SZTE Info

Német könyvadományt kapott az SZTE Egyetemi Könyvtár

Több mint hetven német szakkönyvet adományozott a Deutsche Forschungsgemeinschaft az SZTE BTK Germán Filológiai Intézet közvetítésével az SZTE Egyetemi Könyvtárának. A köteteket június 15-én adta át ünnepélyes keretek között Dorothee Janetzke-Wenzel, Németország magyarországi nagykövete.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Ünnepélyes eseménynek adott otthont hétfőn a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtára: Dorothee Janetzke-Wenzel német nagykövet átadta egyetemünknek a Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG) több mint hetven német szakkönyvből álló adományát. A köteteket ezentúl az egyetem valamennyi polgára forgathatja az Egyetemi Könyvtárban.

2
Dorothee Janetzke-Wenzel nagykövet Horváth Géza intézetvezetőnek adta át a köteteket.


Nem ez volt az első alkalom, hogy a DFG friss német nyelvű szakirodalommal látja el a szegedi germanisztikát: a bölcsészkar német tanszéke már az 1960-as évek óta ápol szoros kapcsolatokat németországi partnerével, mely 2005-ben, 2007-ben és 2009-ben is gazdag ajándékkal lepte meg az Egyetemi Könyvtárat.

A vendégeket Mader Béla, a könyvtár főigazgatója köszöntötte, aki amellett, hogy megköszönte az adományt, ígéretet tett: a szakkönyvek méltó helyet kapnak majd a bibliotéka polcain. Vajda Zoltán, az SZTE BTK dékánhelyettese azt mondta: a most kapott könyvek az oktatást és a kutatást egyaránt segíteni fogják, emellett különös jelentőségük, hogy betekintést engednek a német kultúrkör gondolkodás- és kutatásmódjába.

Horváth Géza, a Germán Filológia Intézet vezetője úgy fogalmazott: elsősorban a hallgatók számára lesz igen hasznos az a „kis könyvtár”, mely általános és német nyelvtudományi, primer és szekunder irodalom-, kultúr- és médiatudományi munkákat egyaránt tartalmaz.

A húsz évvel ezelőtti eseményeket, a magyarországi rendszerváltást, Németország újraegyesülését, illetve az ehhez kapott magyar segítséget idézte föl beszédében Dorothee Janetzke-Wenzel. A nagykövet asszony kiemelte: az egységesülő Európában is nagy szükség van a minél erősebb magyar-német kapcsolatokra. Ennek jegyében is támogatta és támogatja a szegedi germanisztikai műhelyt a DFG, mely csak a tavalyi esztendőben 20 ezer euró értékben adományozott könyveket különböző felsőoktatási intézményeknek.
Pintér M. Lajos
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • augusztus 26. 08:00 - 31. 20:00
 • augusztus 28. 08:00 - 30. 18:00
  Az SZTE BTK Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék nemzetközi konferenciája
 • augusztus 28. 13:00 - 31. 20:00
  A Hajnal István Kör Társadalomtörténeti Egyesület, a Móra Ferenc Múzeum és a SZAB Filozófiai és Történettudományi Szb. szervezésében
 • augusztus 30.
  09:30 - 12:00
  9:30 Arrival and Presentation of SZTE Service Units: Frankofon Centre, American Corner, Confucius Institute, SZTE Counseling, Demola Programme; Meet the representatives at their stands;
  10:00 Opening Ceremony
  Welcome Speech: Dr. habil Péter Zakar, Vice Rector for International and Public Relations,
  and by Dr. Tamás Bene, Director for International and Public Relations
  10:30 Introduction of Mentoring System, Student Unions
  Presenter: ESN Szeged, EHÖK
  10:45 Introduction of the Stipendium Hungaricum Scholarship Programme;
  Presenter: Office for Full-time Study Programmes
  11:00 Presentation held by the Hungarian Police Department
  11: 30 Immigration Issues
  Presenter: Directorate General for Alien Policies
 • augusztus 31.
  10:00 - 16:00