SZTE Info
DSC_4160R_2

Kormánygarancia az ELI-projektnek

Megadja a kormány az angol elnevezése alapján ELI-nek hívott lézerkutató-központ létrehozásához és fenntartáshoz szükséges garanciát – jelentette be szombati szegedi látogatásán Bajnai Gordon kormányfő.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A miniszterelnök a tudományos nagyberuházás tervezett helyszínén, az öthalmi egykori orosz laktanyában tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a projekt nemcsak Szeged, hanem az egész ország szempontjából óriási jelentőségű, s ennek megfelelően a teljes magyar diplomáciai kar azon dolgozik, hogy a szegedi és prágai helyszínnel beadott közös pályázat sikeres legyen.

Prof. Dr. Szabó Gábor rektor hangsúlyozta, az, hogy a város a kutatóközpont potenciális helyszíneként szóba került, elsősorban a Szegedi Tudományegyetemen dolgozó kiváló lézerfizikusok és a más tudományterületeken dolgozó kutatók munkájának eredménye, de mindemellett szükség volt a város és a kormány támogatására is.
Prof. Dr. Szabó Gábor akadémikus, az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének professzora, a projekt tudományos vezetője közölte, a központ létrehozására alakított tizenhárom országból álló konzorcium vezetői jövő hét közepén hozhatnak előzetes döntést a beruházás helyszínéről.

A tervek szerint a mintegy 100 milliárd forintba kerülő központ egyik – rendkívül rövid, attoszekundumos lézerimpulzusokat előállítani képes – része Szegeden, másik – egymásután több nagy energiájú nyalábot generáló komponense – pedig Prágában épülne meg. Ezzel párhuzamosan mind a két helyen elindulnak azok a kutatások, melyek a beruházás harmadik megalapozásához szükségesek.

A professzor hangsúlyozta, a cseh-magyar közös pályázat sikere az unió történetében is mérföldkő lenne, mert ekkora tudományos beruházás eddig még nem került újonnan csatlakozott tagországba.
F. J.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. július 09.

Kiemelt_Medicina_Juhasz_A

Kóboroljuk be, fedezzük fel Európát Juhász Árpáddal! A nyári vakáció startjánál a magyar geológust, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakját a 90. Ünnepi Könyvhét szegedi programján bemutatott legújabb könyvéről, az Egzotikus Európáról kérdeztük. Kíváncsiak voltunk a kiadványt gondozó Medicina Könyvkiadó vezérigazgatója és a szerkesztő véleményére is.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 8. 08:00 - 26. 16:00
  Az Intézet munkatársai tantermi órákon nyújtanak betekintést a magyar büntetőjog elméletébe. A nyári program célja nem csupán az elméleti ismeretek megalapozása, hanem a gyakorlati tapasztalatszerzés is. Így a programot igazságügyi orvostanhoz kötődő boncolás, bírósági tárgyalás-szimuláció és intézménylátogatások színesítik. A kínai hallgatók ellátogatnak – többek között – a Szegedi Fegyház-és Börtön I. számú objektumába, és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra is.
 • július 14. 08:00 - augusztus 10. 16:00
  A magyar nyelv alapjait és szabályait öt különböző szinten 90 perces órákon sajátíthatják el a világ több pontjáról érkező résztvevők. A nyelvórák mellett kirándulások, nemzetközi est és számos érdekes előadás várja a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődőket. A tanfolyam résztvevői Szeged látnivalói mellett Budapestre és Ópusztaszerre is ellátogatnak, így is ismerkedve a magyar kultúrával.
 • július 15. 08:00 - 19. 23:59
 • július 24. 17:00 - 25. 05:00
  Részletes program: 17:00 Pont Ott Warm Up Parti GNU-val. 19:00 Carson Coma koncert. 19:50 Egyetemi köszöntő. 20:00 Hivatalos felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése. 20:30 Supernem koncert. 22:00 Pont Ott Parti After Buli a JATE Klubban és a teraszán.
 • július 27. 10:00 - 28. 20:00