SZTE Info

Német könyvadományt kapott az SZTE Egyetemi Könyvtár

Több mint hetven német szakkönyvet adományozott a Deutsche Forschungsgemeinschaft az SZTE BTK Germán Filológiai Intézet közvetítésével az SZTE Egyetemi Könyvtárának. A köteteket június 15-én adta át ünnepélyes keretek között Dorothee Janetzke-Wenzel, Németország magyarországi nagykövete.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Ünnepélyes eseménynek adott otthont hétfőn a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtára: Dorothee Janetzke-Wenzel német nagykövet átadta egyetemünknek a Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG) több mint hetven német szakkönyvből álló adományát. A köteteket ezentúl az egyetem valamennyi polgára forgathatja az Egyetemi Könyvtárban.

2
Dorothee Janetzke-Wenzel nagykövet Horváth Géza intézetvezetőnek adta át a köteteket.


Nem ez volt az első alkalom, hogy a DFG friss német nyelvű szakirodalommal látja el a szegedi germanisztikát: a bölcsészkar német tanszéke már az 1960-as évek óta ápol szoros kapcsolatokat németországi partnerével, mely 2005-ben, 2007-ben és 2009-ben is gazdag ajándékkal lepte meg az Egyetemi Könyvtárat.

A vendégeket Mader Béla, a könyvtár főigazgatója köszöntötte, aki amellett, hogy megköszönte az adományt, ígéretet tett: a szakkönyvek méltó helyet kapnak majd a bibliotéka polcain. Vajda Zoltán, az SZTE BTK dékánhelyettese azt mondta: a most kapott könyvek az oktatást és a kutatást egyaránt segíteni fogják, emellett különös jelentőségük, hogy betekintést engednek a német kultúrkör gondolkodás- és kutatásmódjába.

Horváth Géza, a Germán Filológia Intézet vezetője úgy fogalmazott: elsősorban a hallgatók számára lesz igen hasznos az a „kis könyvtár”, mely általános és német nyelvtudományi, primer és szekunder irodalom-, kultúr- és médiatudományi munkákat egyaránt tartalmaz.

A húsz évvel ezelőtti eseményeket, a magyarországi rendszerváltást, Németország újraegyesülését, illetve az ehhez kapott magyar segítséget idézte föl beszédében Dorothee Janetzke-Wenzel. A nagykövet asszony kiemelte: az egységesülő Európában is nagy szükség van a minél erősebb magyar-német kapcsolatokra. Ennek jegyében is támogatta és támogatja a szegedi germanisztikai műhelyt a DFG, mely csak a tavalyi esztendőben 20 ezer euró értékben adományozott könyveket különböző felsőoktatási intézményeknek.
Pintér M. Lajos
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. március 20.

IMG_5825

Több mint 700 szerző 1700 könyve jelent meg eddig a József Attila Tudományos Egyetemi Kiadó és Nyomda (JATEPress) gondozásában. A kezdetben ofszet, ma már digitális nyomdagépen 1991 óta készülnek az SZTE oktatóinak, kutatóinak főként tudományos témájú kötetei, hiszen a kiadó egyik legfontosabb célja, hogy publikálási lehetőséget nyújtson az egyetem munkatársainak. Szőnyi Etelka főszerkesztővel beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 25.
  17:00 - 18:00
 • május 27.
  18:00 - 19:00
  Melyek a halogatás leggyakoribb okai? Mit tehetünk ellene? Tudjuk-e befolyásolni a halogatást? Kik halogatnak inkább? A nők vagy férfiak? A fiatalok vagy az idősebbek? Vendégünk a téma 1. számú hazai szakembere, dr. Takács Ildikó halogatáskutató, pszichológus! Az előadás a halogatók jellemzőit, magatartási sajátosságait mutatja be, olyan pszichológiai jelenségek kapcsán, mint az önbénítás, a kudarcfélelem és a tökéletességre törekvés.
 • május 28.
  09:00 - 15:00
  AZ SZTE Innovációs Hét 2019 programsorozat (2019. május 28-30.) 2019. május 28-án veszi kezdetét a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában. A szakmai programokból álló Innovációs Hét első napján az SZTE hallgatói egy gyakorlatorientált workshopon vehetnek részt, ahol üzleti kommunikációról hallhatnak előadást és gyakorlati PR tudásra tehetnek szert. Az esemény nyitánya után megkezdik a diákok képzését, melyet Szelei Balázs a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, Miskolci Egyetem oktatója fog megtartani.
 • május 28.
  15:00 - 16:00
 • május 28.
  17:00 - 18:00
  Május 28. és június 1. között kerül megrendezésre Szegeden a III. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek külföldi versenyfilmjeit idén is a BTK fordító és tolmács mesterképzésének hallgatói fordították magyarra.