SZTE Info

A felsőoktatási kerekasztal résztvevőinek nyilatkozata a szlovák nyelvtörvényről

A szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán a Pünkösdváró Európa elnevezésű kárpát-medencei ökumenikus nagytalálkozó céljához és üzenetéhez kapcsolódóan 2009. augusztus 30-án rendezett lsőoktatási kerekasztal résztvevőinek nyilatkozata.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A kerekasztal beszélgetésre és az Ökumenikus Nagytalálkozón való testvéri részvételre hívta a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola a Magyarország határain inneni és túli keresztény egyházi felsőoktatási intézmények képviselőit, oktatóit, munkatársait és az állami felsőoktatásban működőket is, mindazokat, akik számára fontos, hogy a magyar nyelv védelmében együtt folytathassuk azt a több évszázados, nagyszerű hagyományt, amivel az előző nemzedékek éppen nemzeti megmaradásunkat tették lehetővé.

 
A keresztény felsőoktatási intézmények az egyházi és világi hivatásokra nevelés, a szakmai továbbképzések, a tudományok művelésének feladatait ellátva az anyanyelv gazdagabb, tudatos használatára, a társadalom számára fontos anyanyelvi értékközvetítésre készítik fel az újabb értelmiségi generációkat. Az anyanyelven képző főiskolák és egyetemek ezzel teszik lehetővé a közösségek számára a mindennapok önazonosságának a nyelv használatában megnyilvánuló kiteljesedését, kulturális értékeiknek megőrzését és fejlesztését az egész társadalom javára. A keresztény felsőoktatásnak is feladata az anyanyelven elsajátított tudományos gondolkodás készségének kialakítása, valamint az, hogy további nyelvek és kultúrák ismeretére alapozva hozzájáruljon hallgatói és az egész ország nemzetközi helytállásához, ezzel is segítve a Jézus tanítását követő, igazi nemzetek feletti társadalmi küldetés teljesítését.
 
Fel kell hívni a szlovák értelmiség figyelmét az egész térségben kialakult rendkívül súlyos erkölcsi visszaesésre, gazdasági problémákra, korrupcióra, és arra, hogy a rendszerváltás baloldali erői különféle manőverekkel próbálják rontani a polgári humanista nemzetszemléletet és etnikai feszültséget kelteni (ld. a romakérdést). Tudatában vagyunk annak, hogy a nyelvtörvény és más magyarellenes megnyilvánulások nem a szlovák nemzeti, elkötelezett humanista értelmiség cselekedetei, hanem a hatalmon levő, a rendszerváltás minden 1989 utáni eredményét kisajátítók műve.
 
Ezért, amikor tiltakozunk, tudatában vagyunk, hogy a nyelvtörvény ellentétes a szlovákság nemzeti múltjával, európai, keresztény műveltségével és jelenlegi érdekeivel. Azzal szeretnénk hozzájárulni a kialakult helyzet tisztázáshoz, hogy a felsőoktatási intézményekben megtaláljuk annak a módját, hogy a keresztény magyar értelmiséget megismertessük a szlovák nemzeti fejlődés sajátosságaival, hiszen annak mozzanatai (bibliafordítás, irodalmi nyelv, küzdelem a dualizmus kori Magyar Királyság keretein belül történő nemzeti megmaradásért) a történelmi Magyarországon (Uhorsko) zajlottak. Sokat kell tennünk azért, hogy a tudomány eszközeivel feltárjuk a politikai manőverek (Trianon, 1939-1945., a „negyven év” stb.) szándékos félremagyarázásait. Amikor a szlovák nyelvtörvény ellen tiltakozunk, az nem a szlovák nemzettel szemben, hanem jelenlegi politikai irányítóival szemben történik. A külföldre szakadt magyar nemzetrészek európai megmentése és kezelése lehetetlen a mindenoldalú együttműködés nélkül a szomszéd nemzetekkel, annál is inkább, mivel a szlovák és a magyar kultúra évszázados közösségének igaz feltárásával testvérivé tehetnénk nemzeteink kapcsolatait.
 
Ezért javasoljuk, hogy akár civil kezdeményezések formájában jöjjön létre minél több szakmai magyar-szlovák párbeszéd, hiszen a megismerés a barátság nélkülözhetetlen eszköze.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. március 20.

IMG_5825

Több mint 700 szerző 1700 könyve jelent meg eddig a József Attila Tudományos Egyetemi Kiadó és Nyomda (JATEPress) gondozásában. A kezdetben ofszet, ma már digitális nyomdagépen 1991 óta készülnek az SZTE oktatóinak, kutatóinak főként tudományos témájú kötetei, hiszen a kiadó egyik legfontosabb célja, hogy publikálási lehetőséget nyújtson az egyetem munkatársainak. Szőnyi Etelka főszerkesztővel beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 25.
  17:00 - 18:00
 • május 27.
  18:00 - 19:00
  Melyek a halogatás leggyakoribb okai? Mit tehetünk ellene? Tudjuk-e befolyásolni a halogatást? Kik halogatnak inkább? A nők vagy férfiak? A fiatalok vagy az idősebbek? Vendégünk a téma 1. számú hazai szakembere, dr. Takács Ildikó halogatáskutató, pszichológus! Az előadás a halogatók jellemzőit, magatartási sajátosságait mutatja be, olyan pszichológiai jelenségek kapcsán, mint az önbénítás, a kudarcfélelem és a tökéletességre törekvés.
 • május 28.
  09:00 - 15:00
  AZ SZTE Innovációs Hét 2019 programsorozat (2019. május 28-30.) 2019. május 28-án veszi kezdetét a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában. A szakmai programokból álló Innovációs Hét első napján az SZTE hallgatói egy gyakorlatorientált workshopon vehetnek részt, ahol üzleti kommunikációról hallhatnak előadást és gyakorlati PR tudásra tehetnek szert. Az esemény nyitánya után megkezdik a diákok képzését, melyet Szelei Balázs a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, Miskolci Egyetem oktatója fog megtartani.
 • május 28.
  15:00 - 16:00
 • május 28.
  17:00 - 18:00
  Május 28. és június 1. között kerül megrendezésre Szegeden a III. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek külföldi versenyfilmjeit idén is a BTK fordító és tolmács mesterképzésének hallgatói fordították magyarra.