Bezár

Hírarchívum

Szenzációs felfedezés a Szegedi Tudományegyetemen

Szenzációs felfedezés a Szegedi Tudományegyetemen

2009. november 19.
1 perc
A stresszért és a menstruációs ciklusban fellépő hangulatváltozásért felelős hormonokat irányító speciális idegsejt működését tárták fel az agyban a Szegedi Tudományegyetem kutatói. A neurogliaform sejt a többi idegsejttel szemben ugyanis egy különleges jelátviteli formára specializálódott. Ez az első agykérgi sejt, amiről bizonyítani tudják, hogy ilyen különleges kommunikációra képes. A szenzációs felfedezés új irányba indíthatja a gyógyszerkutatást.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Egyedi működésű idegsejtet talált az agykéregben a Szegedi Tudományegyetem Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszékén Tamás Gábor neurobiológus kutatócsoportja. A felfedezett neurogliaform az első olyan agykérgi sejt, amelyről bizonyítani lehet, hogy nemcsak közvetlen kapcsolattal, úgynevezett szinapszisokon keresztül képes kommunikálni, hanem térfogati jelátvitellel is, tehát különleges módon kommunikál.

„Az idegsejtek alapvetően egy olyan öntözőrendszerhez hasonlóan kommunikálnak egymással, ami csepegtető öntözéssel, vagyis pontszerűen a növények tövéhez juttatja a vizet. Ezzel szemben az általunk vizsgált úgynevezett neurogliaform sejtek úgy működnek, mint a fű közepére kihelyezett szórófejes öntöző, ami párafelhővel borítja be a gyepet. A pontszerű információ átvitel csak meghatározott helyeken történhet, viszont egy adott térrészt beborító jelátvivő anyag minden ott lévő agyi sejthez vagy sejtrészlethez eljut” – magyarázza Tamás Gábor, az SZTE TTIK kutatója.

A kutatócsoport kísérletei továbbá azt is bizonyították, hogy a neurogliaform sejtek működése speciálisan megváltozik a többi idegsejthez képest a stressz, valamint a női menstruációs ciklus és a terhesség alatt felszabaduló hormonok hatására. Ezeknek a sejteknek tehát kulcsszerepe lehet a fenti jelenségek és tüneteik során fellépő hangulati és viselkedési jelenségek szabályozásában és kezelésében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek