Bezár

Hírarchívum

Új őssejt-transzplantációs részleg az SZTE-n

Új őssejt-transzplantációs részleg az SZTE-n

2009. június 01.
2 perc
A Szegedi Tudományegyetemen megkezdte működését az ország negyedik Autolog Őssejt-transzplantációs Részlege. Az új osztályon végzett eljárás többek között azon nyiroksejtes daganatos betegeknek nyújt hathatós segítséget, akiknek a vérképzőszervi rosszindulatú betegsége a hagyományos kezelést követően kiújul vagy a sikeres kezeléshez kiegészítésként saját őssejt-átültetés szükséges.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában 2009 májusában létrejött az ország negyedik Autolog Őssejt-transzplantációs Részlege – jelentették be a május 27-én megtartott sajtótájékoztatón. Az osztálynak köszönhetően a jövőben a dél-alföldi régió betegeinek nem szükséges más, távoli centrumokba utazniuk, ha betegségük úgynevezett saját őssejt-átültetéses kezelést igényel.

Őssejt transzplantációt nagy dózisú kemoterápia után végeznek az immunrendszer és a csontvelő helyreállítása céljából, elsősorban olyan betegeknél, akikben a hagyományos kezeléseket követően az alapbetegség kiújul, vagy átmeneti egyensúlyi állapot után az állapot ismét romlik – magyarázza Borbényi Zita egyetemi tanár, az új részleg vezetője. Elsősorban a nyiroksejtes eredetű rosszindulatú betegségek, az úgynevezett lymphomák bizonyos altípusai tartoznak ebbe a csoportba.

A most már Szegeden is alkalmazott eljárás során a hagyományos daganatölő kezeléssel pusztítják el a rosszindulatú sejteket. Ahhoz azonban, hogy a kemoterápia alatt a vérképző sejtek ne szenvedjenek életre szóló károsodást, a kutatók a kezelés előtt a vérből speciális eljárással vérképző őssejteket gyűjtenek, melyeket fagyasztva tárolnak. Az orvosok ezeket a saját egészséges vérképző őssejteket adják vissza a páciensnek a gyógyszeres kezelés után, biztosítva ezzel az egészséges vérképzés visszaállítását. Az új részlegen alkalmazott modern kezelés eredményeképpen a gyógyulási esélyek jelentősen javulnak – hangsúlyozza Borbényi Zita.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek