen.

Eredményes munkájuk elismeréseként több, a Mérnöki Karon tanító oktató részesült előléptetésben, így Bara Tamásné egyetemi docensi, Keczer Gabriella és Gyeviki János adjunktusok főiskolai docensi kinevezésekre érdemesültek. Címzetes egyetemi tanári kitüntető címet vehetett át Dimény Judit (Szent István Egyetem Mezőgazdaság és Környezettudományi Kar) a MAB Agrár és Agrármérnöki Bizottság társelnöke; Balla Csaba egyetemi docens, a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karának dékánja, valamint Mohos Ferenc a Food Quality 1992 Kft. ügyvezető igazgatója és az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetségének szakértője.

A Mérnöki Kar díszpolgárává avatták Maria Kadlecikovát, az ENSZ FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodája főigazgató-helyettesét és Kováts Gábort, a Magyar Mérnöki Kamara korábbi elnökét. Kiváló tehetséggondozó kari kitüntető címet kapott Hodúr Cecília intézetvezető- és dékánhelyettes főiskolai tanár; dékáni dicséretben részesült Panyor Ágota főiskolai docens; Sárosiné Polák Aranka igazgatási főelőadó és Heves Csilla kari rendszergazda. A Pro Facultate Oktatói Nívódíjat Fenyvessy József egyetemi tanár és Bajúszné Kabók Katalin érdemelték ki. A Hallgatói Nívódíj bronz fokozatát Kiss-Csepregi Ágnes, Pataki Kitti (vállalkozó menedzserek) és Lévárdi Tamás (élelmiszermérnök) kapták.

A diplomaosztó keretében megemlékeztek az Agrárgazdasági Világfórum hallgatói csapatversenyéről is, ahol a világ kilenc csapata közül egyedüli európaiként a Szegedi Tudományegyetem a harmadik helyezést érte el; három Mérnöki Karon és egy a Gazdaságtudományin tanuló hallgató képviseletében. Ők Jani Renáta, Rózsavölgyi Árpád, Sprok Marcell, illetve Balogh Ádám voltak.

Prof. Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora búcsúzóbeszédében megállapította, diplomaosztón beszédet mondani egyszerre felemelő és hálátlan feladat; hiszen a ragyogó arcok gyakran már türelmetlenek, hogy családjuk, szeretteik körében ünnepelhessenek. Ezért rövidségre törekedett a rektor is, de kifejezte büszkeségét és örömét a sok végzős hallgató teljesítményét illetően, ahogy mondta: „Minden a terv szerint alakult.” Barátságos és meleg hangú szavaiban sikeres élet- és pályautat kívánt a mérnököknek, valamint megköszönte az őket oktatók gondos munkáját.
Szekeres Nikoletta
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. július 09.

Kiemelt_Medicina_Juhasz_A

Kóboroljuk be, fedezzük fel Európát Juhász Árpáddal! A nyári vakáció startjánál a magyar geológust, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakját a 90. Ünnepi Könyvhét szegedi programján bemutatott legújabb könyvéről, az Egzotikus Európáról kérdeztük. Kíváncsiak voltunk a kiadványt gondozó Medicina Könyvkiadó vezérigazgatója és a szerkesztő véleményére is.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

  • július 15. 08:00 - 19. 23:59
  • október 17. 00:00 - 19. 00:00
    Szeretettel invitálunk minden érdeklődő kutatót, tanárt, fordítót, művészt és színházzal foglalkozó szakembert, valamint egyetemi és PhD hallgatót a „Jágónak” Shakespeare-konferenciára, melyet 2019. október 17-19. között tartunk a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán. Hagyományainkat követve olyan fórumot szeretnénk teremteni, amely az egyént és a közösséget egyaránt segíti munkájában, terveinek alakításában és megvalósításában. Lehetőséget kívánunk biztosítani a szakma képviselői számára, hogy megosszuk egymással azokat a problémákat, amelyekkel a változó egyetemi-kutatói-alkotói környezetben szembesülünk. A konferencián a részvétel többféleképpen is lehetséges: 20 perces konferencia-dolgozattal, 20 perces projekt-bemutatóval, más résztvevők munkáihoz kapcsolódó korreferátummal, a kerekasztal-beszélgetést előkészítő vitaindítóval, illetve auditáló résztvevőként. Konferenciánk idei témájával egyszerre kívánunk reflektálni a shakespeare-i örökség folyamatos jelenvalóságára és kihívásaira. Minden Shakespeare-rel kapcsolatos munkát szívesen látunk, magyar vagy angol nyelven. Kérjük, az alábbi linken található regisztrációs űrlapon jelentkezzen a konferenciára 2019. július 1-ig. Regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdcEY-daAyEDfkgj3e8fw-EgkXYOPs67Rf5cbTFokePmBn_FA/viewform?usp=sf_link A dolgozatok és projektleírások szövegét szeptember 1-ig várjuk (a vitaindítókat és a korreferátumokat nem kell előre beküldeni).
  • november 28. 08:00 - 30. 16:00
    Interdiszciplináris jelenkor-történeti és politológiai konferencia.